"Folytatni akarom a kutatásaimat, mivel soha annyi beteget nem sikerült megmenteni, mint az immunterápia segítségével" – fejtette ki a hétfőn Nobel-díjjal jutalmazott japán kutató. Hondzso hozzátette: örömmel tölti el, ha kutatásai nyomán felépülnek a páciensei a súlyos betegségből.

Jimmy Carter korábbi amerikai elnök az egyik leghíresebb beteg, akit a Hondzso kutatásai inspirálta gyógyszerrel kezeltek, miután 2015-ben melanomát diagnosztizáltak nála, mely később agyi áttétet okozott. Carter egy évvel később azt jelenthette be, hogy meggyógyult.

A másik díjazott, James Allison a hírre először közleményben reagált, amelyben kifejtette: nem a rák tanulmányozása volt az elsődleges célja, hanem az, hogy "jobban megértse a T-sejteknek, ezeknek a hihetetlen sejteknek a biológiáját, amelyek beutazzák a testünket és azon dolgoznak, hogy megvédjenek".

Allison később sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy a Nobel-bizottság hétfő reggel nem tudta elérni, hogy közölje vele a hírt, mivel New Yorkba utazott egy tudományos találkozóra. Telefonja azonban hajnali 5.30-kor jelezte, hogy a fia hívja, tőle tudta meg már a hivatalos bejelentés után, hogy megkapja a Nobel-díjat. Hozzátette, hogy még órákkal a bejelentés után is sokkos állapotban volt.

A rákkutatás területén elért eredményeiért Hondzso és James Allison kapja az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A rák elleni modern immunterápia kifejlesztésével érdemelték ki a legrangosabb tudományos elismerést.

Az illetékes bizottság indoklása szerint a két tudós munkája hozzájárult ahhoz, hogy mérdöldkőhöz érkezzünk a rák ellen folytatott küzdelemben.

forrás: hvg.hu