A koltozzbe.hu oldalon néhány perc alatt megtalálhatjuk azt az új építésű vagy használt lakást, esetleg családi házat, amelybe szinte rögtön be is lehet költözni Békéscsabán. Ideális esetben az ingatlanvásárlás nem egy túl kockázatos és bonyolult folyamat, ám ennek ellenére is előfordulhat az, hogy néhány meggyőző mondattal átverik az eladók a gyanútlan vevőket, így nagyobb összeget tulajdoníthatnak el tőlük.

Gondoljuk át, milyen ingatlant keresünk Békéscsabán

A számunkra megfelelő lakás megtalálása sem a világ legegyszerűbb dolga. Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk azt, hogy mire is van szükségünk. Mekkora alapterületen fekvő, milyen elrendezésű lakást szeretnénk megvásárolni? Ingatlan vásárlásnál célszerű pontokba szedni, hogy mit várunk az új otthonunktól, illetve érdemes átgondolni azt a néhány dolgot, amiket nem szerettünk az előző lakásunkban.

 

Eladó lakás, lakás, Békéscsaba

 

Ne akarjunk egyik napról a másikra lakást venni, hiszen ha nem vagyunk elég körültekintőek, csúnyán megüthetjük a bokánkat. Elég egy rosszabb környék, egy folyamatosan hangoskodó szomszéd, vagy egy rosszul működő fűtőtest. Sajnos meg van az esély rá, hogy ha mi magunk nem vesszük észre az ingatlan hibáit, az eladó sem fogja felhívni rá a figyelmünket. Nagyon fontos, hogy alaposan körülnézzünk az általunk kiválasztott ingatlanban, illetve a környéken is.

A lakásvásárlás menete:

Ha kiválasztottuk a számunkra tökéletes lakást, legelőször meg kell bizonyosodnunk róla, hogy az ingatlan valóban ahhoz a személyhez tartozik, akivel felvettük a kapcsolatot. A legjobb, ha minél frissebb tulajdoni lapot tud mutatni az eladó a lakásról. Ha kertes házról van szó, figyeljünk arra is, hogy a Földhivatalból még egy hivatalos okmányra, a térképmásolatra is szükségünk lesz. Ha ez megvan, ellenőrizni kell, hogy az ingatlan mindegyik része fel legyen az okmányon tüntetve. Mivel az utóbbi éveken rengeteg ingatlan eladással kapcsolatos csalás történt, egyáltalán nem lehet nagy kérés, ha megkérjük az eladót, hogy személyi igazolványával igazolja magát.

 

Eladó lakás, lakás, Békéscsaba

 

Mivel lakás vásárlás esetén nem kis pénzzel játszunk, nyugodtan ellenőrizzük le, hogy valóban az ő neve szerepel-e a tulajdoni lapon. Ezután szükségünk lehet egy megbízható ügyvédre, aki sokat segíthet nekünk az ingatlan vásárlásával kapcsolatban. Miután megtettük az árajánlatot az eladó békéscsabai ingatlanra, a közjegyző, vagy az ügyvéd fogja majd megírni a hivatalos adásvételi szerződést. Az eladónál mindenképpen tisztázzuk, hogy kér-e előleget vagy foglalót, illetve beszéljük meg, hogy ez mekkora összeg. Ezután már csak az adásvételi szerződés aláírása következik, melyhez elengedhetetlen egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap. Ez a szerződés foglalja magába a különböző határidőket, különböző terheket, a teljes vételár kifizetésének, illetve a költözésnek az időpontját is.

Ezután következik a korábban megbeszélt vételár kifizetése. Majd a vevőnek és az eladónak közösen kell bemenniük a Földhivatalba, ahol az eladónak egy írásos okmányt kell aláírnia azért, hogy őt törölni tudják a lakás tulajdonosai közül, majd a mi nevünk kerüljön be a nyilvántartásba. Ezután következnek a tulajdonjogi ügyek elintézése, melyhez újra az eladóval együtt kell megjelennünk a közüzemi szolgáltatóknál, hogy megtörténjen a bejelentés, miszerint új tulajdonosa lett az ingatlannak. A kulcsok átvétele után pedig mindenképpen új lakcímkártyát kell csináltatnunk majd.