Hogy kerület a csizma asztalra? Hiszen a színi akadémiai és a jogtudományi egyetemi végzettség nem éppen tejtestvérei a kolbászkészítésnek.

Pedig mégis kapcsolatban vannak egymással – mégpedig a paprika révén.


???

A színi akadémiára Rubold Ödön (Dönci) barátom készített fel, s miután végeztem, egy 180 fokos fordulattal a Szegedi Tudományegyetem Állami és Jogtudományi Karára kerültem. Az egyetemi évek alatt kezdtem el foglalkozni a halászlé-főzéssel, és főzés technikájának tökéletesítésében Rubold Dönci barátom ismét tanárom lett. Ezáltal a halászlé-főzés is egy közös pont lett. Azt azonban tudni kell, ahogy a halászlében, úgy a kolbászban is a paprika az egyik meghatározó elem.

Döncivel bejártuk Tolnát-Baranyát, és szülőhelyéről, a Tolna melletti Bogyiszlóról szereztük be a jó minőségű paprikát. S amikor a kolbászmanaufaktúránk beindult, a paprika már fogalom volt az életünkben. Összegezve, a színi akadémiai és a jogi egyetemi végzettség szerintem nagyon is rokonságban áll a kolbászkészítéssel. (nevet)

Félretéve a tréfát, már gyerekkoromban részt vettem a családi disznótorokon: novemberben-decemberben mindig egy-két disznót levágtunk, melynek javait a következő esztendőben élvezhettük.


Békéscsabán rengeteg „kolbászgyáros” működik, ti miben különböztök a többiektől?

Ezek a kézműves gyártók szezonálisan, általában András naptól farsangig nagyon szép és finom termékeket gyártanak, amelyek júliustól már nehezen, vagy egyáltalán nem elérhetők. Ezzel szemben mi egész évben biztosítani tudjuk a kézműves termékeinket a vevőink számára.


Milyen újdonságot tartalmaz a ti portékátok?

Dr. ignácz kolbász manufaktúra, dr. ignácz mihály, dr. ignácz kolbász manufaktúra
Munka közben
Ugye a tanyasi vályogkamrákban legalább öt-hat hónapig érlelődtek a kolbászok, a vastagabbak akár egy évnél is tovább. S minél hosszabb az érlelési idő, annál jobban összeérnek az ízek. Mi ezekhez a hosszú érési folyamatokhoz ragaszkodunk, amelyet minimum 16-24 hétben állapítottunk meg a kolbász vastagságától függően. Kérdésedre válaszolva, semmiben nem szeretnénk eltérni a tradicionális házi kolbász jellegtől, sőt hangsúlyozom, ezt a hagyományt folytatjuk – de már ipari környezetben.

 

Na de, ha ipari a környezet, akkor mitől kézműves a kolbász?

Hogy egész évben folyamatosan tudjunk kolbászt készíteni, ahhoz ipari technológia kell (nullás kamra, klimatizált előkészítő helyiség, klimatizált páratartalom-szabályozott füstölő és érlelőkamra).


Milyen ízesítésű kolbászokat készítetek?

Termékeink háromféle ízesítéssel és háromféle töltésben készülnek: a csemege Misóka (kisfiam beceneve), az enyhén csípős Tradició és a csípős Feleség néven kerülnek forgalomba. A vékony kolbász mellett a vastag kolbászt töltjük marhabélbe és sertés vastagbélbe (kuláré) is.


Dr. ignácz kolbász manufaktúra, dr. ignácz mihály, dr. ignácz kolbász manufaktúra
Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra - Misóka csemege kolbász


Hol találkozhatunk a DR IGNÁCZ kolbásszal?

A legközelebb a Csabai Kolbászfesztiválon (okt. 19-22.) az 1-es Termelői Sátorban, a hármas standon állítunk ki, ahol meglepetés kóstolóval is készülünk a vendégeink számára. Akik most nem tudnak kijönni a fesztiválra, azok számára a weboldalunkat tudom ajánlani: drignaczhazikolbasz.hu-n, ahol megrendelhetik a termékeinket.