Természetesen így is számtalan tarka-barka, lelkes, homogén korú és nemzetiségű csapattal találkoz6tunk szombat reggel a bejáratok előtt.

Az első kolbászkarikám

a száraz kolbászsátrakba vezetett. A DR. IGNÁCZ Kolbászmanufaktúra standjánál teljesen véletlenül (aki nem hiszi, járjon utána) Erdős Norbert EP-képviselő meózta le a portékákat.

 

Kolbászfesztivál: erdős norbert - dr. ignácz kolbász, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181020
Erdős Norbert és kisleánya, a háttérben Ignácz Bence szerénykedik (galéria)

 

Kiderült, bejön neki; és az is kiderült, hogy a pultos, dr. Ignácz Bence még ehhez is ért. Mármint a kolbászkészítéshez, és az eladáshoz is (vajon melyik a nagyobb művészet?). Továbbá megvallotta, genetikailag bele van kódolva a tótkolbász: félig Kopanyicza, félig Ignácz (egyes források szerint az Ignáczok

a Felvidékről származnak).

Azt követően hozzánk lépett Uhrin Sanyi is, a néhai Zoli bácsi öccse, aki a kilencvenes években álmodta meg a Csabai Kolbászklubot. Sanyinak is ízlett. Közben Bence elmesélte, a tegnapi kínálat zömét szlovákok vendégek vásárolták.

 

Kolbászfesztivál: szijjártó péter és a h6, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181020
A hír6.hu stábjának is bejött a feszkó - Szijjártó miniszterrel (galéria)

 

A jó kolbásznál a finomhangolás, a fűszerezés a lényeg, de ezt már Huszár Endre, a Szeretlek Békéscsaba oszloposa mondta a sportcsarnok előtt. És az benne a szép, fűzte hozzá, hogy mindenki úgy fűszerezi, ahogy akarja.

Bent, az arénában a békéscsabai Kovács Mihályok elárulták, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy itt lehetnek (amúgy már kétszer nyertek).

Kolbászfesztivál: dr. ignácz mihály és misóka, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181020
Dr. Ignácz Mihály és Misóka
Ez az a fajta fokhagyma,

jelenti ki Sztahovics Gyuri egy másik asztalnál, amivel a kislányok bekenték a cicijüket, hogy terebélyesedjen.

Bíró Csaba csabai képviselő eddig vagy húszszor vett részt a fesztiválon, és mindig más minősítésben: eleinte vendéglátósként, később árusként, most pedig városatyaként, persze korából kifolyólag inkább város(i)fiú.

A hír6.hu darálójánál Kiss Laci bácsi vezeti az olykor duzzadó, olykor fogyatkozó kétkeziket. Laci bácsi elmondása szerint évek óta ugyanazzal a receptúrával dolgoznak. Ez képezi az állandóságot.

Később egy ismerősömet rávette egy lány, hogy nyissa ki a száját, és egy parfümös üvegből barackpálinkát szisszentett a szájába.

Így megy ez.

Noha az is igaz, hogy a világ bármely pontján a zárt fesztiválokon (értsd fizetős) sosem lehetett idegen anyagot bejuttatni. Nyilván az idő eldönti, melyik verze a jobb. De mintha most kisebb lett volna a nyüzsgés a korábbi évekhez képest.

(Ja, ezt mintha már mondtam volna az tzikk elején...)

 

Kolbászfesztivál: dr. ignácz kolbász, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181020