Miután Donald Trump korlátozta a Hondurasba, El Salvadorba és Guatemalába jutatott állami támogatásokat, a Közép-Amerikai régióból több ezren indultak az Egyesült Államok felé - fűzte hozzá.
A szakértő szerint a most érkező pár ezer ember nem változtatja meg az amerikai társadalom összetételét, érkezésük inkább elvi kérdéseket vett fel. Donald Trump ugyanis a programjában egyértelműsítette, hogy meg akarja szüntetni az illegális bevándorlást, az országban illegálisan tartózkodókat pedig ki fogja toloncolni. Az elnöknek korlátozott lehetőségei vannak az illegális migráció megállítására, például súlyosabban büntetheti az illegális bevándorlókat dolgoztatókat, megerősítheti a határrendészetet, akár a katonaság bevonásával, illetve szigoríthatja a vízumkiadást - sorolta Magyarics Tamás.
A szakértő úgy értékelte, hogy az illegális bevándorlás elutasítása inkább a republikánusokra jellemző, míg a demokraták még mindig a népek olvasztótengelyeként tekintenek az Egyesült Államokra. A jelenlegi választási ciklusban olyan demokrata képviselőjelölt is van, aki megszüntetné az amerikai bevándorlási- és vámellenőrzési szervezetet - tette hozzá. Hangsúlyozta: felmérések szerint az amerikaiak hetven százaléka szívesen fogadja a bevándorlókat.