'74. Penza 4.
A '74. és a Penza 4. stimmel, de a Penza 4. előtt hat éves koromig a Kazinczy ltp.-n laktunk.

A-ha... de a Penzához közel volt a strand és a Csempe.
A Csempében nagyon komoly alkoholokat és málnaszörpöket mértek. Ráadásul odajártam néhai édesapámnak Helikon 2000-es cigit venni.

Pribojszki mátyás - váltó, Pribojszki Matyi
Kisbékák - mindenki karikázza be az ismerősét!
Csempész nem lettél, de honnan a víz érintése, szeretete?

Semmi extra nincs benne. Öt évesen levittek úszni – Zahoránné Marika nénihez és Juhászné Gitta nénihez.

Gitta néni tanította meg a fél várost.
Szóval ez a víz dolog bejött... és annyira ott ragadtam, hogy csak, na. Különben is a víz az isten, minden nap szoktam fürdeni.

Szerintem még mindig több úszós cikk van rólad, mint szájharmonikás.
Azt nem gondolnám, de bármi lehet... Lukácsi Sanyi barátom nemrégiben kigyűjtött nekem egy-két régi népújságos cikkeket, de anno édesanyám is eltett jó néhányat a rengeteg érem mellé.

Volt egy nagyszerű váltótok is... De Katona Zsoltit ne hagyjuk már ki a bandából!
Katona Zsolti, Tóth Rudi, Szabados és Selmeczi Béla, Zsilinszky Tibi... de nem mindig ua. a négy ember volt a váltóban, mert közben egyeseknél cserélődtek az úszásnemek, de nálam nem, mert én mindig is pillangón úsztam egyéniben és váltóban is.

Melyik volt a legeredményesebb váltód?
Hú... b@sszus, melyik volt a legeredményesebb?????? Most engem meg fognak ostorozni, mert teljesen pontosan nem tudom... úgy emlékszem, hogy 1989-1991 között voltak a váltó legjobb eredményei. El kellett volna hívni Notesz Lacit.

Meddig úsztál?
17-18 éves koromig, majd vízilabdáztam, és jó néhány évig úszóedzősködtem, Kovács Ottó mellett segédedző voltam évekig, illetve tanítottam, valamint úszást oktattam a Belvárban.

Ottó állítólag nem volt szerénytelen.
Volt saját stílusa és komoly, vitathatatlan eredményei!

 

Pribojszki mátyás, Pribojszki Matyi, Békéscsaba, 20181229
Mélyvízben: magányos műfaj (galéria)

 

Lépés: 1990-ben együtt voltunk egy közgés, lengyelországi sítáborban. És ezekben a táborokban az a gyönyörű, hogy a szervezők az utolsó nap mindig kitalálnak egy nagyszerű versenyt a szobák közt. Például ki tud a legtöbb zoknit magára húzni, vagy kisminkelt fiúként, miképp lesz a legszebb lány... vagy valami előadást kell produkálni. Mi az utóbbi történésben a Beatles Let It Be akkordjaira az almaléről énekeltünk... de te nem énekeltél szólót.
Mert nem rendelkeztem olyan hangi adottságokkal. Biztos akkoriban mutáltam (smile 2x).

Hahaha. Ráadásul azt is mondtad akkor, hogy nagyon szeretnél muzsikálni. Egy gyenge példaként a Kool & The Ganget vagy Earth Wind & Fire-t említetted meg... Mármint hogy olyan zenét akarsz tolni. Majdan hazajövet, pletykás csávóként ezt elmeséltem Csányi Zolinak, aki szimplán ennyit mondott: ja, persze!
Igen emlékszem, Zolikáéknak 1988 körül volt egy zenekaruk, ha jól emlékszem Új Hold volt a nevük, és Lukácsi Sanyi barátom billentyűzött benne, még videó klipjük is volt. Igen, én akkoriban már nagyon szerettem a korai funky, soul zenéket.

Miközben a ja, persze után mindketten nagyok lettetek. A soulból honnan jött a blues, illetve a herfli?
Első körben, igen fiatalon a korai soul és funky zene szeretete jött, amiben nem igazán volt szájharmonika, csak ezután jött a herfli, és természetesen a blues. Az egyik első herflimet, egy kínai Hero márkájút, ami a mai napig megvan, a ma már említett Katona Zsolti barátomtól kaptam 1988-ban.

De egy olyan 20 forintos cuccon tudtál játszani?
Persze! (smile) Dehogy tudtam! A Surda dalát (a Forró szél című jugoszláv sorozat főcímdala) próbáltam ellihegni. Eközben egy akkori csabai lemezboltos adott egy Sonny Boy Williamson vinylt, aki tudta, hogy komálom a funkyt, és azt mondta, hogy ez egy tök jó funky lemez, miközben egy full blues album volt. De olyan különleges hangszert hallottam a hanghordozón, hogy összecsináltam tőle magam... és ez volt a szájharmonika.

 

Pribojszki mátyás és szász feri, Pribojszki Matyi, Békéscsaba, 20181229
Só a deszkákon - a mindekori Szászferivel (galéria)

 

És akkor hallgattad ezeket a hetesekkel áztatott blues-köröket...
Milyen hetesek? Semmi hetes nem volt! Az egy igazi, abszolút tradicionális, egyszerű blues volt. Az ötvenes években rögzítették, de olyan hősökkel, hogy el sem hinnéd. A mai napig az egyik legnagyobb kedvencem ez a lemez.

Egyszer egy szakértő azt próbálta nekem elmagyarázni, hogy a jazz azért komolyabb, mint a blues, mert sokkal bonyolultabb a kottája.
Pedig a bluesból nőtt ki a jazz – is. Frázis, de az öreg Willie Dixon ugye azt mondta, hogyha úgy tekintünk a zenei stílusokra, mint egy elütetett fára, akkor azt látjuk, hogy a gyökér a blues, az összes kinövő ág és a gyümölcs a többi zenei műfaj.

A másik baromság, hogy a szakértő a kottát említette; miközben... például amikor Szász Ferikét (Matyi világbajnok gitárosa) először láttam egy beállásnál, és ahogy megfogott egy hangot... egyből lejött, rajta van a csávó.
Mert ezt nem lehet tanulni. Mississippi Fred McDowell mondta anno, hogy a legtöbb ember nem is tudja, hogy mi a blues. A blues az egy érzés és én érzem a blues-t, amikor játszom.

Jó, de egy világbajnok úszóból miképp lesz világbajnok szájharmonikás?
A vb-s harmonikást most kihagyjuk, utáljuk. (Jaj, ideszúrom, mert fentebb elfelejtettem megkérdezni/megemlítetni, hogy Matyi 1989-ben, az Ifjúsági Barátság Versenyen 6. volt 100 m pillangón, valamint számos-számtalan korosztályos csúcsa van, s mi több, ifi válogatott is volt.)

Akkoriban edzés után gyakoroltál?
Közben, előtte, alatt, versenyen... s ha megkérdeznéd a többieket, elmondanák, hogy tudtam kábé három dalt, amiket eléggé idegesítően rosszul fújtam.

 

Horváth jack lászló, horváth jack lászló, Békéscsaba, 20181229
Jack, az öreg nőbűvölő (galéria)

 

Ám, úgy 1992-ben, a Dobókockában, amikor először láttalak a deszkákon, már penge voltál.
Az enyhe túlzás, de a próbákon kívül éveken át jártam Horváth „Jack"Lászlóhoz, konkrétan a munkahelyére (a Kocka, és a későbbi a Blues Fools gitárosa), és csak bluesról, a hangszerekről, az erősítőkről beszélgettünk. Ő volt az első igazi mentorom. Sokat köszönhetek neki, valamint az akkori Dobókocka zenekar tagjainak, akiktől rengeteget tanultam.

Arra is emlékszem, hogy a kilencvenes évek vége fele az egyik nagy tévében egy riporter néni azt kérdezte, hogy honnan ez a komárlacis szerkó? Te pedig a helyére tetted a jópofiságot.
Mikre emlékszel!

Csak figyelek.
Egyszer megesett olyan is, hogy egy akkori kereskedelmi tv csatorna reggeli műsorának vendége voltam. És amikor az interjú elején kipakoltam a harmonikákat az asztalra, amit amúgy ők kértek, hogy vigyek be, az aktuális műsorvezető azt kérdezte, mik ezek? Ekkor fölhúztam magam, és kimentem a stúdióból. Majd jóval később, amikor Big Daddy Wilsonnal egy közös turnénk volt itthon, Magyarországon, ismét felhívtak egy csatornától, hogy milyen nagyszerű, hogy itt van Big Daddy, meg minden... de mondjak már valami sztorit is! Mire én: hölgyem, én ezt a turnét több, mint fél évig szerveztem, évtizedek óta próbálom életben tartani egyfajta misszióként az élőzenét, népszerűsíteni a blues zenei műfajt, eredeti autentikus, amerikai előadókat hívok meg... stb. Ez nem elég?

Mire gondolt, hogy a gitárjai közt hemperegsz?
Nem tudom, de nem volt sztorim, és nem is akartam semmilyen sztorit, így tizedpercen belül vége lett a beszélgetésnek.

Tehát a '99-es cucc nem komárlacis volt.
Ez az öltözködési stílus a szving korszaka körül kezdett kialakulni és benne maradt az '50-es '60-as években, amikor a korábbi akusztikus blues belefordult az elektromosba, majd jött a rock & roll, a rockabilly... Persze itt-ott kicsit átalakítva, de ilyet láthatunk még a nyolcvanas években, a Bud Spencer mozikban is. Mindig ilyenre vágytam. Amúgy Rick Estrin legendás amerikai blues harmonikás, énekes, dalszerző még a mai napig így öltözködik. Sőt sokan mások is képviselik ezt sok évtizedes öltözködési stílust. Hazánkban pl. Sonny, aki zenéjében és öltözködésében is teljesen hű maradt a korai, tradicionális blues, rock & roll, rockabilly, stílushoz.

 

Pribojszki Matyi, Békéscsaba, 20110424
1 Tsávó Tsabáról

 

De ma már a divat, nem mondja meg...
Teljesen káosz. A ruházkodás már nem annyira fontos a legtöbb zenész számára, mint korábban. Nálunk a zenekarnál fontos, de változik, próbálunk stílusosak maradni. Legutóbb például a békéscsabai Clemont szalon készítette el a fellépő öltönyeinket, amit nagyon szeretünk.

Elkerülhetetlen volt, hogy 2004-ben elhagyd Csabát?
Ha nem lépem meg, valószínűleg most nem tudnánk ennyi mindenről beszélni... Óriási kihívás, fantasztikus kaland volt az elmúlt 15 év is... Hosszú évekig Budapesten éltem, majd amikor telítődtem, Balatonra költöztem. Azt gondolom, hogy nem az a lényeg, hogy hol élsz, hanem, hogy mit csinálsz.

És az aktuális banda mindig a legfontosabb! És most?
A Jumping Matt And His Combo a fő csapás (Csizmadia László, Molnár Dániel, Szász Ferenc és PM).

Jumpin' Jack Flash...
Gabesz, azaz Little G. Weevil barátom az egyik ajánlóban azt írta rólam, hogy:
Jumpin' Matt Flash... (smile)

 

Pribojszki mátyás Jumping Matt And His Combo, Pribojszki Matyi
(Fotó: Nagy János)

 

Tehát a harmonika verseny... Nyertél, nem?
Igen, de az akkoriban nem egy klasszikus nyeremény volt. Többed magammal megkaptuk a legmagasabb szintű minősítését a nemzetközi zsűritől. Jó buli volt.

De az mondjuk ritka, ha egy jó muzsikus, jó nótákat ír.
Jó, de azt nem én döntöm el, hogy jó vagyok-e vagy sem, vagy jók-e a nóták, vagy sem...

Én igen. Hogy írod a dalokat?
Általában följátszom az ötleteket a telefonomra, van akkord és basszus harmonikám is, amelyek segítségével egyszerűbb a dolog. De ha szükséges fel is pötyögöm, akár zongorával a dallamot, egyszerűbb harmóniát, majd a próbákon fejlődnek konkrétummá, igazi számokká az ötletek.

És láttalak gitárral is.
Azt hagyjuk... Néha Ferike nyakából bebombázva leveszem a Gibsonját, és olyankor megy a tójti-tójti-tójit... ami ugye eléggé nevetséges. De a legtöbb dal manapság már nem úgy születik meg, mint anno, hogy grafittal az ötvonalasban lejegyzik.

 

Pribojszki mátyás, Pribojszki Matyi, Békéscsaba, 20181229
Matyi és a gitár

 

Klasszikus mondás: ha egy szál gitárral el tudod jáccani.
Akkor az a jó dal, és én ezt tartom.

A fészen az a foglalkozásod, hogy vállalkozó vagy.
Mert egyéni vállalkozó vagyok.

Hány lába van a Matyinak?
Jelenleg kettő: Szász Ferivel a Grunting Pigs akusztikus blues duó formáció, valamint a zenekar a Jumping Matt And His Combo. Az utóbbit olykor fúvósokkal is kibővítjük, vagy együtt játszunk a komplett Pénzügyőr Big Banddel (Custom Big Band), akikkel legutóbbi Dressed up c. lemezünket is rögzítettük.

És a hetesekből meg lehet élni kicsiny magyar honban?
Nem egyszerű, viszont nehéz..., de nem panaszkodom... dolgozunk, új nótákat írunk, lemezeket adunk ki. Csinálom a Herfli Suli c. könyvem újbóli kiadását, folytatását.
Van néhány előre lekötött bulink, hazai és külföldi fesztiválokra – Belgium, Hollandia. De nagyon sok adminisztratív része is van ennek az egésznek, ami a háttérmunka és nekem kell csinálni. (Soxor külföldiül, például angolul kell fogalmazni – S. T.)

Tudom, sosem kérdezte még senki, de miért nem énekeltek magyarul?
Még senki.

 

Pribojszki mátyás és borsodi laci, Pribojszki Matyi, Békéscsaba, 20181229
Borsodi Lacával

 

Műfaj?
Nincs. Igényes élőzene. Alapvetően az általunk játszott zenei műfaj átfogó neve west coast jump, amely ötvözi a tradicionális és kortárs blueszenét, a boogie-t, a rock & roll-t. Ez a '80-'90-es években fejlődött ki a napfényes Kaliforniában: vidám, ugrálós, pozitív.

Jumpin' Matt. Csináljunk egy felugrós képet ebben a rénszarvasos pulcsiban?
Hogy csinálnánk? De hogy is!

Nem lehet?
Nem tudod lefotózni.

Túl gyors vagy?
Túl jó a fotósom.

 

Pribojszki mátyás, Pribojszki Matyi, Békéscsaba, 20181229
Kemény ez a ród-szakma