A hunyai nyugdíjas komédiások története 2008-ban kezdődött. Ekkor vitték színre első darabjukat „Hófehérke egy kicsit másképp” címmel. Először csak a környező településekről vendégségbe hívott nyugdíjas klubok tagjainak mutatták be, majd beneveztek a békéscsabai Ibsen Ház által meghirdetett „Szülőföldünk Békés megye” versenyre, ahol arany minősítést nyertek. Később elhatározták, hogy országos szinten is megmérettetik magukat.

Hunyai komédiások, hunyai komédiások, Hunya
Öten a színjátszó csoport tagjai közül (balról): Faggyas Gézáné, Giriczné Pintér Erzsébet, Pintér Józsefné, Kovács Edit és Dávid Józsefné. Fotó: Lipták Judit (Képgaléria)

– Oklevelek egész sorát nyerték az elmúlt években. Hogyan született az első jelentősebb eredményük? – kérdeztük Giriczné Pintér Erzsébetet, a hunyai idősek klubjának vezetőjét.

Giriczné Pintér Erzsébet, hunyai komédiások
Giriczné Pintér Erzsébet, klubvezető
– Kolléganőmmel, Faggyas Gézánéval (akivel a színjátszó csoportot együtt alapítottuk és együtt is vezetjük), 2012-ben határoztuk el, hogy benevezünk az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-ra. A Hófehérkét addigra már jól begyakoroltuk, mert a megye több településén is előadtuk különböző rendezvényeken. A Ki Mit Tud? megyei és területi döntőin is továbbjutottunk, majd az országos döntőben bronz minősítést kaptunk.

– Nehéz volt rávenni a nyugdíjas hölgyeket és urakat, hogy színpadra álljanak?

– Eleinte nem ment könnyen, többen úgy gondolták, kinevetik, sőt talán még vén bolondoknak is nevezik majd őket. Aztán a taps, az első sikerek, a szép eredmények meghozták a bátorságot is.

– Ez a legjobb csoportterápia?

– És a legjobb agykarbantartó! Lassan mindannyian megtapasztalták, mennyivel jobb vidám dolgokról beszélgetni, mint arról, ki hányféle gyógyszert szed. A fellépések, versenyek alkalmat adnak arra, hogy az idősek kimozduljanak a faluból, új emberekkel találkozzanak, új élményeket szerezzenek.

– Az utóbbi években mindig ott voltak a Ki Mit Tud országos döntőjében. Milyen eredmények születtek?Hunyai komédiások, hunyai komédiások, Hunya
– A 2012-es bronz után 2013-ban már ezüst minősítést kaptunk. Ekkor az Apácaschow-t adtuk elő zenés, humoros formában. A következő évben Kéri Ferenc: A beteg disznó című népi komédiáját vittük színre, s ekkor már arany minősítést kaptunk. Aztán az igazi nagy sikert 2015 hozta meg. Ekkor kaptunk először (és azóta minden évben!) kiemelt arany minősítést. Kéri Ferenc egy másik darabját (A három lyány meg a Farkas Bandi) vittük színre. Ugyanebben az évben I. helyezést értünk el az Idősek II. Kárpát-medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedőjén. A sikersorozat 2016-ban is folytatódott, szintén egy Kéri Ferenc darabbal (Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh) nyertük el a kiemelt arany minősítést. Hasonló sikert hozott 2017-ben Fehér József parasztkomédiája (Kecskére káposztát?), majd 2018-ban Török Rezső darabja (Krumplikapálás). Idén a legjobb csoportnak járó különdíjat is elhoztuk.

– A Ki Mit Tud?-on általában hány nyugdíjas színjátszó csoport vesz részt? Népszerű ez a fajta szórakozás az idősek körében?

– Átlagosan harminc csoport indul el, ebből tíz jut az országos döntőbe. Tehát jó helyre nyúltunk, nem nagy a konkurencia, kevesen választják ezt a műfajt. Nekünk nagy előnyünk, hogy a klubtagokat jól ismerjük, s igyekszünk mindenkire azt a szerepet osztani, amelyik a legjobban illik a karakteréhez. Ezt a zsűri is sokszor elismerte az értékelésnél.

Hunyai komédiások, hunyai komédiások, Hunya
A vidám csapat, egy fellépés után (fotók)
– Ön és a kolléganője is szerepelnek a komédiákban?

– Természetesen!

– A jelmezeket, díszleteket saját maguk készítik?

– Igen, rendszeresen padlást söprünk. Szívesen nézek régi filmeket, azokból sokat lehet tanulni a bútorokra, viseletekre vonatkozóan. Legutóbb, a Krumplikapálás című darabhoz átfestettünk egy régi ágyat. Volt, aki dunyhát, párnát, más pedig rá való huzatot hozott. A ruhákat is együtt szabjuk, varrjuk itt a klubban. Az országos versenyek utazási költségeit az önkormányzat fedezi, a szállás- és egyéb költségeket pedig saját magunk álljuk. Idén egy pályázat segítségével a szállásköltségünket is biztosították.