Egy héttel ezelőtt még úgy tűnt, van remény a vasipari megmaradására. Akkor a vezetőség arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindent megtesznek a nagy múltú vállalkozás megmaradásáért, megpróbálnak friss tőkét bevonni, új partnereket találni. Ma reggeli megkeresésünkre azonban közölték: „A Társaság pénzügyi helyzete az elmúlt napokban tovább romlott, a gyártási tevékenységünk ellehetetlenült, így a termelés befejezése mellett kellett döntenünk. Mindezek hatására a szinte teljes dolgozói kört érintő létszámleépítést sem tudjuk elkerülni.”

Szarvasi vasipari, Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
Ma délelőtt már az üzem előtti parkoló is teljesen üres volt. Fotó: Lipták Judit

Információink szerint a cég 440 dolgozója már megkapta felmondását. Néhány ember még maradhatott, vélhetően a szükséges adminisztrációs munkákat végzik.

„Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítséget nyújtsunk volt alkalmazottainknak, ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtunk elhelyezni partner vállalatainknál és további tárgyalások vannak folyamatban” – közölték a cég vezetői.

Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, mi lesz a város főutcáján álló hatalmas üzemcsarnok további sorsa. Más forrásból származó információink szerint hamarosan meghirdetik eladásra. Az üzem területén vállalkozásban működtetett étkezde (önkiszolgáló étterem), ahol nemcsak a vasipari dolgozói, hanem bárki megebédelhetett, pénteken végleg bezár. Az étterem a város egyik legnagyobb rendezvényterme is volt, a civil szervezetek rendszeresen tartották itt nagyobb összejöveteleiket. A jövőben valószínűleg nekik is új helyet kell majd keresniük.

Bár a szarvasi vasipari vezetőségének nyilatkozata azzal zárul, hogy továbbra is minden erejükkel azon dolgoznak, hogy „fennmaradjon a „Szarvasi” név, folytatódjon a hagyományos termékek gyártása, s újra munkahelyet tudjanak biztosítani az elbocsátott dolgozóknak”, ebben ma már kevesen reménykednek.