Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke először is a megjelent, mintegy 3. 500 általános iskolást köszöntötte (ez két napos adat), továbbá azt a száz kiállítót, akik jelenlétükkel a megye legnagyobb pályaorientációs rendezvényét támogatják.

 

Kormányhivatal: pályáválasztási várás, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Aki számít... (galéria)

 

Sorskérdés minden fiatal számára a pályaválasztás, fűzte hozzá, s reméli, itt nemcsak a továbbtanulás kérdése dől el, hanem maga a szakmaválasztás is.

Ez az ország egyik leginnovatívabb rendezvénye,

de ezt már Herczeg Tamás országgyűlési képviselő jelentette ki. Hozzátette, és természetesen nem azért, mert a vásár Innovációs utcáján is találkozhatnak a népek egymással, hanem azért is, mert az óvodás csoportoktól egészen a felnőtt korosztályig nagyon sokan érkeztek.

A kisebbek azért jöttek, folytatta, mert nyilván hamarosan iskolába mennek, az idősebbek közt pedig van olyan, aki munkahelyet szeretne változtatni.

 

Kormányhivatal: pályáválasztási várás - takács árpád, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Herczeg Tamás, dr. Orosz Tivadar, Marczinkó Zoltán és Takács Árpád (képek)

 

Azért vagyunk ma itt, hogy a fiatalok itt maradjanak - ebben a megyében, és válasszanak olyan szakmát, amelyet gyermekkorukban megálmodtak, fogalmazott Takács Árpád. A kormánymegbízott elmondása szerint nem egyszer hallotta az öreg klisét, miszerint ha azt csinálod, amit szeretsz, akkor soha életedben nem kell dolgoznod.

Dolgozni azonban kell,

tette hozzá, hiszen elsőrangú kötelességünk, azonfelül az emberi élet értelme. Ezáltal elszámolnivalónk lesz önmagunkkal, a családunkkal, ezzel a térséggel, ahol élünk, és a hazával is.

 

Kormányhivatal: pályáválasztási várás, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Tetőponton a hangulat (fotók)

 

Azt is halljuk úton-útfélen, folytatta, hogy nehéz a pályaválasztás, mert a megye összes munkáltatóját nem lehet bejárni. De nem ma! Mert ma minden lényeges munkáltatóját megtalálhatunk, akik jövőképet mutatnak.

Hozzátette, tegnap lett nyilvános, 19 Békés megyei kis- és közepes vállalkozás összesen 249 millió 842 ezer 196 forint vissza nem térítendő támogatást nyert munkahelyteremtésre (minderről bővebben ITT!)

Végül a rendezvényt hivatalosan Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár nyitotta meg.

Elmesélte, gyerekkorában tőle is folyton azt kérdezték, mi leszel, ha nagy leszel? Ovisként gépkocsivezető, később árubeszerző akartam lenni... hát most helyettes államtitkár vagyok (a Pénzügyminisztériumban) tette hozzá.

A 13-14 éveseknek, de akár még a gimnazisták nagytöbbségének sincs konkrét elképzelése arról, hogy mi is szeretne lenni. Azonfelül az elgondolások szinte naponta változnak. Az viszont fontos, hogyha valaki a továbbtanulásáról dönt, akkor tisztában kell lenni önmagával, hogy milyen irányba induljon el, jelentette ki.

***

Azt követően elmentem fesztiválozni...

 

Kormányhivatal: pályáválasztási várás, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Lívia és Johanna

 

A kettőslátást okozó Herceg Lívia és Johanna (kétpetéjű ikrek) a Békési Szakképzőből érkeztek, vendéglátást tanulnak. Tetszik nekik.

***

Medovasrzki Jánost, a játékvezetőleszek.hu standjánál faggattam:

Tudtad kicsi korodban, hogy mi szeretnél lenni?
Igazából nem... de a játékvezetésnek nagyon sokat köszönhetek.

Spori akartál lenni?
Nem.

 

Kormányhivatal: pályáválasztási várás - medovarszki jános, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Medó - kockásban

 

Akkor?
Valójában kallódó lakótelepi kölkök voltunk.

Vásott kölykök.
Igen. És egyszer csak egy gyerekkori barátommal az újságban megláttunk egy hirdetést, majd azzal a felütéssel kezdtük el egy játékvezetői tanfolyamot, hogy miért ne...

Tolnai péter, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Tolnai Péter
Most pedig a szövetségnek kalapozol...

Igen, és hirdetjük ezt játékvezetői tanfolyamot, mert sajnos mi is öregszünk, és mint mindenhol, itt is kell az utánpótlás.

Akkor Kassairól most nem kérdezek.
Nem-nem.

***

Tolnai Péter, a megyei önkormányzat alelnöke gyerekkorában bizony még nem tudta, hogy mi lesz, ha... Kezdetben a közgazdaságtant tanult, majd kereskedelmet, majd egy vargabetűt követően, 1998-ban, azaz 20 éve kikötött a politikában. Ő a legrégebbi képviselő a megyeházán, illetve Varga Zoltán.

***

Pocsai László, a BSZC Koós tanár bácsija mindig ács akart lenni.

***

Tűri Zsanett, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig rendőr.

 

 

Kormányhivatal: pályáválasztási várás, pályaválasztási vásár, Békéscsaba, 20181114
Legyél rocksztár!