A rendezvény szellemisége fontosnak tartja, hogy olyan fórumot biztosítson, amely helyt ad mind a műkedvelőknek, mind pedig a professzionális szinten tanuló versenyzőknek, tiszteletben tartva egymás munkáját, illetve segíteni az évszázadok alatt kikristályosodott népművészeti kincsek továbbörökítését, legszebb, legértékesebb elemeinek hagyományhoz hű megőrzését.

 

-
Idén is a néptánc volt a legnépszerűbb

 

A két napos rendezvényen népdal, néptánc és népi hangszeres kategóriákban mérettették meg magukat a versenyzők, akik az idén is országosan elismert szaktekintélyek alkotta zsűri előtt léphettek színpadra. Név szerint:  Maczkó Mária Magyar Örökség Díjas népdalénekes, a népművészet mestere, a Zeneakadémia Népzene tanszékének népi ének tanára, Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének tanára, Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke, Dr. Bolya Mátyás - MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa, a Népzenei Archívum részlegvezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Strack Orsolya néptánc pedagógus - koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncos, Szilágyin Zsoltné Ujlaki Marianna néptánc pedagógus - koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncos, Kácsor István - néptáncpedagógus – koreográfus, valamint Szilágyi Zsolt koreográfus, etnográfus, mesterpedagógus a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára.

 

-
Szép számmal jelentkeztek népzenei produkcióval is

 

Az évek során folyamatosan növekvő részvételi aránynak és a rendezvény magas színvonalának köszönhetően az idei versenyen 78 néptáncos, 49 énekes és 48 hangszeres produkció volt látható, hallható a színpadokon, mintegy közel 700 versenyző jóvoltából.

A rendezvényre az ország számos településéről Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod és Szabolcs-Szatmár megyékből, határon túlról a vajdaság több településéről, a partiumból Nagyváradról és környékéről, valamint a kárpátaljai Beregszászról érkeztek Dévaványára.

A versenyzők között sokan voltak olyanok, akik már visszatérő vendégeknek számítottak és természetesen voltak, akik először vettek részt a versenyen, de a visszajelzések és a két nap folyamán megfogalmazott vélemények alapján már várják a következő versenyt.

 

-
Dévaványa több díjat is hazavitt

 

Dévaványát az alábbi csoportok, versenyzők képviselték:

Chen Siyuan – hegedű Bronz, Mohácsi József – Ezüst, Bolgovics István – Arany, Csiperke Banda – Ezüst, Ványai Húrszaggatók – Arany, Sárréti Pengetősök – Arany, Sóvirág Citeraegyüttes – Arany, Különdíj, Balogh Duó – Arany, Különdíj

Mért ilyen népszerű ez a rendezvény? Mai világunk értékvesztéssel küszködik. Elődeink nem ismerték ezt a fogalmat. Nekik a mindennapi életük része volt a zene és a tánc. Nem csupán mulatságok velejárója, hanem nevelési eszköztár, mely apáról fiúra, anyáról leányra szállt. Végigkísérte az életszakaszokat az altatótól a karikázókon, legényeseken át a sirató dallamokig. Jelen voltak dalaik és táncaik a mindennapi munkában, melyek megjelennek többek között a pásztortáncokban, aratódallamokban.

 

-
A népdal énekesek is kitettek magukért

 

Mindezt az örökséget kötelességünk őrizni, ápolni és tovább örökíteni, segítve ezzel a jelen kulturális válságán. Sokan gondolják úgy, hogy tánc és zenepedagógiai tudásukat eme nemes cél megvalósításának oltárára teszik fel, és - bár a világ nehezen veszi észre, - de bizony ma is vannak olyan önszerveződő közösségek, ahol műkedvelőként ösztönösen éltetik őseink hagyatékát.

A rendezvény megvalósításában a Dévaványai Általános Művelődési Központ dolgozói, a Dévaványai Folkműhely Egyesület, a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesület tagjai vettek részt.