2013 óta létezik a magyar köznyelvben a jó állam fogalma, mondta Takács Árpád kormánymegbízott; hozzátette, a közigazgatás nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a közigazgatás az emberekért van, és nem fordítva. Az elmúlt másfél évben számtalan intézkedést vezettünk be.

Kormányhivatal: takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181019
Takács Árpád (galéria)
Az első és a legfontosabb ezek közül: az egységes jogalkalmazás kialakítása, illetve megvalósítása. Ennek következtében Békés megye bármely pontján ugyanolyan eljárásrendben, módszerrel és iratminták alapján működik a hivatalok tevékenysége. Mindez kiszámíthatóságot ad a munkatársaknak; amit úgy hívunk: jogbiztonság.

Nemcsak a készenléti szerveknek

van reagáló képességük, húzta alá, hanem ennek a kompetenciának a hatósági jogalkalmazásban is kell működnie kell, hiszen vannak olyan eljárások/ellenőrzések, ahol szükség van a gyors döntésekre.

Továbbá fontos vállalásunk, folytatta, a nyitott hatóság megvalósítása: azaz a jogszabályok az állampolgárokért, vállalkozások érdekében léteznek, és nem fordítva. De mindehhez egy széleskörű bázissal kell rendelkeznünk. Ennek fejében a kormányhivatal tevékenysége négy pilléren kell, hogy álljon:

a, jól képzett közigazgatási szakembercsapat álljon a rendelkezésünkre – együttgondolkodásra és együtt cselekvésre van szükség

b, az önkormányzatok stratégiai szerepbe helyezése – nemcsak egy törvényességi felügyeletet látunk el felettük, hanem olyan partnerségi viszonyt alakítunk ki, amelyben valamennyi eljárásunkba bevonjuk

 

Kormányhivatal, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181019
Sokan voltak (galéria)

 

c, a felnőttoktatással való együttműködés – Békés megye megtartó képessége érdekében szakképzésre van szükség

d, a szakmai szövetségekkel, kamarákkal kötünk együttműködési megállapodásokat – hiszen a kormányhivatal munkatársainak érteniük kell a vállalkozók, a gazdálkodók, vadászok nyelvén, és viszont: nekik is ismerniük kell a közigazgatás nyelvét

A mai nap új dimenzióba kerül a kormányhivatal, fűzte hozzá, ugyanis együttműködési megállapodást kötünk a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Egyesületével. A konvencióban többek között olyan szerepet vállalunk, hogy erősítjük a lakosság pénzügyi tudatosságát, hiszen nagyon is tisztában vagyunk vele, hogy milyen következménye lehet egy-egy pénzügyi döntésnek.

Kormányhivatal: domokos lászló, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181019
Domokos László
Jó újra itthon lenni!,

fogalmazott kiselőadása elején Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, egyben a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Egyesületének elnöke. Az ex-Békés Megyei Önkormányzat elnöke hozzáfűzte, sokat beszélt erről a pódiumról.

Békés megye köz- és államigazgatás szempontjából ugyanazokkal az adottságokkal bír, fogalmazott, mint a több megye, és ezért egyetlenegy feladat van, minőség munkát végezni, magyarul az országos átlagnál jobbnak lenni – minden egyes szakterületen.

Nem kell a legjobbnak lenni, húzta alá, csak egy kicsit jobbnak lenni, mint az átlag. Ilyen egyszerű.

Természetesen minden közpénzzel, közvagyonnal szemben, aki gazdálkodik, annak nagyon fontos felelőssége van: mérnie kell. Amit nem mérünk, az nincs kézben tartva... ott nincs értelmes döntést hozni.

Továbbá elmondta, szintén vezetői felelősség, hogy a főnök motiválni tudjon.

A magyar közigazgatásnak elsődleges feladata, egy erőteljes vezetői tudatosságfejlesztés. A belső kontrollrendszert javítani kell.

A belső kontrollrendszer a mi értelmezésünk szerint korrupció ellen a legfőbb eszköz – a jól irányított, menedzselt szervezetnek az első számú feltétele.

 

Kormányhivatal, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181019

 

Hozzátette, ennek a rendszernek az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot kell biztosítania, mert ha ezt nem tesszük, akkor nincs közbizalom, s ha az nincs, akkor korrupcióval vádolják Önöket.

Mi értelme dolgozni?,

tette fel a kérdést, majd megválaszolta, ha nem azért, hogy amit nagy nehezen megkeressen az ember, abból boldogulni tudjon.

A mai napon azért gyűltünk össze, hogy a pénzügyi tudatosságot erősítsük. Nagyon fontos, hogy az egyén és a család ki tudjon jönni a keresetéből. Ez mindennapi teendőt jelent a munkahelyünkön.

 

Kormányhivatal: domokos lászló és takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181019

 

Azt követően Domokos László és Takács Árpád aláírta az együttműködési megállapodást.

***

A szakmai napon továbbá előadást tartott: dr. Kovács Tamás, a Nemzetei Adó - és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, egyben a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Békés Megyei Szervezetének elnöke;
Dávid Ferenc, a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Egyesülete
Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztályának elnöke é dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

 

Kormányhivatal: domokos lászló és takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181019
Dávid Ferenc, dr. Kovács Tamás, Domokos László, Takács Árpád és dr. Rákóczi Attila
(akár egy remek szavazást is csinálhatnánk: ki nem újkígyósi származású?)