A patyolatfehér épület bal szárnyán egy nagy, zárt parkoló várja a vendégeket; a háttérben egy hatalmas park található, ahol szombaton 35 fa elültetésére került sor, ugyanis ennyi gyermek született tavaly Újkígyóson – példaértékű közösségi tevékenység a városban a közös faültetés (az interjú november 22-én, csütörtökön készült). Sétálunk, beszélgetünk, én pedig a látványtól teljesen le vagyok nyűgözve (Akit érdekel Araczki Krisztina épületátadó-beszámolója, az ITT elolvashatja.)

 

Zárda, zárdaiskola, Újkígyós, 20161222
Anno... (galéria)

 

Mi indokolta, hogy megmentésre került az egykor Zárdaiskola romos épülete?
Szebellédi Zoltán:
Itt eredetileg 1926-ban egy iskola épült, amelynek egy része zárda volt – ezért hívták, illetve hívják még mai is a városban Zárdának.

A szigorú apácák helyett most kedves hölgyek fogadják a betérő vendégeket.
Szebellédi Zoltán:
Hogy mennyire voltak szigorúak, azt nem tudhatjuk… illetve lehet, hogy még van, aki emlékszik arra a korszakra. Amúgy az iskola 2002-ig működött. (Közben belépünk egy osztályterembe, amely misézőhely is volt egyben.) De úgy is fogalmazhatunk, hogy ez az intézmény iskola és kulturális-vallási központ is volt egyben, hiszen egészen 2012-ig a mindenkori plébános itt miséket tartott. Időközben az egyház megvásárolta az épületet, meglepő azonban, hogy ez nem volt egyházi tulajdon, annak ellenére, hogy itt apácák tanítottak.
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó: Az volt a cél, hogy megmentsük a Zárdát, mert ez az egyik olyan épület Újkígyóson, amely értéket képvisel. Másrészt igyekeztünk egy olyan célt meghatározni, amely fenntarthatóvá is válik. Ez mindig rendkívül nehéz kérdés egy olyan épület esetében, amely az eredeti funkcióját elveszítette.

 

Szent Imre Panzió, szent imre panzió, újkígyós, 20181128
... és most (fotó: Cs. Szabó Zsuzsa - még több kép)

 

Érkezésemkor Araczki Krisztina beszámolt arról, hogy már hivatalosan is felavatták a panziót, azaz voltak már szállóvendégeik. Hány főt tudnak befogadni?
Araczki Krisztina:
Hat szobában, maximum 16 főt tudunk elszállásolni. Egyébként 100 százalékosan családbarát panzió vagyunk, hiszen rendelkezünk például baba etetőszékekkel és más baba-barát eszközökkel is, továbbá kialakításra került egy akadálymentesített vendégszoba is a panzióban. Azonfelül a minap egy közel negyven fős képzés is zajlott az épületben – tehát elmondhatjuk magunkról, hogy több funkciósak vagyunk. (Közben, ahogy haladunk a folyosón, látom, hogy sok szép hangulatos festmény és fotó teszi még otthonosabbá az épületet.)

Ez egy Horváth-Gazsó Adrienn kép!
Araczki Krisztina
: Igen, a 2018-as évet Mátyás király Emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság, ennek köszönhetően Mátyás király korának történelmi hátterét használták fel témának az Adrienn vezette III. Művésztáborban. Ő pedig Beatrix, Mátyás király második felesége. Koncepciónk az is, hogy a panziónk által még több helyi alkotó mutatkozzon be, ezért Adriennel azon gondolkodtunk, hogy a helyi amatőr művészekkel együtt végigsétálnák az épületet, akik a látottakból ihletet merítenének, majd az ezáltal készült műveket itt kiállítanánk, sőt vendégeink akár meg is vásárolhatják ezeket a képeket. De ugyanezt a koncepciót szeretnénk megvalósítani a Művésztábor résztvevőivel kapcsolatban is.

 

Szent Imre Panzió: szebellédi zoltán, szent imre panzió, újkígyós, 20181128
Beatrix és Szebellédi Zoltán (galéria)

 

Ez pedig egy Ecker Gábor fotó. Gabi az Ecker futball dinasztia tagja?
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó
: Igen, az, büszkék is vagyunk rájuk. A filagória is egy igazi „Ecker Gábor kép”.

Nézzünk meg egy szobát!
Araczki Krisztina: Ebben a családi szobában négyen kényelmesen elférnek.
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó: Nagyon szép, ugye?

Teljesen olyan érzésem van, mintha egy gyulai szálláshelyen járnánk.
Araczki Krisztina: Köszönjük az elismerést, igyekeztünk a lehető legszínvonalasabb szálláshelyet kialakítani.
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó: Itt szeretném megjegyezni, hogy a panzió a művelődési ház intézményrendszeréhez tartozik.

 

Szent Imre Panzió: szebellédi zoltán, szent imre panzió, újkígyós, 20181128
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó (b), Csernus Irén, Szebellédi Zoltán és Araczki Krisztina

 

Nocsak.
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó
: A közművelődési törvény 2018. január 1-jén megváltozott, ebből kifolyólag a közművelődési intézményrendszer-hálózatba ilyen társszakmákat, mint a turisztikát is becsatolták.
Szebellédi Zoltán: Ennek kapcsán szeretném megemlíteni, hogy azt feladatot tűztük ki célul, hogy nemcsak turisztikai szálláshelyként működne a panzió, hanem különböző szolgáltatási csomagokat is hozzákapcsolnánk az intézményhez.
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó: A téli időszakban többek között például élmény-disznóvágásra is érkeznek vendégek, akik itt szállnak meg.

Tény, nagy kincs a falusi környezet.
Araczki Krisztina
: Valóban az, szeretnénk is kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. A panzió által biztosított étkezésbe szeretnénk a helyi termelők, kézművesek termékeit bevonni – hiszen fantasztikusan finom az újkígyósi méz, a kolbász, a sajt, a lekvár, a zöldség-gyümölcs, a péksütemény, a chili, a pálinka és a bor.
Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó: Rendkívül csalogató lehet a turistáknak, hogy újkígyósi termékeket kóstolhatnak meg például a reggeli szolgáltatás keretében. Ezáltal egy bizonyos piacot teremtenénk a helyi termelőknek, kézműveseknek.
Araczki Krisztina
: Mindamellett a Park Étterem és Kávézóval való együttműködésnek köszönhetően a panzió lehetőséget szeretne biztosítani, hogy a félpanziót, illetve a teljes ellátást igénylő vendégeit is megfelelően kiszolgálja.

 

Szent Imre Panzió, szent imre panzió, újkígyós, 20181128

 

Miképp lehet ezt a teljes körű szolgáltatást még tovább fokozni?
Szebellédi Zoltán
: Remélhetőleg hamarosan együttműködési megállapodást köthetünk az újkígyósi Harangozó Imre néprajzkutató vezetésével működő Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesülettel, amely több mint 27 éve eredményesen végzi a tevékenységét. Ha minden igaz, a Népfőiskola része lesz a kárpát-medencei szintű népfőiskolai hálózatnak. És ha ez megvalósul, akkor a békéscsabai járásban itt lesz a központ.

(Itt még egyszer elolvashatod az októberi átadásról szóló riportot.)


***

Elérhetőség: Araczki Krisztina +36702874544
e-mail: szentimrepanzio@gmail.com
Facebook:https://www.facebook.com/szentimre.panzio