Bemutatkoztak a legkisebb pólósaink is, Egerben és Szentesen csobbantak nagy reményekkel vízbe... címmel kezdődik az írás; majd a szerző így folytatja, az ifjúságiak mellett az úgynevezett baby korosztály, vagyis a legfiatalabbak is megkezdték a bajnokságot a nemzetközi vidékbajnokságban. Itt két csapatunk, a Csabai Csirkefogók VK (Piros csoport) és a Gyulai VK (Zöld csoport) is érdekelt volt.

 

Csabai csirkefogók baby piros (poló), vízilabda, Szentes, 20181109
Melegít... (galéria)

 

Mielőtt a fiatalok teljesítményét elemznénk edzőik segítségével, fel kell eleveníteni egy újra érvénybe lépő régi-új szabályt.

A baby csoportban (ez tavaly még gyermek V. korcsoport néven futott) szigorúan tiltja a szövetségi előírás, hogy a gólokat regisztrálják; a lényeg a játékon, a játékelemek gyakorlásán van. Így nincs végeredmény, csak azt jegyzik, hogy melyik csapatnak hány akciója, emberelőnyös helyzete, büntetődobása volt.

Egészen pontosan így fest a szabálykönyv ennek a korosztálynak: “Eredmény számolása, így annak jegyzőkönyvbe vezetése és eredményjelzőn való közlése szigorúan tilos. A mérkőzéseket minden esetben 0-0 eredménnyel kell igazolni. Ennek megfelelően a bajnokság végén helyezés sincs.” Sőt, további előírások a stövetség honlapján megtekinthetők. Ezekenek az előírásoknak megfelelően térünk vissza mi a tízévesek és fiatalabbak hét végi produktumára.

 

Csabai csirkefogók baby piros (poló), vízilabda, Szentes, 20181109
... és játszik a Baby Piros (galéria)

 

A Csabai Csirkefogók VK a Piros csoportban, az első fordulóban a sorsolás szeszélye folytán a szegediek két hasonló korú, úgynevezett I. és II. csapatával találkozott Szentesen. A Dobra Róbert, Túri Gergő edzőpáros közül az előbbi számolt be tapasztalatairól:

– Nálunk valamivel több volt a tízéves, és kevesebb a kilenc esztendős, ám akadtak olyanok, akik életük első komoly mérkőzésén bizonythatott. De többségük már tavaly is bemutathatta tudását. Az első sorunkon, a kezdőkön így némileg látszott a “rutin”, ők sokat segítettek azoknak, akik eddig kevesebbet játszhattak. Az első találkozón a Szeged I. csapata ellen kicsit bealudtak a gyerekek, de a folytatásban hasznosabban küzdöttek.

 

Csabai csirkefogók baby piros (poló), vízilabda, Szentes, 20181109
Sporik: Túri Gergő & Dobra Róbert (galéria)

 

Ellenfelünkön látszott, hogy dinamikus gárda, de játéktudsban nem maradtunk el tőlük. Viszont lassan kapcsoltak fiataljaink, lassabban indultak meg, ha labdát szereztek, és volt némi figyelmetlenség is. Így végül minimális külömbséggel a Tisza-partiak gyűjtöttek több gólt. A második összecsapáson viszont óriási fölényben játszottunk a Szeged II. ellen. Ez nagy sikerélményt hozott a mieinknak, akik közel húsz alkalommal voltak eredményesek, miközben mindössze hátom gólt kaptak.

Pedig nálunk azok kaptak több játéklehetőséget ezen a derbin, akik eddig kevesebb alkalommal ugrottak vízbe. Szeretném kiemelni Szatmári Levente meghatározó játékát, továbbá az első meccsesek közül Pallag Nándort, Rácz Domonkost és Puha Zalánt (utóbbi egykori játékosunk, Puha Zoltán fia), akik életük első meccsein megdobták első góljukat is.

 

Csabai csirkefogók baby piros (poló), vízilabda, Szentes, 20181109
Mindenki - kattints a képre, megnő!

 

A békéscsabai csapatban a következők jutottak szóhoz: Bazsó Máté, Gál László Barnabás, Korcsok Nándor, Nagy Ákos, Orosz Regő Sólyom, Pallag Nándor, Pónya Olivér, Puha Zalán, Rácz Domonkos, Such Bertold, Szabó Imre, Szatmári Levente, Szathmáry Zsombor, Szlúka Ádám, Zimbrán Milán.

A Gyulai VK fiókcsapatunkban nemcsak kilenc- és tízévesek szerepeltek, hanem már nyolc évesek is helyt kaptak. A Béládi Csaba és Tóth Szilárd által gardírozott gyerekek Egerben, a Zöld csoport küzdelmei során pottyantak vízbe, és mindenkiről elmondható, hogy élete első bajnokiján szerepelhetett. Ebben a fordulóban két meccset játszott a kilenc gyulai és három békéscsabai fiúból (köztük egy leány) álló alakulat.

Edzőink együntetűen állították, hogy az első találkozón, a nyíregyháziak ellen még meglehetősen lámpalázásan küzdöttek, olykor nem találták helyüket a medencében, felállásbeli problémák is adódtak, és a szülői noszogatás is kevésnek bizonyult. A második félidőben azonban már feljavult a játékuk. A szentesi leánycsapat ellen viszont már határozottan ügyeseknek bizonyultak, több gólt dobtak ellenfelüknél, és gyakran feltalálták magukat.

Sokan közülük csupán három-négy hónappal ezelőtt ismerkedett meg a sportággal, így érthető, hogy bőven akad még csiszolni való játékukban. Erőnlétben már felvették a versenyt ellenfeleikkel, most már csak a kitartásunkon múlik, mire vihetik a jövőben.

A gyulai csapatban a következők kaptak helyet: Borbély Ferenc, Csukás Réka, Csüllög Csongor, Demkó Boldizsár Szabolcs, Földi Márk Maxim, Kováts Hunor, Laurinyecz Gergő, Lezsák Levente, Nagy Márton, Nánási Hunor, Roxin Olivér, Szakadáti Márk.