„Tip-top” épület – állapítjuk meg, amikor leparkolunk a frissen felújított hunyai polgármesteri hivatal előtt. Odabent Hegedűs Roland polgármester fogad bennünket, akitől megtudjuk: a községháza is egyike azon középületeknek, melyeket a közelmúltban sikerült felújítaniuk.

Hegedűs Roland, Hegedűs Roland, Hunya
Hegedűs Roland polgármester szerint a helyi képviselő-testület és a község lakói is mindent megtesznek azért, hogy fejlődjön a település. Fotók: Lipták Judit (Képgaléria)

– Mintegy 250 millió forintot fordíthattunk fejlesztésekre az elmúlt időszakban. Ekkora összeg egy ilyen kistelepülés számára hatalmas lehetőség! A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kapott pályázati támogatásból energetikai korszerűsítést valósítottunk meg három önkormányzati épületben: a szabadidőklubban (21,5 millió forint), a Hunyai polg. mest. hiv., polgármssteri hivatal, Hunya
A polgármesteri hivatal épülete.
polgármesteri hivatalban (16,6 M Ft.), valamint az idősek klubjának és az egészségháznak otthont adó épületben (15,7 M Ft). Fűtéskorszerűsítés, napelemek felszerelése, nyílászárók cseréje, továbbá fal- és födémszigetelés is részét képezte a korszerűsítésnek – avat be a részletekbe a polgármester.

Hegedűs Rolanddal a hivatalban folytatott beszélgetés után elindulunk, hogy a helyszínen nézzük meg a felújított épületeket, illetve bepillantást nyerjünk a különböző intézmények mindennapjaiba. Utunk első állomása a községi főzőkonyha, ahol már lassan kész az ebéd: paradicsomleves, töltött csirkecomb krumplipürével és céklasalátával. A 100 adagos főzőkonyhát 22 millió forintból újították meg (15 milliós pályázati támogatással), a munkálatok november 5-én fejeződtek be.

A konyháról az egyházi fenntartású óvoda felé vesszük az irányt.  Az épület most felújítás alatt áll (26 milliós TOP-támogatással), így a gyerekeket ideiglenesen a parókián helyezték el. Az udvaron vidám gyermekzsivaj fogad bennünket, a kicsik Tóth Júlia, azaz Julcsi óvónéni felügyelete mellett játszanak a szabadban.

Hunyai óvodások, hunyai óvodások, Hunya
A hunyai óvodásokat is lencsevégre kaptuk. Nemsokára visszaköltözhetnek a felújított épületbe. (Képgaléria)

Következő állomásunk a falu szélén található szabadidőklub, ahol konditerem, kültéri kiülő, szalonnasütő és bográcsozóhelyek is szolgálják a kikapcsolódást. Innen az orvosi rendelőbe megyünk, s közben Hegedűs Roland elárulja, hogy ezt az ingatlant abból a 10 millió forintból sikerült felújítaniuk, melyet az adósságkonszolidációban részt nem vett települések kaptak. A háziorvos minden hétköznap délután fogadja itt a hunyai betegeket. Az utca túloldalán, az egészségházban pedig fogorvosi és gyermekorvosi rendelést is igénybe vehetnek.

Sétánk közben megbizonyosodhatunk arról, hogy a faluban a porták többsége valóban rendezett, a házak takarosak. A polgármester szerint az olcsó ingatlanárak mellett a szép környezet, a természet közelsége is vonzza ide a betelepülő, új lakosokat. Az utóbbi öt évben legalább 20-25 ház talált gazdára. Mostanában jellemzően inkább olyan friss nyugdíjasok jönnek ide lakni az ország különböző részeiből, akik a nagyvárosi panel után örülnek annak, hogy végre közelebb lehetnek a természethez, esetleg kertészkedni is tudnak.

Hunya, községi főzőkonyha, Községi főzőkonyha Hunyán, Hunya
Elkészült az ebéd a korszerűsített községi főzőkonyhán. (Képgaléria)

A fiatalabbak is találnak itt munkahelyet, több mezőgazdasági vállalkozás bővítette alkalmazottainak számát, s a környező városokban szintén vannak lehetőségek. A közmunkások száma mára jelentősen lecsökkent, már csak 13-an vannak. A közfoglalkoztatás példaértékű lebonyolításáért tavaly miniszteri elismerő oklevelet kapott a község. Az elismeréssel 7 millió forint is járt, amelyből egy használt traktort vásároltak, ennek nagy hasznát veszik az utak karbantartásánál és a községi konyhakert művelésénél.

Beszélgetésünk végén kiderül: a fiatalok sem maradtak ki a pályázati lehetőségekből. Az EFOP keretében ugyanis 26 millió forintot nyert az önkormányzat, aminek egy részét tanulmányi ösztöndíjakra fordíthatják. A középiskolások havi 25 ezer, a felsőoktatási intézmények hallgatói pedig havi 50 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Hunyai idősek klubja, Hunyai idősek klubja, Hunya
Az idősek klubjában is tettünk egy rövid látogatást.