A város önkormányzata nevében Kónya István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

Elmondta, Gyula hét éve büszkén viseli a Családbarát Önkormányzat kitüntető címet. Mindezt a segítő alapszolgáltatásaik mellett, számtalan programmal és intézkedéssel bizonyítják a családosok melletti elkötelezettségüket.

Elhivatottan állunk ki a család egysége mellett, fogalmazott.

Kormányhivatal: kiss-rigó lászló, kiss-rigó lászló, Gyula, 20181206
Dr. Kiss-Rigó László (galéria)
Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja beszéde elején a közelmúltban elhunyt, dr. Fodor Lajos dékánról emlékezett meg, aki fontos szerepet töltött be eme

rendezvény megszervezésében.

Megjegyezte, a konferencia címe és az időpontja (advent) nagyon sajátos harmóniában áll, hiszen a legfontosabb értékek szerepelnek benne: a család és az egészség. Advent éppen a családról és az egészségről szól.

A család rámutat arra, folytatta, hogy a Teremtő az embert közösségi lénynek is alkotta meg. Az egészség is adventi téma, tudniillik az ember számára a végső cél az üdvösség. A magyar nyelvben az üdvösség az egészség szóból származik. Magyarul az ember egészséges legyen.

Adja Isten, hogy ez a konferencia is azt segítse, hogy minél egészségesebbek legyenek a családjaink, és minél családiasabb legyen az egészségünk, fogalmazott.

Jó látni, hogy számos megyei

vezető érkezett, kezdte beszédét Takács Árpád. A kormánymegbízott szerin ez jól van így, mert tulajdonképpen a munkáltatók jelentek meg, akik közvetlen hatással vannak a családokra.

Kormányhivatal: takács árpád, takács árpád, Gyula, 20181206
Takács Árpád (és a fotók)
Elmondta, előző nap, beszédje pillérének a megkomponálásban épp a családja segített, amely egy rövid, de velős mondat volt: család nélkül nincs karácsony. Továbbá család nélkül nincsenek ünnepnapok, se hétköznapok, egészítette ki.

Hiszem és vallom, fűzte hozzá, hogy a család a legszebb és legszentebb dolog a világon – mégpedig a férfi és a nő házasságából létrejövő közösség, amely a nemzetmegtartó alap. A fundamentum, amelyet az identitásunk, a hagyományaink, a tradícióink és

a keresztény hitünk épít.

Megemlítette, negyven esztendeje 10 millió fölötti volt hazánk lélekszáma, míg ma egy millióval kevesebb. Míg 1970-ben 70 ezren, addig 2010-ben már csak 35 ezren kötöttek házasságot, az utóbbi adat volt a mélypont. A kormány olyan intézkedéseket hozott, hogy ezt a számadatot növelje.

Jó hírként azonban megemlítette, egy felmérés szerint a magyar fiatalok továbbra is két-három gyermekkel, családban képzelik el a jövőjüket.

Ez az érték, húzta alá, majd hozzátette, érték nélkül semmi nincs. Elmondása szerint az egyik főértékünk, hogy Szent István óta töretlenül létezik hazánk.

A kormány a 2018-as évet a családok évének nyilvánította.

Mindezzek kapcsolatban elmondta, az elmúlt években a családi adókedvezmény növekedett, elindult a családi otthonteremtési kedvezmény, a GYED-extrával támogatják az édesanyákat, hogy könnyen visszatérjenek a munkaerőpiacra, továbbá nőtt a különböző ellátások köre, és a jövő évben hatályba lépő törvény – a kételkedőkkel ellentétben – éppen a családokat fogja segíteni

a szabadságok növelésével.

 

Kormányhivatal: család - egészség, kormányhivatal, Gyula, 20181206
Számos megyei vezető érkezett (még több kópia)

 

Egyszóval egy mélyreható szemléletváltás indult meg 2010-től, fűzte hozzá, amely nemcsak a családpolitikában, hanem a közigazgatásban is jól észlelhető, mivel a szemléletünk középpontjában az ember áll.

Dr. Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke elmondta, a hit és az összetartozás

bölcsőjében a család áll.

Hozzátette, az évezredes történelmünk az a történelem, amely a hiteleség szószólója. A hitelességünk a közösségben rejlett és rejtőzik, valamint abban, hogy sosem akartunk a sajátmagunk adta gyökerek és a hit nélküli országgá válni.

 

Kormányhivatal: család - egészség, kormányhivatal, Gyula, 20181206

 

Mertünk újjászületni, és a gyermekeinkben továbbélni; sodrásaink és sodródásaink ellenére tudjuk/akarjuk, hogy életünk csónakjával, az árral szemben menni a házassággal és a családdal lehet, fogalmazott.