A szakmai fórum előtt a rendezvény ikonikus vendégét, Fekete Zsókát, a hajdúböszörményi Mangalica Farm vezetőjét faggattam.

Fekete Zsóka - mangalica farm, fekete zsóka, Békéscsaba, 20181022
"Mangalica" Zsóka
A rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján többek között elhangzott, hogy itt lesz Mangalica Zsóka is.

Fekete Zsóka. (nevet) Hát igen... végül is sokan a mangalicát hozzám kötik.

Minek tudható be, hogy sokáig szinte semmit nem tudtun erről az állatról?
Igazából Tóth Péternek, a Mangalica Szervezet elnökének köszönhető, hogy a kilencvenes évek elején, ezt a mangalicát egy szervezett „gyűjtés" keretében összefogták. Ő volt az, aki a fellelhető, maradék egyedeket egy-egy gazdaságokból megvásárolta, és egy génmegőrzés keretén belül tenyésztésbe kezdett. Ezáltal a szőke, a vörös és a fecske hasú mangalica megmaradt.

Ön mióta foglakozik velük?
Kezdetben az volt acél, hogy az édesapám által megtermett biozöldséget feldolgozom, és a mellékterméket pedig majd a mangalicák hasznosítják. Majd 2012 januárjában volt egy pályázati lehetőség, amin keresztül vásároltunk egy húsz kocából álló törzsállományt. Ma már több mint ötven kocát számláló állományunk van – körülbelül 400-an vannak.

Tudom, sosem kérdezték még, de egy ilyen szép, fiatal nő miért éppen a mangalicatenyésztésre adta a fejét?
Mert beléjük szerettem; ez az életem most már.

 

Mangalica, mangalica
Fotó: Mangalica Farm

 

***

Vajon mit keres itt a kormányhivatal?,

tette fel a kérdést Takács Árpád kormánymegbízott köszöntője elején, majd nyomban meg is válaszolta, egyrészt azért mert az agrár- és vidékfejlesztési, földhivatali kérdésekkel foglalkozunk, illetve élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóságként is jelen vagyunk, azonfelül foglalkoztatási és vadászati hatóságként is működünk.

Kolbászfesztivál: takács árpád, takács árpád, Békéscsaba, 20181022
Takács Árpád
A másik oka az ittlétünknek, fűzte hozzá, hogy a kormányhivatal már nem az a merev, szigorú, csak a jogszabályok betűit követő mindenhatóság, amit az emberek korábban megismerhettek, hanem emberarcúnak, ügyfélközpontúnak, szolgáltatónak kell lennünk, valamint társadalmi szervező funkcióval kell rendelkeznünk. És épp ezt a társadalmi szervező funkciót erősítjük úgy, hogy együttműködési megállapodásokat kötünk számos kamarával.

De erről sokkal többről van szó, húzta alá, ugyanis szövetséget kötöttünk, azaz küldetéstudatunk van, hogy közösen megmutassuk, jó itt élni, jó hazatérni, maradjank itt/jöjjenek haza a fiatalok, egyszóval

Békés megye megtartóerejét növeljük.

A fesztiválra mi is több fronton kitelepültünk, folytatta, itt vannak a standjaink, kint voltunk a kormányablak-buszunkkal, amelyben az állampolgárok ügyeit mobil módon intézhettük. A tervek szerint a jövő év tavaszán együttműködési megállapodást kötünk a fesztivál szervezőivel. Továbbá kezdeményeztük, hogy a Csabai kolbászt után a fesztivált is hungarikummá nyilvánítsák.

A rendezvényen jelen volt dr. Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának az igazgatója; dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának a megyei elnöke; Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke és Hégely Sándor fesztiváligazgató (is).

 

Kolbászfesztivál: mangalica, kolbászfesztivál, Békéscsaba, 20181022