Csütörtökön beharangoztuk, majd szombaton meglestük az Evangélikus Kistemplomból a nagytemplom tornyára projektált történést.

 

Fényfestés: nyári attila és kutyej pál, fényfestés, Békéscsaba, 20181027
Nyári Attila, az A-TEAM kreatív vezetője a kisfiával és Kutyej Pál evangélikus lelkész

 

Nos, a hét perces dolgozat

vígan beférne egy augusztus 20-ai promgramkosárba. Annyi különbséggel, hogy most nem a főtér, hanem a Luther utca és a Kossuth tér-Szeberényi tér elülső szakasza, T-alakban dugult be. (Egy hét éves barátom, aki a vetítés alatt végig a papája nyakában héderezett, és teljesen ellátott a Luther végéig, azt vallotta, eljött egész Békéscsaba.)

Az alkotás első percében a muzsika dominált, majdan az egyre több bekúszó tarka-barka ábra, egyre inkább a látószerveinket támadta meg. Az alkotók a fénymesében mintha nem is a város 300 évét sűrítették volna bele, hanem szimbolikusan a török időkbeli tájpusztítást ábrázolták a templomra vetített - templom/város atomjaira hullásában.

 

Fényfestés, fényfestés, Békéscsaba, 20181027
A város beköltötött a templomba (galéria)

 

Majd az azt követő pillanatban, ahogy a főnixmadár feltámad: ismét feléledt; pompázott, pompázik a nagytemplom, azaz a Város. Nyugi, Scorsese Taxisofőrje utolsó jelenetét is százféleképpen értelmezik a rajongók, amelynek

a mester csak örülni tud.

A fényfestés végén úgy tapsoltunk, mint amikor gyermekkorunkban, a filmszínházban beúszott a Star Wars-mozi nyitóképe...

 

Fényfestés, fényfetés, Békéscsaba, 20181027
Zozóék (galéria)

 

Nagy probléma azonban, hogy a munkát technikai okokból kifolyólag nem lehet fesztiváloztatni.

Csak egynyári élmény lett volna?

A fényfestés a Békéscsabai Evangélikus Egyház közösség megbízásából készül, a Baumit támogatásával, amelyet az A-TEAM készített.