Nem igazán szeretjük, ha hazudnak nekünk, sőt, egyenesen árulásnak érezzük. Jól jönne egy trükk, amivel nem hogy lebuktathatjuk a hazugságot, hanem elő is húzhatjuk az igazságot, igaz? A jó hír az, hogy a kutatók megtalálták a megoldást, amit az Elite Daily részletesen el is magyaráz.

Arról már hallottunk, hogy amikor valaki hazudik, az nem néz a szemünkbe. Ez így igaz. Ezek az úgynevezett "mikro-gesztusok" a legprofibb hazudozókat is képesek lebuktatni, mivel látszik, hogy kényelmetlenül, kiszolgáltatottan érzik magukat. A szemkontaktus egy bensőséges kapcsolatot eredményez, ami feltételezi az elszámolhatóságot a cselekedeteink és viselkedésünk iránt.

Ha valakinek a szemébe nézel, megerősíted a tekintélyedet, a tiszteletet és a már említett elszámolhatóságot.

Ezek alapján készítettek egy kísérletet, melynek során a résztvevők egymással szemben ültek és egy okos üvegtáblán játszottak. Játék közben monitorozták a két ember szemmozgását, és kimutatták, hogy közvetlen szemkontaktus közben jelentősen csökkent a hazugságok száma.

Eredmény? Ha valakinek közvetlenül a szemébe nézel, képtelen lesz hazudni. Ezt általában gyerekeknél alkalmazzuk is, hiszen náluk sokkal nyilvánvalóbb, mikor hazudnak, de a felnőtteknél sem kéne olyan hamar beadnunk a derekunkat.

Sokkal jobban járunk, ha kényelmetlen helyzetbe hozzuk őket a szemkontaktusunkkal, hiszen ha közvetlenül meggyanúsítjuk őket, akkor ösztönösen védekezni kezdenek és ránk fogják hárítani a bűntudatot.

Ehelyett mondjunk valami olyat, mint "látom, hogy kényelmetlenül érzed magad, miközben hozzám beszélsz és rám nézel, miért van ez?" Így nem szembeállítod a saját bűnével, csak kíváncsinak és aggódónak tűnsz.

A másik kulcsa az eredményes "vallatásnak", hogy mindvégig legyen kiegyenlített a beszélgetés és maradj nyugodt. Mondd el a másiknak, hogy akármit is mond, az még mindig jobb, mint a hazugság, aztán mikor feltárja az igazságot, őrizd meg a hideg véred, ami valószínűleg nehéz lesz, hiszen nyomós oka lehetett a másiknak, ha hazudni akart neked. Azzal támasztod alá az előbbi kijelentésedet, ha nyugodt maradsz.

Természetesen ez nem csak arra jó, hogy kiszedd a másikból a valóságot, hanem szilárd alapot teremt az őszinteségnek. Később sokkal könnyebben fogják elmondani az igazságot, ha látják rajtad, hogy jól fogadod azt.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu