Az aulában két makett fogadta az érkezőket: a korábbi 1973-as és a felújított 2018-as épületkülsők kicsinyített mása. Közben megtudtam, a modern verzét dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, Békés megyei főkaptány és dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, az intézmény sajtóreferense készítették.

 

Rendőrségi külső, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
Az intézmény új ruhája - királyság (galéria)

 

Amikor megtaláltuk a régi makettet, mesélte dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, amelyet Bogár Szabó Ádám, az akkori építésvezető alkotott, aki ráadásul sosem makettezett!, akkor dandártábornok úr közölte velem, hogy mi is elkészítjük a 2018-ast. Némileg vacilláltam, mert hát én nem is vagyok olyan ügyes és a többi... de meggyőztek, hogy menni fog!

 

Rendőrségi makett - 1973, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
Az 1973-as (a Münnich szobor nélkül)...

 

Azt követően több hónapon keresztül, folytatta, munkaidőn kívül építettük; többek között például újrahasznosítottuk az eredeti épületi munkákból fennmaradt hungarocellt; a méretarányosságot pedig tábornok úr folyamatosan a komputeren keresztül ellenőrizte.

 

Rendőrségi makett - 2018, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
és a mai modell (galéria)

 

***

Dr. Polyák Zsolt köszöntőjében elmondta, úgy gondolom, nemcsak nekünk, hanem a Békéscsabán élők számára is

ünnepi pillanat ez a mai.

Hozzátette, a mindenki számára jól látható esztétikai probléma mellett, a rossz állapotú nyílászárók, a magas fűtési költségek és a kevésbé gazdaságos üzemeltetés is sürgették a felújítást.

 

Dr. polyák zsolt és szombati andrea, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
Dr. Polyák Zsolt és Szombati Andrea (jobbról)

 

Megemlítette, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a KEHOP-5.2.2 Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései elnevezésű projekt keretén belül bruttó 400 millió forintból történt meg a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint a homlokzati falazat, illetve a lapos tető hőszigetelése, a homlokzati kiegészítő elemek, szerelvények elhelyezése, és

a villámvédelmi rendszer felújítása.

A munkaterület átadása 2018. január 9-én történt meg, a műszaki átadás-átvétel dátuma pedig augusztus 10-e volt – ez 213 napot tesz ki.

A munkálatok 2018 januárjában kezdődtek. A Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. által vezetett konzorcium Békés MRFK KEHOP-5.2.2/16-2016-00072. azonosító számmal nyilvántartott pályázatában a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság irodaépülete volt érintett. Az irodaépülethez tartozó tornaterem, műhely és kazánház felújításához az Országos Rendőr-főkapitányság nyújtott bruttó 40 millió Ft költségvetési póttámogatást.

 

Dr. polyák zsolt és kovács istván, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
Dr. Polyák Zsolt (b) és Kovács István (galéria)

 

Dr. Polyák Zsolt továbbá megköszönte a környéken lakók, a naponta itt közlekedők, és nem utolsósorban a kollégák türelmét, ugyanis a felújítás idején, a napi feladatellátásban semmilyen fennakadás nem történt.

Kovács István r. vezérőrnagy elmondása szerint ma már szinte itt élő emberként jár-kel Békés megyében, ugyanis az utóbbi időben számos szakmai rendezvényen vett részt.
Jó érzés idejönni, szétnézni és ezt az épületet látni, jelentette ki.

Egy ilyen nagyságrendű beruházás felújítás-átadása minden szervezet épültében fontos esemény, fűzte hozzá. Gondoljunk csak bele, folytatta, egy lakásfelújítás milyen megterhelés számunkra, ez egy középület estében ez viszont hatványozott.

 

Kovács istván, polyák zsolt, zalai mihály és takács árpád, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
Kovács István, dr. Polyák Zsolt, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat
elnöke és Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott

 

Ez az épület több szervezetnek is helyet biztosít: a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békéscsabai Rendőrkapitányság mellett itt működik a Terrorelhárítási Központ 11-es műveleti egysége, az Alkotmányvédelmi Hivatal, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat Békés megyei szereveti egysége is.

 

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épülete, rendőrség, Békéscsaba
2008-ban...

S vajon mekkora változást jelent ez a beruházás a környezet, az utcakép, a város tekintetében?, tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta, az első látásra is szembetűnő! Szerintem, persze nem kívánok senkit sem megsérteni, de ez most város a legszebb épülete.

 

Rendőrségi külső, rendőrség, Békéscsaba, 20181002
és 2018-ban