Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke "lejárt szavatosságúnak" nevezte a nemrég elfogadott éghajlatváltozási stratégiát, az ugyanis szerinte idejétmúlt helyzetértékelésen alapszik, és nem tartalmaz konkrét célokat, határidőket, felelősöket vagy forrásokat. A stratégia még 2014-ben készült, amikor Magyarországon még csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, az ugyanakkor 2015 óta folyamatosan emelkedik, évente 6 százalékkal - mutatott rá Schmuck Erzsébet.
A klímaváltozás káros hatásai közé sorolta a folyamatosan megdőlő melegrekordokat, az alacsony vízállást, az erődtüzeket, számos új kórokozó, kártevő megjelenését.
Mindezek ellenére - folytatta - a kormány nem a megoldást, csak a kibúvókat keresi. Szerinte minden vízügyi beruházás szembemegy a vízgazdálkodási stratégiával, elhanyagolják a tározást, miközben a kormány lehetővé kívánta tenni a felszín alatti vízkészlet "lerablását". Sérelmezte, hogy a kormány "elszabotálta" az uniós források felhasználását a házak energetikai korszerűsítésére, de a problémák közé sorolta az erdőpusztulást is.
A politikus kérdésre bírálta a nemzeti konzultációt, mondván, az nem valódi párbeszéd az emberekkel. Azt javasolta: az LMP paksi bővítéssel kapcsolatos kérdéseit is tegyék fel az embereknek.