A falu határában tetszetős köszöntő tábla fogadja az érkezőket. A főutca most csendes, a novemberi szemerkélő eső nem csábítja sétára az embereket. Jól esik a meleg a községháza épületében, ahol a polgármester, Szakács Jánosné fogad bennünket.

Szakács Jánosné, Szakács Jánosné, Örménykút polgármestere, Örménykút
Szakács Jánosné, Örménykút polgármestere. Fotók: Lipták Judit (Képgaléria)

Beszélgetésünk elején arról a tavaly elfogadott rendeletről esik szó, amellyel a fiatalok életkezdését igyekszik segíteni az önkormányzat:

- Háromféle támogatást biztosítunk a fiatal házasoknak. Azoknak, akik itt kötnek házasságot, 50 ezer forintot adunk ajándékba. Gyermekszületéskor szintén 50 ezer forinttal segítjük a családokat. Mindkét támogatás jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár. Lakásvásárláskor vagy -építéskor 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást adunk – sorolja a részleteket a település vezetője.

Örménykút, falugondnoki kisbusz, Örménykút, falugondnoki kisbusz, Örménykút
Hruska János falugondnok és az új kisbusz.
Mint kiderül, Örménykúton nemcsak a fiatalokra, hanem az idősekre is odafigyelnek. Márcsak azért is, mert ők alkotják a lakosság többségét. A közelmúltban újra cserélték azt a régi kisbuszt, mellyel Hruska János falugondnok az idősek klubjába, az orvosi rendelőbe, a gyógyszertárba, vagy ha szükséges, máshová is elviszi nap, mint nap az idős lakosokat. S nem kell ezért egy fillér kilométerpénzt sem fizetniük, mert az önkormányzat állja a költségeket.

– Több olyan rendezvényünk is van, melyekkel az a célunk, hogy a falu lakói még jobban összekovácsolódjanak, jól érezzék magukat együtt. Minden évben megtartjuk a falunapot, újabban pedig „faludisznótort” is rendezünk. Idén október végén két, egyenként két és félmázsás hízót vágtunk le, melyeket a közmunkásaink neveltek fel. Száztízen vettek részt a disznótoros lakomán, amely levessel kezdődött, és hurka-kolbásszal végződött. Az étel mellé muzsikával is szolgáltunk. Természetesen mindenki ingyen lakhatott jól a faludisznótorban! – hangsúlyozza a polgármester.

Örménykút, szociális tüzelő, Örménykút, szociális tüzelő, Örménykút
Meghozták a szociális tüzelőt, ami sok családnak jelent nagy segítséget. (Képgaléria)

Aztán a közelgő ünnepi időszakról is szót ejt: Mikuláskor minden 14 év alatti gyereknek ajándékcsomaggal kedveskednek, a helyi szlovák önkormányzat által szervezett adventi közös gyertyagyújtásokon pedig  mákos és diós beiglivel kínálják majd a résztvevőket. Advent negyedik vasárnapján az önkormányzat  ingyenes, meleg ebéddel vendégeli meg az ünnepség résztvevőit. Szilveszterre is készülnek: a községi konyhán bálat rendeznek, amelyhez térítésmentesen biztosítják a termet és a zenekar költségeit is fizetik, a bálozóknak csupán a vacsora költségét kell állniuk. Nem csoda, hogy már most lefoglalták mind a száz belépőjegyet.

Örménykút, Örménykút, faluközpont, Örménykút
Kültéri közösségi rendezvények helyszíne.
A beszélgetés után falujárásra indulunk a település vezetőjével. Először a polgármesteri hivatal melléképületét nézzük meg, melyet a közelmúltban újítottak fel, másfél millió forintból. Az épülettel szemben, a játszótérnek is otthont adó téren új sétányt létesítettek, amelyet esténként kandeláberek világítanak majd meg. Nemsokára egy kültéri fittnesspark is létesül itt, ehhez pályázati támogatást nyertek. Kicsit odébb, a közmunkások éppen egy traktor körül serénykednek. Kiderül, ma kezdik osztani a szociális tüzelőt, 199 mázsa barnaszenet. Összesen 41 család kap majd egyenként csaknem 5 mázsát belőle.

Bekopogunk az óvodába, melynek ablakait téli, ünnepi díszbe öltöztették már. Mindössze öt gyermek jár az itteni óvodába (a csabacsűdi Hársliget Óvodához tartozik), s mivel közülük is hárman éppen betegek, így csupán kettejüket kaphatjuk lencsevégre. Következő állomásunk a faluház, ahol nemrég új garázst építettek a közfoglalkoztatottak munkáját segítő traktornak. Az ingatlan tágas jószágudvarán egy büszke pulykakakas tipeg előttünk, majd ő is csatlakozik a tyúkok, libák és kacsák csapatához. Az ólakban lovat, birkát, kecskét és malacot is találunk. Szakács Jánosné pedig közben arról mesél, hogy a faluházban idén bentlakásos citeratábort szerveztek, s itt szállásolták el a testvértelepülésről (a szlovákiai Somodiból) érkező vendégeket is. A faluház körüli telket pedig szépen körbekerítették.

Örménykút, óvoda, Örménykút, óvoda, Örménykút
Fazekas Pálné (Edina óvónéni) és két örménykúti kisgyermek: Szakács Áron Patrik és Juhos Jázmin. (Képgaléria)

Sétánk végén a polgármesteri hivatalhoz érkezünk vissza. Mielőtt elköszönnénk, Szakács Jánosné egy régi álmukat is megemlíti: jó lenne, ha Örménykúton is kiépülne a szennyvízhálózat. Bár a terv már régen elkészült, pályázatot azonban ilyen aprócska települések számára egyelőre nem írtak ki.