A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2018. november 15-én nyolcadik alkalommal rendezte meg a „Krimit tud?" című bűnmegelőzési vetélkedőjét.

A program célja, hogy a középiskolás fiatalok foglalkozzanak a bűnmegelőzéssel és maguk találjanak olyan lehetőségeket, módszereket, amelyekkel elkerülhetik azt, hogy bűnelkövetővé, vagy áldozattá váljanak. Az országos megmérettetésen a hat regionális elődöntő első két helyezettje vehetett részt, így összesen tizenkét csapat mérte össze tudását a rendezvénynek helyet adó Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben.

 

Krimit tud - psg, krimit tud
A 6-os csapat

 

A versenyzők ezúttal is a televízióból már jól ismert „Beugró" című műsor tematikája alapján játszottak el például a helyes internethasználattal, az alkoholfogyasztás veszélyeivel, illetve az áldozattá, elkövetővé válással kapcsolatos szituációkat. Békés megyét a Mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium hármasa, Kiss Dóra, Drégelyvári Adrienn és Duró Viktória képviselte. Az első feladat az úgynevezett „Zsebszöveg" volt, ahol a csapatoknak egy olyan szituációt kellett előadniuk, amit a vetélkedő előtt egy órával ismerhettek meg.

A Békés megyei lányoknak azt kellett eljátszaniuk, hogy ketten kitalálják, milyen vicces és menő lenne, ha egy mozgó vonat tetejéről szelfiznének, harmadik társuknak pedig meg kellett győznie őket arról, hogy ez veszélyes. A csapat játékán látszott, hogy korábban sokat foglalkoztak bűnmegelőzéssel és felkészülten érkeztek a versenyre, emellett pedig a csapattagok kiváló színészi képességei is megmutatkoztak.

A második feladat a „Ki vagyok én?" elnevezésű játék volt. Itt egy bűnmegelőzési szituáció eljátszása közben a részvevőknek rávezető mondatok segítségével ki kellett találniuk, hogy a szervezők milyen tárgy, illetve melyik meseszereplő, vagy híres ember képét rögzítették a fejpántjukra úgy, hogy azt csak társai láthatták, ő maga nem.

A vetélkedő házigazdája a korábbi éveknek megfelelően Novák Péter színész, énekes volt. A zsűriben helyet foglalt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Dr. Hatala József ny. r. altábornagy, Meláth Attila baptista lelkész, valamint Gallusz Nikolett és Kiss Ernő Zsolt színművészek.

A vidám hangulatú versenyen a csapatok ügyesen improvizáltak, a helyzetgyakorlatokat kitűnően oldották meg. A zsűri értékelése szerint a legügyesebbnek a pécsi Széchenyi István Gimnázium hármasa bizonyult, míg az előkelő második helyen a Békés megyét képviselő Mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium csapata végzett.