Nagyon fontos, hogy legyen megtakarításunk, így elkerülhetjük a hiteleket.

(egy)

Ez nehéz kérdés, mondja az ügyvéd Lóránd (64), mert a külföldi bankok ismét a pénzünket akarják, miközben a kormány az államkötvények irányába terelnek bennünket. Ráadásul a miniszterelnökre kígyót-békát kiabálnak, mert nem a nemzetközi pénzpiacon vesz fel hitelt, hanem a Magyar Nemzeti Bank állítja elő a pénzt. Tehát Orbán Viktor arra ösztönzi az embereket, hogy vegyék ki a pénzüket a bankokból, és tegyék a magasabb kamatú állampapírba. Magam is ezt a példát követem.

(kettő)

A 21 esztendős, egyetemista Rita azt javasolja a kortársainak, hogy vezessenek könyvelést a kiadásaikról/bevételeikről, így a hónap végén tisztán látják a mérleget.

Mielőtt elkezdünk költeni egy adott hóban, folytatja, már rögtön gondoljuk arra, hogy mennyit szeretnénk félretenni, és ahhoz igazítsuk a kiadásainkat. S ha megtehetjük, legyen egy másik pénztárcánk, ahova mindig félrerakjuk a megtakarításunkat, így nem keveredünk össze.

(három)

Miklós (60) alkusz: én az önkéntes nyugdíjpénztárban hiszek – ráadásul ehhez 20 százalékos adó-visszatérítés is jár. Bankba kár betenni a pénzt, mert ott eleve bukik az ember, ugyanis, ha kiveszi, kevesebbet kap vissza, mint amennyit betett.

 

Korrupció - pénz, Békéscsaba, 20100211

 

(négy)

Katalin (75) nyugdíjas: miután megkapom a nyugdíjam, mindig 15. 000.- forintot elteszek otthon, ha nem is a cihába, de több könyvben szórom szét a gubát.

(öt)

Négy 17 éves srác az utcáról.

Van megtakarításotok?
Ebben az országban?!!

Ez mit jelent... külföldre akartok menni?
Igen! Igen! Igen! Igen! (egytől-egyig)

Olykor azért félre tudtok tenni?
Ha marad a pénzemből, akkor igen.

De mégis mit jelent, hogy ebben az országban kár spórolni?
Orbán Viktor nem foglalkozik a fiatalokkal.

 

Fiatalok a hídon, fiatalok, felüljáró, 20140522

 

(hat)

Egyre divatosabb a kriptovaultába való beruházás, véli László (18) – gimnazista, és ha stabilizálódik ez a rendszer, és az átlagember is megtanulja kezelni, akkor érdemes ebbe a formába is befektetni.

Azt olvastam, fűzi hozzá, hogyha az embernek van elegendő pénze, akkor általában szétosztja: az egyharmadot külföldi valutába, a másikat aranyba fekteti és a harmadikat pedig készpénzben tartja otthon.

A „mi a véleményed a kötvényalapokba való befektetésről?" kérdésemre elmondja, úgy tudja, egyre többen vannak ellene.

Majd elmeséli, havi 20 ezer HUF-t kap a szüleitől; a felét mindig egy olyan helyre teszi el, hogy ne is lássa – általában történelmi könyvek lapjai közé. Amihez csak akkor nyúl, ha elfogy az aktív fél.

(hét)

Sándor (49) közművelődési szakember: mihelyst megkapom a fizetésem, a 10 százalékát beteszem a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésébe. De ezt csak a hó elején tehetem meg, mert később az a 10 százalék biztos, hogy nem lesz meg...