Kifejtette: a magyar kormány időben felismerte a világgazdasági változások jelentőségét és eredményét, hogy a modernkori ipari forradalom tempóját legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatról. Ez a felismerés vezetett a keleti nyitás politikai stratégiájáig - mondta, kiemelve, hogy ennek eredményeként az Európai Unión kívül Magyarország első számú kereskedelmi partnere és második legfontosabb exportpiaca Kína.
Tavaly megdőlt a Kínába irányuló magyar export rekordja, és "jó reményeink vannak arra, hogy az idei év végén is exportrekordot ünnepelhetünk" - közölte Szijjártó Péter.
A pavilonmegnyitón - Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében - öt vállalatközi megállapodást írtak alá.
A külgazdasági és külügyminiszter ezeket ismertetve elmondta: a Kőröstej lesz az első olyan magyar vállalat, amely élni tud azzal a lehetőséggel, hogy a kínai kormány Közép-Európában Magyarországnak biztosítja a legtöbb élelmiszerexport-engedélyt. A Kőröstej a mostani szerződéssel megkezdi tejtermékek kiszállítását Kínába.
Emellett szerződést írtak alá egy magyarországi napelempark építéséről, a létrejövő naperőmű Magyarország energiabiztonságának garantálásában egy újabb lépés - közölte.
Megállapodás született továbbá arról, hogy az Organica vállalat részt vehet egy zöldmezős beruházásban felépülő szennyvíztisztító fejlesztésében Kínában; szerződést írtak alá magyar borok kínai piaci promóciójára vonatkozóan; valamint egy megállapodást magyar kartusok exportjáról - ismertette Szijjártó Péter.
A Sanghajba látogató magyar kormányzati delegációnak tagja volt mások mellett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki a pavilonnyitó ünnepség után a közmédiának elmondta: a standon igyekeznek bemutatni olyan innovációkat, amelyek a kínai partnerek szempontjából érdekesek lehetnek. Ezek közé sorolta az autonóm járműveket, a zalaegerszegi járműipari tesztpályát, valamint a szegedi lézerkutató központot.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a térségünkben Magyarország a leginkább kedvelt kínai befektetési célpont.
Szólt továbbá arról, hogy a gazdasági mellett a felsőoktatási, egyetemek közötti együttműködés is erősödhet hamarosan megszülető államközi megállapodásokkal.