Nyakig ülünk a digitalizációban – eképp konvertálnánk át Takács Árpád keddi kijelentését, a Nyakig ülünk a negyedik ipari forradalomban-t, amelyet egy korábban olvasott cikkből citálta beszédébe. A kormánymegbízott szerint

ez a jelen.

Elég, folytatta, ha ránézzünk gyermekeinkre, hogy mennyire otthonosan mozognak a modern informatikai eszközök világában... már le vagyunk maradva a 10 évesektől.

Megjegyezte, ellenben csak a gyors, dinamikus és fürge országok tudják tartani a versenyt – szemben a merev társadalmakkal.

 

Kormányhivatal: takács árpád, takács árpád, Békéscsaba, 20181205
Takács Árpád (galéria)

 

A most zajló ipari forradalom nem a gépekről fog szólni, fogalmazott, hanem az automatizálásról, egy eredményorientált folyamatról; s úgy gondolom, ezt nem engedheti meg magának egy állam, egy hivatal, és egyáltalán mi sem engedhetjük meg magunknak, hogy megrekedjünk

a 20. században.

Hozzátette, minderre a kormányhivatalnak két oldalról kell reagálni:

a, a szolgáltatásainkat biztosítjuk az elektronikus közigazgatási térben – nevezzük így a digitalizáljuk

b, olyan szakmákra lesz szükség, amelyek ma még nem is léteznek

Azt követően a kormánymegbízott elmesélte, amikor a kormányablakok megnyíltak, akkor jó néhány szkeptikus úton-útfélen azt hangoztatta, hogy ennyi ügyet nem lehet egy helyen elintézni. Pedig lehet.

 

Kormányhivatal: e-ügyintézés konferencia, kormányhivatal, Békéscsaba, 20181205
(galéria)

 

A kormányhivatal 2011-18. között kilenc békési járásban 14 kormányablakot nyitott meg, ahol egyenként, mintegy 2. 500 hatáskört bonyolítanak le (a közeljövőben még két ablak nyílik: Mezőhegyesen és a békéscsabai vasútállomáson).

Továbbá kitért arra is,

hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködési megállapodás megkötését követően, hét kormányablakban 83 adókérdésben lehet eljárni a kormányhivatali rendszerben. Az E-ügyintézés azért is fontos, mert időt és költséget takarít meg, húzta alá.

Akkor jó a kormányhivatal, az államigazgatás – ha önreflexióra képes, gyors reagálóképességgel rendelkezik, nyitott és támogató módon tudja az ügyfelek ügyeit elintézni, hiszen az a jó ügyintézés, amelyre másnap már nem is emlékszünk, summázta Takács Árpád kormánymegbízott.


***

 

Kormányhivatal: dr. kovács tamás, dr. kovács tamás, Békéscsaba, 20181205
Dr. Kovács Tamás (galéria)


Továbbá a rendezvényen előadást tartott: dr. Kovács Tamás, a Nemzetei Adó - és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója; Molnár Emil, vezető e-közigazgatási szakértő (NISZ Zrt.), valamint dr. Tóth Gábor, a NAV Központi Irányítása Adóügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese.