A cég vezetőitől kapott nyilatkozatot cikkünk végén teljes terjedelmében közöljük. Előtte azonban essék néhány szó arról, mi is állhat a sajnálatos lejtmenet hátterében. A cég dolgozóitól kapott információk szerint a legfőbb ok valószínűleg egy rossz döntés volt, nevezetesen az, hogy tavaly elkezdték egy 40 alkatrészből álló, különleges, gömb alakú lámpa gyártását. Ez egy igen jelentős fejlesztés volt, több, mint másfél milliárd forintba került. (Talán véletlen egybeesés, de a még be sem fejezett beruházás átadási ünnepségét éppen a tavalyi parlamenti választások előtti napokban tartották. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fejlesztéshez állami pénzt nem kapott a cég, a megvalósításhoz saját erőt és bankhitelt használtak fel.)

Vas-Fémipari Zrt., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
Ez a svéd IKEA számára gyártott lámpa, amelyhez a Helios Kft. vezetői nagy reményeket fűztek. Archív felvétel. Fotó: Lipták Judit

Néhány héttel ezelőtt már arról keringtek a hírek, hogy a gömb alakú lámpák egy jelentős része a színesfém-hulladék telepen landolt (erre vonatkozó kérdésünkre a cégtől nem kaptunk választ). Az IKEA részére gyártott lámpák piaca tehát vagy bedugult, vagy a gyártás minőségével lehetett a baj... Valószínűleg azonban nem ez az egyetlen ok. Tény, hogy a probléma egyre nagyobb méreteket öltött, s a tavaly tavaszi 450-es dolgozói létszám mára körülbelül a felére csökkent.

Sokan azt kifogásolják, miért nem avatkozik be az állam, s nyújt segítő kezet úgy, mint annak idején ezt a Gyulai Húskombinát esetében tette. Ez ügyben egy jobbikos országgyűlési képviselő kérdést is intézett a miniszterhez, de nem kapott biztató választ.

Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
A felvétel a tavaly áprilisi átadási ünnepségen készült. Jobbról Csébits Ferenc, a Helios Kft. vezérigazgatója. Fotó: Lipták Judit

Bár Szarvason sok a betöltetlen álláshely (főleg a húsfeldolgozó iparban), ez nem vigasztalja az elbocsátott dolgozókat. Elmondásuk szerint ugyanis az ottani bérek és munkakörülmények nem vonzóak. Többen jelezték azt is, hogy a Vas-Fémipari Zrt. még munkabérrel is tartozik nekik. Információink szerint a cég elbocsátott dolgozói valamilyen közös fellépésre (akcióra) készülnek érdekeik védelme érdekében, de ennek mikéntje még nem körvonalazódott.

Íme a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. vezetőségének lapunk számára elküldött nyilatkozata:

„A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. likviditási gondjait a lámpa gyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagyvolumenben gyártani tervezett lámpa megrendelésének visszaesése okozta. Ezt a helyzetet a társaság által végrehajtott 2017-es beruházás sem tudta megállítani, amely során másfél milliárd forint értékben korszerű fröccsöntőgépeket, robot technológia perifériákat, fémgőzölő és lakkozó berendezéseket vett a vezetőség, mindezt részben saját erőből, részben bankhitelből.

A társaság jelenleg nehéz helyzetben van, a 2018-as évet veszteséggel zárta, ezért 2018. októberében a vezetőség a beruházás leállítása és az eszközök értékesítése mellett döntött a cég terheinek csökkentése érdekében.

Sajnálatos módon a dolgozói létszámcsökkentést sem tudtuk elkerülni. Korábban a bérelt munkaerővel együtt több, mint 400 saját és munkaerő kölcsönzőtől igénybe vett dolgozó foglalkoztatását biztosította a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. 2018 nyara óta fokozatosan, összesen több, mint 200 foglalkoztatott embert voltunk kénytelenek létszámleépítés keretein belül elbocsájtani.

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítségünk nyújtsunk volt alkalmazottjainknak, ennek köszönhetően már 23 főt tudtunk elhelyezni partner vállalatainknál és további tárgyalások vannak folyamatban.

A közelmúltban csoportos létszámleépítés kapcsán tartott dolgozói gyűlésen 84 dolgozó a Járási Kormányhivatal Foglalkoztatási Hivatalától tájékoztatást kapott a lehetőségekről, a társaság közösen dolgozik a hivatallal a megoldáson. A tájékoztatásuk szerint jelenleg is közel 270 betöltetlen állás van Szarvas környékén. A környék vállalkozói közül többen jelezték, hogy a munkaerőhiányra tekintettel örömmel fogadják a társaság munkavállalóit.

Jelenleg a lámpa gyártás termékei folyamatosan futnak ki, a hagyományos termékeink gyártása a társaság likviditásának függvényében folynak.

A vezetőség célja a nagymúltú társaság megmentése, ezért is dolgozunk a reorganizáción hónapok óta. Jelenleg is többféle megoldáson dolgozunk, egyeztetünk a bankokkal, próbálunk friss tőkét bevonni, új partnereket találni.”