Dévaványán emberemlékezet óta a városközpontban, a Bethlen utcán volt a piac. Nem csoda hát, hogy a helyi lakosok nemet mondtak, amikor két évvel ezelőtt a piac tervezett áthelyezéséről (a város szélére) kérdezte őket az önkormányzat. Meghallgatták az itt élők szavát, s a korábbi helyszín korszerűsítése mellett döntöttek. Forrást is sikerült szerezniük hozzá, 65 millió forintot kaptak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből. Ehhez 15 milliót tettek hozzá a helyi büdzséből, így összességében nettó 80 millió forintból született meg az a piaccsarnok, amely külsejét és felszereltségét tekintve bármelyik nagyobb városban is megállná a helyét.

Dévaványai piactér, dévaványai piactér, Dévaványa
Fedett csarnok és korszerű kiszolgálóhelyiségek szolgálják az árusok és a vásárlók kényelmét. Fotók: Lipták Judit (Képgaléria)

– Kialakítottunk egy 404 négyzetméteres, fedett csarnokot, ahol 44 asztalon kínálhatják portékájukat az árusok. A terület igény esetén tovább bővíthető. A csarnok melletti épületben három helyiség áll rendelkezésre iroda, piacfelügyelő és gombaszakértő részére. Helyet kapott egy vizesblokk, amelyben már természetesen akadálymentesített mosdó is van. Szintén ebben az épületben van egy korszerű lángossütő helyiség, amely előtt asztalokat is elhelyeztünk. Összesen 86 új kerékpártárolót tettünk ki, de már most látszik, hogy ez kevésnek bizonyul majd – ismertette a beruházás részleteit Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere. Hozzátette: a ványaiak számára a piac mindig is fontos találkozóhely volt, így jelentős közösségalakító szerepe is van amellett, hogy a kistermelők eladhatják itt portékájukat. A piacon egy büfé is helyet kapott, ahol asztalnál ülve, egy kávé vagy üdítő mellett beszélgethetnek egymással az ismerősök, barátok, rokonok.

Dévaványai piactér, dévaványai piactér, Dévaványa
A szalagot Valánszki Róbert polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő vágta át.

Az átadási ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dankó Béla országgyűlési képviselő is, aki emlékeztetett arra, hogy a mostani fejlesztési ciklusban több mint 8 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett Dévaványára. Hozzátette: a korábbi piac nem volt méltó a város lakosságához, ezért külön öröm számára, hogy most átadhatják ezt az új létesítményt.

Dévaványai piactér, dévaványai piactér, Dévaványa
Kovács Zsigmondné
Természetesen arra is kiváncsiak voltunk, mit szólnak a megújult piachoz az érdekeltek, azaz a vevők és az eladók.

– Nagyon jó ez a fedett csarnok, végre nem esik majd ránk az eső és nem sülünk meg a napon! – foglalta össze tömören véleményét Kovács Zsigmondné, Rózsika, aki már lassan húsz éve árusítja kiskertje terméseit a ványai piacon. – Nyáron szinte minden kedden és pénteken itt vagyok, akkor több a portéka és nincs ilyen hideg. ÍMost már csak sütnivaló tököt és pucolt diót hoztam – mondja kissé dideregve a ványai asszony.

Kicsit odébb egy baráti beszélgetés közepébe csöppenünk. Mint kiderül, Barabás Mihály és Papp Gyula régről ismerik egymást, valaha egy munkahelyen dolgoztak. Mostanában pedig itt, a piacon találkoznak leggyakrabban. Elárulják azt is, hogy mindketten betöltötték már a 86. esztendejüket -bár ránézésre ebből legalább tízet bőven letagadhatnának. Barabás Mihály vásárolni, Papp Gyula pedig árusítani jött. – Képzelje el, hogy én csak három évvel ezelőtt, 83 évesen kezdtem piacozni! Az orvos azt mondta, többet kellene mozogni. Azóta a szomszéd kertjét művelem, s a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt kihordom a piacra. Sokan vásárolnak tőlem, mert tudják, hogy én nem vegyszerezek, csak biotermékeim vannak! – mondja az idős férfi.Dévaványai piactér, dévaványai piactér, Dévaványa
A régi barátok: Barabás Mihály (balról) és Papp Gyula, aki portékáját kínálja. (Képgaléria)

 

A zöldségek, gyümöclsök meleltt tejtermékeket is találtunk a megújult dévaványai piac kínálatában. Papp Imréné Anikó standján tejföl, túró, vaj és sajt is bőven volt. Tej pedig csak azért nem, mert azt már kora reggel elvitték. – Tizenöt éve lettem őstermelő. A férjemmel együtt családi vállalkozásban tíz tehenet tartunk. A tejtermékeket itt a dévaványai és a gyomai piacon értékesítjük – mesélte Anikó, aki szintén megelégedéssel nyugtázta, hogy a ványai piacon mostantól sokkal korszerűbb, kényelmesebb körülmények között árusíthatnak.

Dévaványai piac, dévaványai piac, Dévaványa
Papp Imréné Anikó tizenöt éve árul tejtermékeket a dévaványai piacon. (Képgaléria)