Takács Árpád kormánymegbízott köszöntője elején egy régebbi megállapítását frissítette/írta felül. Korábban úgy fogalmazott, a mérnökök viszik előre a világot, most pedig azt vallja, és az építészek, a kereskedők, az iparosok, a szállítmányozók,

a bátor szellemű vállalkozók.

Aki az elmúlt években házépítkezésbe kezdett, folytatta, az merőben új eljárási folyamatokkal találkozott. Például a 300 négyzetméter alatti ingatlanokra nem kell építési engedélyt beszerezni. Miközben az új szabályok új dilemmákat vetetnek fel, amelyet közösen kell értelmeznünk.

 

Kormányhivatal: takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181009
Takács Árpád (b), Buzás Zoltán, dr. Orosz Tivadar és Fajzi Tamás (galéria)

 

Hozzáfűzte, az építésügy egy olyan komplex tudomány, amely nemcsak az épített környeztet, az életminőség, hanem a munkahelyteremtés, gazdaságélénkítés és a vidékfejlesztés tekintetében kiemelt fontosságú. A mérnökök azok, akik már a folyamat elején, a tervezőasztalnál megtervezik a jövő környezetét.

Az építőipar szerepe

a gazdaságélénkítésben kiemelt jelentőséggel bír. Kitörési pontot jelenthet a hátrányos helyzetű települések számára is. Ahol épületek épülnek, ott értékteremtés és fejlődés valósul meg: ott lehetnek vállalkozások, lehet munka, ott van élet, fogalmazott Takács Árpád.

Fajzi Tamás, a Békés Megyei Építész Kamara elnöke megjegyezte, nagy szükség van az ilyen közös fórumokra.

 

Kormányhivatal: a kmetykó család, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181009
A Kmetykó Család és a képek

 

Szinte pontosan egy éve írtuk alá a kormányhivatallal az együttműködési megállapodásunkat, tette hozzá, amelynek komoly folytatása volt az elmúlt évben. Fontos szempontként az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzést emelte ki, amely minőségellenőrzés is egyben.

Magyarországon 92 ezer építőipari vállalkozás van (szinte minden négyzetkilométerre jut egy cég – S.T.), jegyezte meg dr. Orosz Tivadar. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette, amely elsőre flashre meglepőnek tűnik, miközben az említett 92 ezerből mintegy 83 ezer egészen mikro-, azaz 5 fő alatti vállalkozás. (Békés megyében 2. 700 működik).

 

Kormányhivatal: építészek, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181009

 

Elmondta, hazánk, tavalyi évi gazdasági fellendüléséhez az építőipar derekasan hozzájárul. Az ágazatban napirenden van a bérfejlesztés, amely szükséges is.

Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke is beszédében aláhúzta, a fentebb említett aláírt szerződés nemcsak egy papír, hanem intenzív cselekvésre készteti mindkét oldalt, hiszen az épített környezetalakítás az közös felelősségük.

És a 2018. évi Békés Megyei Építészeti Díjat a békéscsabai Kmetykó János kapta. (A díjat átadja Takács Árpád és Fajzi Tamás.)

 

Kormányhivatal: takács árpád és kmetykó jános, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181009
Takács Árpád és Kmetykó János (fotók)

Kmetykó Jánossal egy korábbi interjúnkat ITT! olvashatod.

 

Kormányhivatal: takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181009
A kormányhivatal bónusza: díszoklevelet kapott mindenki