Egy korábbi írásunkban már beszámoltunk a kezdetekről. Azóta persze sok minden történt: többek között Marcsiék közönségdíjasok lettek, illetve életre keltek a tervei...

Április óta falusi vendégasztal

vagyunk, meséli az előszobában, s nevünkből fakadóan haluskával, ezzel az ízig-vérig tót, tradicionális étekkel várjuk a bejelentkező látogatóinkat. Tavasz óta érkeznek különböző korú csoportok hozzánk. Azt tapasztalom, hogy mindenki nagyon jól érzi magát, hiszen a tanya hangulata visszarepíti őket a múltba: a gyerekeknek megmutatjuk, hogy milyen lehetett a nagyszüleik, dédszüleik korában ilyen körülmények közt élni; míg a nyugdíjasokban sok-sok régi szép emléket ébresztünk fel. Egyébként egyik fő célunk, a fiatalok körében méltatlanul elfeledett tanyasi élet népszerűsítése.

 

Frankó tanya: bartolák marcsi, Frankó Tanya
Szavazz, hogy Marcsiéké legyen Az Év Hagyományőrző Tanyája (képek)

 

Amikor megjön egy ovis/kisiskolás csapat, fűzi hozzá, velük csoportbontásban dolgozunk: először növényismertetés a kertben, aztán az állatokat és gondozásukat (liba, kacsa, pulyka, tyúk, páva, gyöngyös, fürj, galamb, nyúl, disznó, birka és kecske) mutatjuk be a gyerekeknek, végül a haluska készítését (gyúrás,nyújtás) végezzük együtt, majdan a három csoport egymást váltva tölt el kellemesen egy napot. Továbbá délben lehetőségük van elfogyasztani egy nagy tányér túrós haluskát a nagy fák árnyékában.

Miután ezeket elmesélte Marcsi körbevezet a tanyán.

 

Frankó tanya, Frankó Tanya, Békéscsaba, 20181122
Amikor az ember elfeledi, hogy hányat írunk manapság... (fotók)

 

Itt, mutat körbe, a szobákban mindent meghagytunk az eredeti állapotában: a szalmazsákos ágyakat, a tisztaszoba dunyháit, a falon lógó családi képeket.

A fürdőszobában nagymamáink

körmös kádja mellett, némi modernebb berendezési tárgy elhelyezése elengedhetetlen volt. A kamrából konyha lett, így az egész belső rész körbejárhatóvá vált.

Végül a haluska szobába lépünk, ahol hagyományos módon, sparhelten sütjük a haluskát (túrós, brindzás, mákos, káposztás). A gerendáról csizmák lógnak, és számtalan gyűjtésből szerzett tárgy színesíti a tanya fő közéleti helyiségét. Például van egy kulturális sarok is, ahol harmonika, citera, régi újságok, könyvek és bakelit-lemezlejátszó segítségével röpülhetünk vissza az időben.

 

Frankó tanya, Frankó Tanya, Békéscsaba

 

Azt tudtad, hogy a haluska (mint étel) régebbi gyökerekre nyúlik vissza, mint a csabai kolbász készítése?, tette fel a kérdést Marcsi. Nem, válaszoltam, hiszen elég sok mindent nem tudok.

Pedig régebbi,

folytatja, és valaha hétköznapibb volt. Az evangélikus családok minden szombaton, a katolikusok péntekenként, csak haluskát főztek. Bármilyen nehéz élet volt a tanyán, ha hízó nem is, de liszt, tojás, só mindig volt a kamrában.

Ha te is azt szeretnéd, hogy a Frankó Tanya és Haluskaház nyerje az Az Év Hagyományőrző Tanyája 2018 kitüntető címet, szavazz rájuk!