Korábban az FBI, a CIA és az Egyesült Államok hírszerző szervezete, az NSA (National Security Agency) is a Huawei telefonok használatának veszélyére hívta fel a figyelmet, amit azzal indokoltak, hogy a kínai gyártó eszközeit könnyű megkerülni, ezáltal kémkedésre is használhatók.

A gyártó ellen hosszú hónapokig tartó kongresszusi vizsgálat is indult korábban. A jelentés megállapította, hogy mind a Huawei, mind pedig a ZTE egyesült államokbeli terjeszkedése nemzetbiztonsági kockázatot rejt. A cég a vizsgálat eredményeként több üzlettől is elesett, Ausztráliában a szélessávú rendszer építésére kiírt pályázatból pedig kizárták őket.

Az amerikaiak minden esetben azt hangoztatták, hogy a Huawei a megszerzett információkat a kínai kormánynak továbbítja, ezt azonban a vállalat visszautasította. A kínai gyártó közleményében azt írta: az amerikai kormány egyszerűen piacot akar teremteni az amerikai cégeknek.

A hónapok óta tartó ügyben most az az újdonság, hogy Németország legnagyobb kiberbiztonsági tisztviselője gyakorlatilag nevetségesnek nevezte a Huawei ellen felhozott vádakat.

Arne Schönbohm, a német informatikai biztonsági hivatal (BSI) vezetője szerint ugyanis semmi nem bizonyítja, hogy a Huawei mobiljai biztonsági kockázatatot jelentének. A Der Spiegelnek nyilatkozó szakértő arról is beszélt, hogy ő és kockázatértékelői a világ számos pontján, köztük a nyugat-németországi Huawei-gyárban is látogatást tettek ellenőrzés céljából.

A BSI elnöke arról is beszélt, hogy bárminemű tiltáshoz először konkrét bizonyítékokra van szükségük, az önmagában nem elegendő, hogy az USA győzködni próbálja őket valamiről.

A következő, ötödik generációs mobil távközlési hálózat kiépítését eddig már 22 távközlési szolgáltató bízta a Huaweire.

forrás: hvg.hu