Reggel úgy szemerkélt, ahogy általában a késő novemberi hétfő reggeleken szokott, az autórádiómban Sebestyén Balázsék épp Chuck Norrisszal karatéztak, és a kormányhivatal körül, illetve az épület előterében vagy száz vadász gyülekezett a szakmai fórumra.

Nagy öröm számunkra, hogy a mai délelőtt zöldbe borult a kormányhivatal nagyterme, fogalmazott köszöntőjében dr. Rákóczi Attila főigazgató.

Kormányhivatal: dr. rákóczi attila, Dr. Rákóczi Attila, Békéscsaba, 20181126
Dr. Rákóczi Attila (képek)
A mai képzés apropóját

egy sajnálatos tény, folytatta, az afrikai sertéspestis közelgő megjelenése és azonosítása hívta életre, valamint az ehhez kapcsolódó országos főállatorvosi határozat, amely bizonyos kötelezettségeket szab a hatóság és a vadaszati jogosultsággal rendelkezők számára.

Hozzáfűzte, a megyében szerencsére még nem azonosították a betegséget. Az új határozat alapján azonban a főállatorvos három osztályba sorolta a különböző területeket: alacsony, közepes, magas kockázatúak. Békésben a területek 10 százaléka alacsony kockázatba tartozik, viszont a határ közelsége miatt a 90 százaléka közepes kockázatú.

Ha megjelenik a betegség, akkor magas kockázatúvá válik egy terület, és onnantól kezdve társas vadászatot csak úgy lehet szervezni, ha a vadászat vezetője az állategészségügyi hatóság képzésén vesz részt, és ahol szakmai vizsgát tesz le.

Remélem, a mai nap folyamán mindannyian megoldást találunk, hogy a megyénkben ne is üsse fel a vírus a fejét, tette hozzá.

Nagy gond ez, hogy itt kell lennünk, inkább mindenki tenné a dolgát kint a határban, de sajnos tényleg itt lebeg a fejünk fölött az afrikai sertéspestis probléma, mondta Hrabovszki János, a megyei vadászkamara és -szövetség elnöke. Zárójelben megköszönte a kormányhivatalnak, hogy a mai rendezvény ingyenes, mert más megyében fizetős.

 

Kormányhivatal: vadászok, vadászok, Békéscsaba, 20181126
(galéria)

 

Békés megye ugye nem arról híres, jelentette ki, hogy nagyon sok vaddisznó él a területén, de az elmúlt évben némileg növekedett a törzsállomány (körülbelül 1500-as létszámú). A román államhatár mellett van a fokozottan jelentősebb vaddisznóállomány, illetve a szabadkígyósi természetvédelmi terület.

Egyelőre Békés megyében a román határ részről kell tartanunk, húzta alá, ha esetleg valami történne. Vadászemberként tudjuk, hogy a holló ugye dögevő, aki az elpusztult állatokat fogyaszt, és a csőrén áthozhat bármit (más állat szőrét), de reméljük, erre nem kerül sor.

Kormányhivatal: hrabovszki jános, Hrabovszki János, Békéscsaba, 20181126
Hrabovszki János (képek)
A vadász médiákból azt is ismerjük,

folytatta, hogy hazánkban Szabolcs és Heves megyében ütötte fel a fejét a pestis. Érdekes, Szabolcsban huszasával pusztultak el a vaddisznók, míg Hevesben egyesével. Ha valahol egy ilyen egyed előkerül, akkor a társas vadászatot tiltják le (fácán, nyúl és a többi).

Maga a vadgazdálkodás önmagában nagyon komoly dolog, amihez kapcsolódik a mai képzés, ahol nagy örömömre ilyen szép létszámmal megjelentetek.

Egy biztos, hogy amit ma hallunk, azt szigorúan be kell tartani, hogy ezt a láncolatot le tudjuk állítani. Hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeinknek, unokáinknak is legyen majd mire vadászni, tette hozzá.

(Amúgy teljesen véletlenül én is zöldben mentem a programra.)