A tégla- és a panellakások is Sopronban, Győrben, illetve Debrecenben a legdrágábbak vidéken – derül ki az Otthon Centrum adataiból. Ezeken a településeken a téglalakások négyzetméterára átlagosan 350 ezer forint, míg a panellakásokat átlagosan 300 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni. A legalacsonyabb árak a régi iparvárosokban érzékelhetők. Salgótarján, Komló és Ózd városaiban lehetett idén a legolcsóbban, 70 és 90 ezer forint közötti négyzetméteráron panelhez vagy téglalakáshoz jutni idén.

Vidéken Debrecen rendelkezik a legnagyobb lakásforgalommal: idén ott várható a legtöbb adásvétel, közel 4200 tranzakciót, ami a főváros IX. kerületével egyezik meg - mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A második legjelentősebb piac Szeged és környéke, ahol megközelítőleg 3800 adásvétel valósul meg idén. Szegedet kicsivel lemaradva követi Miskolc és Pécs a megyeszékhelyek közül, valamint a járásaikba tartozó települések, ahol egyenként 3600 tranzakcióra számít a cég az év végéig.

2017-ben a megyék közötti különbség csökkent. A Veszprém és Baranya megyékben regisztrált 17 tranzakció/1000 lakos értékhez képest az utolsó helyen záró Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 12,6-os érték volt mérhető - teszi hozzá a szakértő.

forrás: hvg.hu