Ribárszki Péter polgármesterrel tehát ezúttal elsősorban a közelmúltban befejezett, illetve a tervezési szakaszban lévő beruházásokról beszélgettünk. Megkérdeztük azt is, sikerült-e előrelépniük a belterületi utak szilárd burkolatának kiépítésében – e téren ugyanis a városnak évtizedek óta jelentős elmaradása van.

Ribárszki Péter, Ribárszki Péter, Kondoros
Ribárszki Péter polgármester ezúttal nagyon sok fejlesztésről számolt be lapunknak. Fotók: Lipták Judit. (Képgaléria)
- Nagy örömünkre szolgált, hogy az óvoda eszközfejlesztésére mintegy 22 millió forintot tudtunk fordítani a közelmúltban. Megújult a csoportszobák bútorzata, a benti és az udvari játszóeszközök, a tornaszoba és a tálalókonyha. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert forrásoknak köszönhetően a közelmúltban fejeződött be négy önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítése. A fejlesztés a Településüzemeltetési Nonprofit Kft-t, a polgármesteri hivatalt, az általános iskola alsó tagozatát, valamint a rendőrség épületét érintette - avatott be a részletekbe a polgármester. Hozzátette: a fűtéskorszerűsítések, napelemek felszerelése, nyílászárók cseréje és a szigetelések gazdaságosabbá teszik a fenntartást, ugyanakkor az épületek esztétikai megjelenése is tetszetősebbé vált.

Kondorosi csárda, kondorosi csárda, Kondoros
A csárdát is hamarosan felújítják.
Ami a jövőbeni beruházásokat illeti, Kondorosnak a TOP második körében is jócskán sikerült forrást nyernie. Két pályázatot konzorciumban, azaz több településsel közösen nyertek (a gesztor szerepét Kondoros vállalta). Az egyik egy nagyszabású (365 milliós) turisztikai projekt, melynek keretében Békésszentandráson, Csabacsűdön és Kondoroson valósulnak meg fejlesztések:

– Kondoroson bruttó 255 millió forint pályázati támogatással négy beruházást tudunk kivitelezni.  Az egyik a Kondorosi Csárda nádfedésű, múzeumi részének építészeti célú felújítása és belső kiállítási terének megújítása. A mai kor igényei ugyanis már teljesen mások egy kiállítással kapcsolatban, mint korábban. Fontos, hogy a Rózsa Sándor-korabeli betyárvilágot bemutató tárlatot interaktívvá tegyük. A csárda felújítását szeretnénk a jövő évi Betyárnapokig befejezni. A másik beruházás a Batthyány-Geist kastély kápolnájának helyreállítása, építészeti célú felújítása, harmadik a lovaspálya melletti területen egy közösségi tér (csűr) kialakítása, ahol két kazah jurta is helyet kap majd. A negyedik fejlesztés a záportározó melletti sétány további szépítését, a tó közepén elhelyezkedő szigeten padok és zenepavilon elhelyezését, valamint a szigetre vezető híd cseréjét foglalja magában – hangsúlyozta Ribárszki Péter.

Kondoros, Záportározó,  Kondoros, Kondoros
Tovább szépül a záportározó tó környéke. (Képgaléria)

Szintén más településekkel, nevezetesen Békésszentandrással, Csabacsűddel és Kardossal konzorciumban összefogva kerékpárút építésére nyert forrást (bruttó 280 millió forintot) a város. Az új bicikliút a Nagyszénásra vezető út mellett épül majd meg, érintve az épülő M44-es csomópontját is. A cél az, hogy a csomóponton áthaladó, kerékpárral közlekedő külterületi (Kecske-sori) lakosok biztonságban tudjanak kerekezni.

A fenti beruházások még csak a tervezés szakaszában vannak, a Sasváriné Paulik Ilona Sportcsarnok felújítása (bruttó 206 millió forint pályázati forrásból) azonban már jó ütemben halad és jövő tavaszra elkészül. Felújítják az épület födémszerkezetét, szigetelik a homlokzatát, korszerűsítik a fűtést és napelemeket is elhelyeznek.

KOndoros, városháza, Kondoros,városháza, Kondoros
Az energetikai korszerűsítés a polgármesteri hivatal épületét is érintette. (Galéria)

– Sikerült két olyan beruházáshoz is forrást nyernünk, amelyek a helyi gazdaság fejlesztését szolgálják. Az egyik egy hűtőház felépítése a 44-es főút mellett, a temetővel átellenben. Az elnyert nettó 189 milliós támogatásból egy 550 négyzetméteres, hűtőkamrákkal és fagyasztókamrával ellátott hűtőegység épül. Ide kerülnek majd a közfoglalkoztatás keretében megtermelt konyhakerti növények, s természetesen igény szerint a helyi és környékbeli gazdák által megtermelt zöldségek, gyümölcsök – sorolta a részleteket a polgármester. Hozzátette: a másik gazdasági célú fejlesztés egy új piac megépítése, melyhez nettó 179 millió forintot nyertek. A jelenlegi piactér mellett megvásároltak két ingatlant, ahol fedett és félig fedett elárusítóhelyeket, irodát és kiszolgálóhelyiségeket építenek majd. A mostani piac területén pedig az árusok és a vevők számára parkolóhelyeket alakítanak ki.

– A piac nemcsak az egyre felértékelődő helyi termékek értékesítésének helyszíne, hanem fontos közösségi színtér is. Éppen ezért törekszünk arra, hogy az európai normáknak mindenben megfelelő piactér épüljön Kondoroson – tette hozzá Ribárszki Péter.

Petőfi István Általános Iskola, Kondoros, Kondoros, általános iskola, Kondoros
Diákok a kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában (Galéria)

A piacra azonban még várni kell, annak átadását ugyanis 2020-ra tervezik. A szintén pályázati (vidékfejlesztési) forrásból megvalósuló külterületi útfejlesztések azonban már a befejezéshez közelednek. A Hosszú-soron és a Szárító-dűlőben (100 millió forintból) stabilizálják (útalappal látják el) a földutakat. A fő cél az, hogy a nagy mezőgazdasági gépek forgalmát ide tereljék, s ezáltal tehermentesítsék a városközponton áthaladó 44-es főutat. Az utakat december 19-én adják át. Karbantartásukhoz egy megfelelő munkagépet is vásároltak.

A Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatos épületében jelenleg is munkálatok zajlanak. Felújítják és új eszközökkel szerelik fel a tálalókonyhát, új bútorokat helyeznek el az étkezőben. Ezzel párhuzamosan a működtető tankerületi központ is belső felújításokat végez, így 2019 tavaszán megújult épületbe költözhetnek majd vissza a kisiskolások, akiket addig a felső tagozat épületkomplexumában helyeztek el.

Petőfi István Általános Iskola, Kondoros, Petőfi István Általános Iskola, Kondoros
Kondorosi iskolás lányok. (Képgaléria)
Beszélgetésünk végén a településvezetőt arról kérdeztük, mit sikerült megvalósítani a 2015-ben elhatározott belterületi útépítésekből. A város utcáinak ugyanis akkor még csak alig több, mint 30 százaléka rendelkezett szilárd burkolattal – ez az arány a megyében is rendkívül alacsonynak számít.

– Azóta több mint 7 kilométernyi szilárd útburkolatot építettünk, döntően a 44-es főúttól délre eső városrészben. Sokat áldozott erre az önkormányzat és jelentősen hozzájárult a lakosság is (ingatlanonként 150 ezer forinttal). Így a korábbi 31-ről 47,5 százalékra nőtt a burkolt utak aránya. A jelenlegi önkormányzati ciklus végéig (2019 őszéig) még további útépítések is lesznek, ezúttal a város északi részében, s így az arány 50 százalék fölé emelkedik majd – mondta Ribárszki Péter.

A polgármesteri hivatalban tett látogatásunk után az általános iskolát kerestük fel, ahol Laurinyeczné Trnyík Judit igazgató kalauzolt bennünket. Nemcsak az iskolai tanórákra kukkanthattunk be, hanem azokba a termekbe is, ahol a művészeti (zenei, festészeti) oktatás zajlik. Sok-sok kondorosi gyermeket kaptunk lencsevégre - a felvételeket képgalériánkban megtekinthetik.