Cziffra György hétfőn lenne 97. éves, ebből az alkalomból rendezik meg az emlékkoncertet - hangsúlyozta Besszer Szilvia, a rendezvény főszervezője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Kiemelte: a rendezvényen bemutatkozó Horti Lilla és Devich Gergely mindketten Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjas művészek.
A szervező hangsúlyozta, hogy Cziffra György zongoraművész számára mindig kiemelten fontos volt a pályájuk elején tartó művészek támogatása, alapítványa a Liszt Ferenc Auditórium segítségével számos, ma már jól ismert művészt segített a pályára. A Balázs János zongoraművész által életre hívott Cziffra György Fesztivál alapküldetése, hogy a mester zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze, ezért nagy hangsúlyt kap a fiatal művészek bemutatkozási lehetőségeinek elősegítése.
Cziffra György olyan természetes, áradó zeneiséggel rendelkezett, amely minden zenésznek iránymutató lehet - emelte ki Devich Gergely gordonkaművész. "Az az alázat, amivel a pályájához és a zenéhez hozzáállt, az mindig átsegítette az élete nehézségein. Ez is nagyon inspiráló egy zenész számára" - fűzte hozzá.
Devich Gergely elmondta, hogy Horti Lilla Virág Emesével Liszt- és Puccini-dalokat ad elő, Devich Gergely pedig édesanyjával, Kovalszki Mária zongoraművésszel Chopin g-moll cselló-zongora szonátája és Rahmanyinov Vocalise című művét játssza majd.
Besszer Szilvia elmondta, hogy a hétfői koncert a Cziffra Fesztivált megelőző programsorozat része. A 2019. február 17. és 25. között tartó program keretében több mint harminc művész ad majd koncertet több fővárosi helyszínen.