A szombat reggeltől vasárnap délig tartó kiállításon olyan ritkaságokat is láthattunk, mint a mandarinréce vagy mooke keringő galamb. A tenyésztők szívesen engedtek betekintést titkaikba, így megtudhattuk például azt, hogy a fekete, kék és havanna (csokibarna) színű törpenyulak esetében keresztezéssel érhetők el a legszebb színváltozatok.

Gáspár Csaba, Kondorosi Kisállattenyésztők Egyesülete, Gáspár Csaba, Kondoros
Gáspár Csaba, a kondorosi egyesület elnöke tizenöt éve foglalkozik törpenyulak tenyésztésével. Fotó: Lipták Judit (Képgaléria)

A házigazda Kondorosi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete 1964-ben alakult, azaz több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Jelenleg 62 tagja van, akiknek csak mintegy fele kondorosi, a többiek a környező településeken élnek, sőt a tenyésztőtársi barátságoknak köszönhetően még dunántúli tagtársaik is akadnak. Mindezt Gáspár Csabától, az egyesület elnökétől tudtuk meg, aki immár 13 esztendeje tölti be ezt a tisztséget. A mostanihoz hasonló kiállítást kétévente, immár kilencedik alkalommal rendeznek.

Díszkakas, díszkakas, Kondoros
– A kisállattenyésztők körében nagy az összetartás. Mi is kiváló kapcsolatokat ápolunk a szarvasi, gyomaendrődi, békéscsabai és sok más hazai egyesülettel. Sőt, két testvéregyesületünk is van: a nagyatádi és a bősi (Szlovákia). Tagjai vagyunk különböző fajtakluboknak is - mondta Gáspár Csaba.

Az egyesület elnökétől megtudtuk azt is, hogy hazánkban mintegy 50-60 fajta díszgalambbal foglalkoznak a tenyésztők. A magyar óriás házigalamb, valamint a King és a Texan a legnépszerűbb, de szinte minden évben jelennek meg újabb fajták. A mostani kiállításra például két tenyésztő is hozott egy újdonságot: Mooke keringőt.

- Ismét teret hódít a nyulászat, jómagam is ezzel foglalkozom, színes törpenyulakat tenyésztek. Ezek a kis állatok sok törődést igényelnek, nehéz őket szaporítani. Bár gyerekkoromban is voltak otthon nyulaink, én mégis először galambokkal kezdtem el foglalkozni, már tízéves koromban – árulta el Gáspár Csaba.

A szombat reggeltől vasárnap délig tartó kiállításra mindkét napon szép számmal érkeztek látogatók. A tenyésztők pedig mindenkinek szívesen megmutatták szépséges díszállataikat és meséltek is róluk. A kondorosi Dévai Zoltán, aki 1993. óta foglalkozik tenyésztéssel, büszkén mutatta színes törpenyulait, s elárulta, hogy a legszebb színváltozatokat úgy tudja elérni, ha keresztezi a különféle színű nyulakat.

Dévai Zoltán, kondorosi bajnokcsapat, Dévai Zoltán, Kondoros
Dévai Zoltán színes törpenyulakat is hozott a kiállításra. (Képgaléria)

– Odahaza húsz nyulam van, de ide a kiállításra csak a két legszebbet hoztam el, meg néhány indiai törpe viador baromfit. Szeretek jószágokkal foglalkozni, a szakmám is ez, felcser és inszeminátor vagyok. Az állatok körül sok a munka, de számomra mégis ez a legjobb kikapcsolódás: a napi munka után szívesen gyönyörködöm bennük, megnyugtatnak – mondta Dévai Zoltán. Hozzátette: nemcsak hobbiból, hanem gazdasági céllal is tartja ezeket a díszállatokat, azaz nyulai, törpetyúkjai esetenként a lábosban fejezik be a pályafutásukat.

A kisállattenyésztés a fiatalok körében is népszerű. A 18 esztendős Csicsai Kristóf például 45 galambot tart odahaza. Több tenyésztőtársával együtt a szlovákiai Bősről érkezett, s mint mondta, az ottani egyesületben nagyon sok a fiatal.

Csicsai Kristóf, Csacsai Kristóf, Kondoros
Csicsai Kristóf a szlovákiai Bősről hozta gyönyörű galambjait. (Képgaléria)

– Nálunk a legtöbben papagájokat tenyésztenek. Jómagam 2014. óta tartok galambokat, magyar óriásokat és lahorákat. Többször nyertem már egyesületi díjakat. A mostani kiállításra hét galambomat hoztam el. Bár autószerelőnek tanulok, de a későbbiekben szeretnék valamilyen módon állatokkal foglalkozni – árulta el a szlovákiai fiatalember.

Sokan akadtak, akik csak nézelődni jöttek el a sportcsarnokba. A kondorosi Ciorán János maga is tenyésztő ugyan, de most csak „terepfelmérésre” érkezett. Hobbijáról ő is szívesenMandarinrécék, mandarinrécék, Kondoros
Mandarinrécék.
mesélt.  Mint mondta, alföldi dudoros postagalambjai és magyar díszposta galambjai némi bevételt is hoznak a konyhára. A szaporulatot legtöbbször a békéscsabai piacon értékesíti.

A díszmadár kiállítás a kisgyermekes családok számára is kellemes hétvégi programnak bizonyult. A Kondorosról elszármazott Papp Ágnes és kisfia, Konrád nagy érdeklődéssel szemlélték a ketrecek lakóit. Az édesanya elmondta: fontosnak tartja, hogy gyermeke közelebbről is megismerje ezeket a kisállatokat. Odahaza, Orosházán kevés alkalma nyílik erre, mivel panelházban élnek. Mint kiderült, Konrád tetszését leginkább a nagy fekete kakasok nyerték el.

Papp Ágnes és fia, Konrád, Papp Ágnes és fia, Kondoros
Papp Ágnes és kisfia, Konrád sokáig szemlélődtek a kiállításon. (Képgaléria)

Találkoztunk olyan családdal is, akik jóval távolabbról, a Keszthely melletti Reziről érkeztek. Szentes Szilárd és családja sem véletlenül jöttek Kondorosra: az édesanya ugyanis innen származik. Gyermekeik, Szilárd és Csanád számára nagy élményt jelentett, hogy ennyi színes, érdekes galambot, baromfit és nyulat csodálhattak meg.