Nem sokkal a délutáni, három órai harangszót követően kezdődött az ünnepség – stílszerűen Wass Albert Üzenet haza című költeményével, amelyet Bálint Gergely szavalt el.

 

Kormányhivatal: takács árpád, tuzson bence, kormányhivatal, Gyula, 20181204
Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Tuzson Bence államtitkár,
dr. Görgényi Ernő Gyula polgármester és Takács Árpád kormánymegbízott (képek)

 

Az érdeklődőket elsőször is dr. Görgényi Ernő köszöntötte.

Gyula első embere elmondta, 1 milliárd forint összegű pályázati támogatást nyertek a Gasztroélmények fejlesztése Gyulán című pályázatukkal, amelyből az Almásy-kastély mellékszárnyának és a Szent Miklós Parknak a felújítását valósíthatják meg.

Hozzáfűzte, 23 önkormányzat pályázott, amelyből mindössze öt részesült támogatásban, amely a gyulai turizmus teljesítményének szóló elismerése egyben, hiszen a város benne van a nyertes ötben.

Görgényi Ernő, Dr. Görgényi Ernő, Gyula, 20181204
Dr. Görgényi Ernő
Szeretném a köszönetünket

kinyilvánítani a kormány folyamatos támogató hozzáállásáért, folytatta, amely mindig nagy segítség volt, de különös értékkel bírt számunkra az utóbbi években. Különös értékkel bírt az utóbbi években, amikor azt tapasztalhattuk, hogy a megyei önkormányzat számára a megye turisztikai központja Pusztaottlaka. A kormány azonban döntéseiben, ez időszakban is kifejezésre juttatta, hogy a megye turisztikai központjának Gyulát tekinti. Azonfelül városunkba nemcsak pályázati támogatások érkeznek, hanem vendégek is; továbbá nemcsak megérkeznek a pályázati támogatások, de meg is valósulnak a tervek.

Ezúttal a város egyik történelmi jelentőségű parkja újul meg, amelyre az Európai Unió és a magyar kormány által biztosított támogatásból 213,5 millió forint esik, amelyhez az önkormányzat 39,5 millió forint önerőt biztosított.

Most egy olyan terület

rekonstrukciója indulhat el, fűzte hozzá, amely összeköti a felújított belvárost az Almásy-kastély parkjával. Ez a terület is az kastélypark egy része volt egykor. A beruházás során új sétányok épülnek, a meglévőt új burkolattal szélesítjük ki. Az egyetemes és a magyar kultúra, Gyulához kötődő kitűnő alkotói – Ady Endre, Bartók Béla, Dürer Albert, Munkácsy Mihály szobrainak méltó tereket alakítunk ki. Továbbá díszkivilágítás, automata öntözőrendszer épül; új utcabútorokkal bővül a tér, valamint a kisvonat-megálló helyénél várakozó és információs tér lesz. A faállománynak a megőrzése mellett talajtakaró cserjékkel, és évelő növényekkel gazdagul a terület élővilága.

Megjegyezte, egykoron, ezen a területen vonultak át a ’48-as honvédtisztek százai. Külön megtisztelő, fogalmazott, hogy a magyar kormány részéről, államtitkár úr személyében, Tuzson János honvéd őrnagy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősének, az utókor hálás emlékezetére méltán számot tartó nyergestetői csata parancsnokának leszármazottját (dr. Tuzson Bence) köszönthetjük, és vele együtt indíthatjuk el azt a beruházást, amely méltó rehabilitációt valósít meg e történelmi jelentőségű területen.

 

Kormányhivatal: tuzson bence, tuzson bence, Gyula, 20181204
Dr. Tuzson Bence (galéria)

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő szintén megköszönte dr. Tuzson Bence államtitkárnak, hogy sűrű programjai közepette is elfogadta a meghívásukat, aki egy komoly történelmi múlttal bíró, volt megyeszékhelyre érkezett, ugyanis évszázadokon át volt Gyula a vármegye központja.

Elmesélte, a gyulai vár hősei továbbvédték a töröktől az országot, mint Szigetvár és Eger. Megjegyezte, 2010. óta a vendégéjszakák száma megkétszereződött a városban, s ez a szám még további 10 százalékkal nőtt idén. Mindehhez nagyon passzol ez a beruházás.

Majdan a rendezvényt

a Let It Snow! című dal színezte, amelyet a Gyulai Erkel Alapfokú Iskola tanarai és növendékei rezesei adtak elő.

Gyula városa, a maga 800 évével történelmi város, amely midig és mindenkor a megújulás városa volt. Kevés ilyen van hazánkban, mondta dr. Tuzson Bence.

 

Kormányhivatal: takács árpád, tuzson bence, kormányhivatal, Gyula, 20181204
Kossuth Road

 

Hozzáfűzte, Gyulának is nagy traumája Trianon, hiszen négy kilométerre húzták meg a magyar határt, melynek következtében az építőipar megbicsaklott, de az itteni emberek hamar megtalálták a továbbélés módját. Noha Gyula az ország szélére került, miközben a magyar lakta területek középpontjában helyezkedik el, ami az elkövetkezendő időszakban nagy lehetőség lehet.

Magyarország egyetlen célja,

jelentette ki, hogy a következő, 20-30 esztendőben Európa egyik legélhetőbb országává váljon. És egy olyan város, amelyik hazánk keleti kapuja, különös szerepet kell, hogy betöltsön ebben a folyamatban.

A műemlékeink és az emlékeink nem a múltról szólnak, hanem a jövőnkről is. Azonfelül a gyerekeink számára képesek legyünk valamit üzenni. Olyan tartalommal töltsük meg ezeket az épületeket, amelyek nem a múlt poros leheletét hordozzák magukban, hanem a jövő üzenetét viszik előre, fogalmazott dr. Tuzson Bence.

 

Kormányhivatal: takács árpád, tuzson bence, kormányhivatal, Gyula, 20181204