A Csabi Kolbászklub tagjai, akik most szeletelik a versenymunkákat, előre megsúgták, hogy az idei felhozatal sokkal szebb, igényesebb, mint a korábbiak, mondta köszöntőjében Hégely Sándor fesztiváligazgató.

Biztos, hogy nehéz munka vár rátok,

jelezte a zsűri tagjai felé, hiszen nem mindennapi feladat a 104 terméket végigkóstolni; nem mellesleg, hatalmas felelősség is van rajtatok, ugyanis délután új kolbászkirály születik Békéscsabán. Ez a cím rendkívül megtisztelő, azonfelül gazdaságilag mindenképp változást hoz a termelő életében – és nem beszélve arról, hogy egy király előtt minden ajtó megnyílik.

 

Szárazkolbászverseny: prohászka béla, hégely sándor és dallos ferenc, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181004
A kolbász-rákkenról trió: Prohászka Béla, Hégely Sándor és Dallos Ferenc (képek)

 

Azt követően Dallos Ferenc (a 2017-es év vendéglátósa), a zsűri egyik társelnöke felvázolta a bíráló bizottság feladatait: az első körben a külső megjelenést pontozzák, a következő kritérium a kolbászok metszetét viszgálják, azaz mennyire egységes a termék, és végül az állományát és az ízét értékelik.

Egy olyan értéket

veszünk ma a kezünkbe és kóstolunk meg, amely egyedülálló az országban, de a világban is, fogalmazott Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke, a zsűri másik társelnöke.

 

Szárazkolbászverseny: ignácz mihály és nyemcsok lászló, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181004
Rajtuk a város, az ország és a világ szeme... (ha rákattintasz, megnő a kép)

 

Hozzáfűzte, először a tavalyi fesztivál Krajcsó Pál Kolbászkészítő Emlékversenyén készült 14 kolbászt bírálják (idén annak a helyére lép a Mangalica Kolbászgyúró Verseny), az lesz a bemelegítés... és azt követően csapatokra oszlik a zsűri. A zsűrizés előtt azonban egy nagyon fontos lépésnek tettek eleget: mégpedig a balesetvédelmi jegyzőkönyv aláírása című etap kövekezet: a közös pálinkakoccintás.

Mik jó kolbász ismérvei?,

nagyívű kérdésemre Prohászka Béla elárulta: ízben és illatban gazdag legyen, csípjen, mint a csabai, ne legyen túl száraz, de ne legyen túl nyers sem.

 

Szárazkolbászverseny: ignácz mihály és nyemcsok lászló, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181004
A zsűri két oszloposa: dr. Ignácz Mihály és Nyemcsok Laci(ka) - galéria

 

Mennyi a gázsi?,

de ezzel már a kolbász-szeletelő dokkmunkásokat zsibbasztottam, akik ma több mázsa terméket lefűrészeltek. Baráti alapon munkálkodunk, válaszolta Hocz István.

Szarvas Péter, a város első embere kérésemre egy gyermekkori élményét mesélte el, egészen pontosan élményfolyamát, hiszen kicsi kora óta a '80-as évek végéig, amíg a nagyszülei aktívak voltak, járt családi disznótorokba. A nagyiknak a Jókai utca 5. szám alatt volt a házuk, ahol most a Center parkoló-behajtója van.

 

Szárazkolbászverseny: hégely sándor és szarvas péter, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181004
Hégely Sándor és Szarvas Péter (fotók)

 

Igazából én lótifuti voltam, folytatta, a hosszú késsel, az üsttel szaladgáltam, majd gimis koromtól kezdve már a disznó lábát is megfoghattam; de amit nagyon vártam, az a friss pogácsa és a hagymás vér volt. Mára már csak a kolbászkészítés maradt; mi telente legalább ötször gyúrunk.

A nagyon színes a forgatagban felfedeztem Gerendás Pétert is, aki a gitárgépezet helyett az ízlelőberendezéseit hozta.

Szárazkolbászverseny: gerendás péter, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181004
Gerendás Péter
Nem baj, ha tegeződünk?

Az lenne baj, ha magázódnánk!

Hogy-hogy itt vagy?
Engem a drága jó (Prohászka) Béla bácsi hívott meg... és nagy örömmel érkeztem.

Vissza tudsz emlékezni, hogy mikor kóstoltál először csabai kolbászt?
Szerintem már a gyermekkoromban.

És itthol járt Hokama Yusei is, aki Tokióban tanult ki a szakács mesterséget, de kb. már 30 él Magyarországon. Szerintem szebben beszél magyarul, mint én.

Nagy megtiszteltetés számomra, mondta Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője, hogy gyulaiként itt lehetek. Azonfelül ez igen jó szakmai elismerés is a szülővárosom felé. Természetesen a gyulai szárazkolbász teljesen más jellegű, mint a csabai, de azt gondolom, mindkét terméknek helye van a magyar és az exportpiacokon.

(A fesztivál programjairól ITT olvashatsz!)

 

Szárazkolbászverseny: daka zsolt, domokos istván és czifra szilvia, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181004
Daka Zsolt (b), Domokos István és Czifra Szilvia rádiósok

 

A Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálya,

dr. Vincze Gábor békéscsabai pszichiáter főorvos lett. A második Hrabovszky Zoltán (Békéscsaba) és a harmadik helyzett Kovács Árpád (Mezőberény) lett.

A Krajcsó Pál Emlékverseny vastagkolbász-megmérettetésén az aranyérmet Alberti Pál (Bcs.) csapata, az ezüstöt Benke-féle Kolbászművek (Bcs.) és a bronzérmet az Orosházi Kolbászklub nyerte.

A Krajcsó-emlékverseny díjait csütörtökön átadták, a szárazkolbászverseny legjobbjai az elismeréseket a kolbászfesztivál október 19-ei, pénteki nyitónapján vehetik át.

 

Dr. Vincze Gábor, Jókai Színház, Nap kérdése, Békéscsaba, 20121001
Dr. Vincze Gábor