Amikor bejöttem az irodádba, arra kértél, hogy ne csináljak fényképet. Pedig egy remek kaotikus rákkenróll hever szerte szét: iratok az asztalon, a falon, padlón, levegőben.
Ez itt egy spirituális fekete lyuk: itt landolnak a dolgok. Itt kulminálnak.

Amúgy mindig mindent megtalálsz?
Igen, amúgy szűrve.

 

Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, újkígyós, 20181126
Ildikó és a képek

 

Állítólag a rendetlenség az intelligencia jele.
Talán igen, talán nem. De általában, ha beszorulok ide hétvégén, amikor nincs rendezvény, akkor rendeződnek a dolgok. Ez most azért van...

Mert fogadod a sajtót.
Egyrészt, hogy látszódjon: dolgozunk... másrészt pedig két uniós pályázatban vagyunk benne, amelyet jórészt szakköri tevékenységfejlesztésre használunk föl – na ez adminisztrációs mumus! De mégis megéri, mert amikor például a Dalárda szakkörösök a szomszéd teremben fújják a nótákat...

Arra gondolsz, hogy hangszigetelni kellene a kuckódat?
Dehogy! Én is együtt dalikázok velük.

 

Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, újkígyós, 20181126
Mese a falon - Ildikó 30 évvel ezelőtti munkája (galéria)

 

Azt vettem észre, hogy te egy nagy mesében élsz.
Mert nem lehet másképp, ezt a szent káoszt... az ősszel volt nálunk egy vidéktalálkozó: körösztény gazdák gyüttek Szögedről. És a vezetőjük azt mondta, Ildikó, itt szent káosz van: nyugalom: szent káoszban élünk, és szent káoszban dolgozunk, ezen még a Jóisten áldása is rajta vagyon.

Ami annyit tesz, hogy:
Amit látsz, az káosznak tűnhet, de ez itt az egészséges munkarend.

Hét és fél perc után csak rátérünk az adventre. Végül is azért jöttem, pardon gyüttem.
A koncertjeink az adventi vasárnapot megelőző szombaton kezdődnek. (Akit most azonnal érdekel a részletes program, húzza az egérkét a cikk aljára! Akit nem, az maradjon velünk.) Tehát december első szombatján, elsején egy egésznapos készülődéssel indul a programsorozatunk: délelőtt 10-től ovikások, általános iskolás néptáncosok adnak egy kis műsort, majdan jön Berta Jimmy a bábszínházával. Úgy dél körül pedig a helyi nyugdíjasok érdekvédelmi egyesülete lángost süt (amihez a hozzávalókat az ÚFIKE adja) a vendégeinknek – nagyon finomat!!!

 

Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, újkígyós, 20181126
Mohácsiné Ferenczy Erzsébet és Cs. Szabó Zsuzsi közt, a ffiak igazoltan távol (fotók)

 

 

Átjöhetek lángosozni? De nem dolgozni!
Hogyne, szeretettel várunk, mint ahogy mindenkit. Szóval 40 kiló lisztből végtelen mennyiségű lángos készül. Azt követően megtöröljük a kezünket, és bemegyünk a kézműves műhelyekbe, amit a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettől és újkígyósi partnerétől, az Ipolyi Arnold Népfőiskolától kapunk. Ja, eközben az Ezüstág Gondozási Központ tagjai forralt borral, és teával érkeznek, merthogy itt fölnőttek is lesznek. Azonfelül a Vöröskereszt helyi szervezete plüssfigurákat hoz a gyerekeknek.

Lesz vagy 100 srác?
A szülőkkel együtt közel háromszázan leszünk. Nagyon sűrűn vagyunk, de sok jó ember kishelyön is elfér. Továbbá a mozgáskorlátozottak helyi szervezete kis üdítőkkel vendégeli meg az aprónépeket. Ebben az a szép, hogy mindenki hoz valamit, és reméljük, hogy visz is magával lelkében haza valami jót, valami szépet.

És miután sötét lesz?
Az első adventi koncertet a Haraszti Ikrek (a Fölszállott a páva 2015. évi egyik győztesei) és a Talléros Zenekar adják 18 órakor. Ezt a koncertet szintén az Újkígyósi Egyházközség, a helyi Plébánia pályázatából kaptuk.

 

Eperjes károly, eperjes károly, újkígyós, 20181126
2014 januárjában a művházban járt Eperjes Károly is

 

Na de még mindig van három gyertyánk.
A következő szombatokon már „csak" koncertek lesznek: december 8-án, a Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekar érkezik Hódmezővásárhelyről, akiknél az újkígyósi származású Tömösi Tamás a dobos, aki reméljük, énekel is nekünk.

Tömösitomi... be rég hallottam ezt a nevet!
Ő a hívószó, tudod, a kígyósiak lokálpatrióták. A harmadik szombaton az újkígyósi művészeti iskolások mutatkoznak be, ez az este a helyi gyermekeké.

Hol? Itt, vagy az iskolában?
Mindegyik hangverseny a templomban lesz, mert ott van ókusztika, és az adventnek ott a helye. Nos, a december 15-e az iskoláé, és ide betársul a Baptista Mosolyklub és a pünkösdisták is. És a zárókoncert azonban nem szombaton, hanem pénteken, december 21-én lesz, mert az aznapi fellépő Szentegyházi Gyermekfilharmónia épp a magyarországi turnéját zárja és pont itt haladnak át Újkígyóson, akiket az újkígyósi születésű Erdélyi István, a Gallicoop vezérigazgatója támogat.

 

újkígyósi művelődési ház, művelődési ház, újkígyós, 20181126

 

Na, ne! Békés megyében csak újkgyósiak laknak, szerintem rossz helyen járok.
(mosolyog ) Nem, nem, nagyon jó helyen jársz! Szóval nagyon sok éve ő támogatja a szentegyházi kórust. És csak azért pénteken, mert szombaton este már Brassóban adnak újabb koncertet.

Turnéznak, mint a Stones.
156 fővel érkeznek...

Hány szólamban énekelnek, vagy hat?
Legalább kettő, és zenekari kíséretet is hoznak magukkal. Az újkígyósiak mindig nagy szeretettel fogadják a szentegyháziakat. A gyerekek a sportcsarnokban, a felnőttek pedig a Szent Imre Panzióban alszanak.

Aztán szombat lesz, majd vasárnap... és végül szenteste. Boldog karácsonyt!
Boldog karácsonyt! Mindenkinek, szeretettel.

 

Kígyósi advent - plakát, advent
Kattints a képre!