Dr. Demeter Erzsébet a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen szerezte gyermekorvosi diplomáját. Huszonkét éven át Erdélyben praktizált. Magyarországra 1989-ben érkezett, azóta Dévaványán dolgozik. Egyetemi tanárainak iránymutatására ma is szívesen emlékszik.

Dr. Demeter Erzsébet, Dévaványa, Dr. Demeter Erzsébet, Dévaványa
Dr. Demeter Erzsébet 75 évesen (bár ebből sokat letagadhatna) is ugyanolyan lelkesedéssel gyógyítja a betegeket. Fotók: Lipták Judit (Galéria)

– Megtanítottak az alázatosságra, az odafigyelésre, arra, hogy sose engedjem el a beteg kezét addig, amíg teljesen meg nem gyógyult. Egyik kedvenc professzorom gyakran ismételgette, hogy „az orvosi diploma elkötelezettséget, hivatást jelent a becsületes munkára!”. Mindig is igyekeztem ehhez tartani magamat – mondja a doktornő, akit ezúttal ideiglenes rendelőjében kerestünk fel, mivel a dévaványai szakrendelőt éppen felújítja a helyi önkormányzat.

Dr. Demeter Erzsébet kicsit sajnálja is, hogy itt most nem tudjuk lencsevégre kapni azt a sok-sok fotót, amely eredeti rendelőjének falát díszíti. A fényképeken azok a dévaványai gyermekek vannak, akiket 1989. óta gondozott, gyógyított. A rendelő felújítása szerencsére hamarosan befejeződik, s akkor a fotók a dobozokból ismét a falakra kerülnek majd. Néhány, ajándékba kapott gyermekrajz azonban előkerül a fiókból, az asztalon pedig ott a családi képek, melyekből kiderül, hogy a doktornőnek immár négy unokája van, így családon belül is van kit gyógyítania, ha szükséges.

Dr. Demeter Erzsébet, Dr. Demeter Erzsébet, Dévaványa
Idén vette át aranydiplomáját.
– Én amolyan régi vágású orvos vagyok. Amikor egy gyermek megszületik, rögtön felkeresem a családot, bár ez ma már nem kötelező. Megnézem, milyen körülmények között élnek, s nemcsak az édesanyával, hanem az édesapával is szeretek elbeszélgetni. Az apáknál csak kicsit később alakul ki az erős vonzódás a gyermekhez – elmondom nekik, hogy nem szabad emiatt lelkiismeret furdalást érezniük, mert ez a hormontermelésükkel áll összefüggésben. Ha minél gyakrabban felveszik, fürösztik a babát, akkor emelkedik az oxitocinszintjük és ők is nagyon erősen kötődnek majd a picihez. Keresem az alkalmat arra is, hogy elbeszélgessek a nagymamákkal, s megértessem velük, hogy tanácsot adni lehet a fiataloknak, de nem szabad erőszakoskodni –
meséli a doktornő.

Dévaványán sok olyan szülő van, akiket már gyermekként is dr. Demeter Erzsébet gyógyított, a csaknem három évtized alatt ugyanis felnőtt egy újabb generáció. Olyanok is akadnak, akik ma már külföldön élnek, de ha hazajönnek látogatóba, bekopognak saját kisgyermekükkel a doktornőhöz, mert akkor nyugodtak, ha ő is látta és mindent rendben talált.

– Nem vagyok híve az antibiotikumoknak. Gondoljunk csak bele, hogy 1962 óta nem fedeztek fel újabb antibiotikumot, miközben számos új, rezisztens baktérium jelent meg! Óriási jelentősége van az orrszívásnak, a felső légúti fertőzések ugyanis mindig vírusokkal kezdődnek. Ha a váladékot időben eltávolítjuk, nem alakul ki baktériumos felülfertőzés. A szülők felvilágosítása, az egészségügyi nevelés szerintem a házi gyermekorvos egyik legfontosabb feladata. Ha behoznak hozzám egy beteg gyermeket, én minden fontos információt közlök az anyukával. Fontos, hogy tudja, mikor mit kell tennie, esetleg mikor kell az ügyeletet felkeresnie – szögezi le dr. Demeter Erzsébet. Aztán hozzáteszi: a nem kötelező védőoltások, például az agyhártya-gyulladás illetve a bárányhimlő elleni oltás beadatását nagyon is szükségesnek tartja, s mivel a szülők bíznak benne, ezt rendszerint meg is teszik.

Dr. Demeter Erzsébet, Dévaványa, Dr. Demeter Erzsébet, Dévaványa
Kis betegeitől gyakran kap ajándékba egy-egy kedves rajzot. (Galéria)

Dr. Demeter Erzsébet nemrég vette át aranydiplomáját, 50 esztendővel ezelőtt végzett a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen. Most, 75 esztendősen is tele van energiával, mert mint mondja, a hivatása, a kis betegek gyógyítása élteti. Ezt a munkát nem egyedül végzi Dévaványán: kolléganője, dr. Kacsó Márta is majdnem olyan hosszú ideje, 1990. óta gyógyítja az itteni betegeket.

- Mindketten nagyon vigyázunk a saját egészségünkre, hogy még sokáig tudjuk szolgálni a dévaványai családokat. Természetesen, ha jön ide olyan felkészült gyermekorvos, akinek nyugodt szívvel átadhatjuk a helyünket, akkor megtesszük – mondja búcsúzáskor dr. Demeter Erzsébet.