A VII. kerület külső részein már fényes nappal is rendre szembejönnek a patkányok, a lakók rendszeresen találkoznak velük az utcán és az udvarokon. A napi.hu egy Rottenbiller utcai társasházat keresett fel, ahol rögtön a második percben felbukkant az első rágcsáló. Itt a csatornát nemrég fel kellett bontani, mert eldugult, a csőben pedig több patkánytetemet is találtak.

A lakók arra gondolnak, hogy a környékén zajló sok mélyépítéssel járó munkálat miatt jöttek felszínre az állatok. Viszont a kerület más részein is tapasztalják a lakók, hogy megszaporodtak a patkányok – mondta a lapnak egy ingatlantulajdonos, akinek a Lövölde tértől a Keleti pályaudvarig több társasházban is van érdekeltsége.

A kerületi önkormányzat elismerte, hogy „a nyári időszakban valóban megnőtt a patkányészlelésekkel kapcsolatos bejelentések száma”. Minden esetben a megbízott irtócégekhez fordultak, itt azonban váltás történt: Budapesten idén júliusig a Bábolnabió Kft. irtotta a rágcsálókat 47 éven át. Azóta viszont az RNBH konzorciumhoz tartozó vállalkozásokhoz került a feladat 2022-ig, a közbeszerzés szerint 1,025 milliárd forintért végzik a mentesítést. A konzorciumvezető szerint az elmúlt időszakban, mielőtt ők átvették az irtást, elmaradhattak a preventív kezelések, vagy legalábbis nem voltak elég intenzívek. Ennek oka, hogy a Bábolnabió szerződésének lejárta és az ő új megbízásuk megkötése között lényegében nem irtotta senki a patkányokat.

Az irtást ugyanakkor megkezdték, de az eredményekhez több hónapra lesz szükség – írja a napi.hu.

 

forrás: hvg.hu