Fiatalkorodban is már vezetőegyéniség voltál?
A szervezés, a később networking és operatív világ mindig is éltetet, de igazából sosem voltam a baráti körben az a szuperközponti személyiség, de mindig színes és széles baráti társasággal rendelkeztem. Gyerekként én is voltam BMX-bandita a haverjaimmal, és rockzenekarom is volt, a Propaganda, amelyben gitároztam és énekeltem, még miniturnén is voltunk, fesztiválokon is játszottunk, de terveztem magamnak ruhákat is.

Nagy imre, Nagy Imre Noha muzsikus nem lettél, de ahhoz, hogy a sógoroknál domboríthass, nyilván kell némi jártasság a német nyelvterületen.
Édesanyám volt az első némettanár Köröstarcsán (Isten nyugosztalja!). Köröstarcsa egy vadászrégió volt, ahova sok német, osztrák vendég érkezett, így a rendszerváltást megélve németet tanulhattunk az orosz helyett. Majd a berényi gimiben (PSG) németes és angolos voltam, s ezáltal a '90-es évek közepén, cserediákként sokat járhattam Németországban, ezáltal kinyílt a világ. Az érettségit követően pedig a fővárosi Általános Vállalkozói Főiskolára jelentkeztem, mert a német mellett az üzleti világ is nagyon érdekelt a nagyváros pezsgésével egyidejűleg.

És akkor a diploma után irány a West?
Először egy budapesti nagy, neves banknál dolgoztam. Majd egy év elteltével, 2004-ben megkeresett egy fejvadászcég, és általuk jutottam ki Ausztriába, az Aldihoz. Ott elvégeztem a cég egyéves vezetőképző programját, amely azt jelenti, hogy végigjártam a szakmai szamárlétra összes fokát: takarítottam az üzletet, beültem a kasszához és a többi... és a végén fél év után átvettem a saját régiómat.

A kisrendőrből kapitány.
Valahogy úgy... és ez nagyon éltetett, mert komplex munka volt: elég nagy felelősséggel, sok emberrel, ráadásul egy idegen környezetben működhettem. Egy év elteltével haza akartak küldeni Magyarországra, de láttam, hogy kint lényegesen jobb táptalajra leltem, és még nem volt ott az ideje, hogy hazatérjek. Náluk nem maradhattam, és egyelőre haza sem akartam jönni, így mindet megköszöntem, és átmentem a konkurenciához, a Lidl-hez, ahol tárt karokkal vártak. Négy évig vittem különböző régiókat, ismertem meg az egész országot, nyitottam új üzleteket és virágoztattam fel katasztrofális boltokat.

Ha jól számolom, kábé 2009-nél járunk.
Igen-igen. Közben, ahogy haladtam az utamon, egyre jobban megismertem magam, és hogy mire vágyom.

Nagy imre, Nagy Imre És mire vágytál?
Rájöttem, hogy alapvetően élvezem a munkámat, de hiányzik belőle a produkt. És hiányzik a divat.

Mintha fentebb említetted volt: terveztél ruhákat...
Igen... és közben voltam Olaszországban, és láttam az Inditex áruházláncot, akik többek között a Bershka, a Zara, a Pull&Bear márkákat forgalmazzák... biztosan mondanak neked is ezek a nevek valamit? !

Ő... A sapkámat és a sálamat a (vad)feleségem köti. Amúgy egy közös fotós haverunk, Zentai Peti épp azt mondta rólad, hogy akár modell is lehetnél.
Nem, azzal még nem foglalkoztam.

Még.
Nos, Olaszországban azt láttam, hogy ők is láncként működtetik az üzleteiket, de Ausztriában még nem voltak jelen. Így elébe mentem a sztorinak, és megkérdeztem őket direktben, hogy nem akarnak-e az osztrákoknál üzleteket nyitni?

És akartak.
És akartak! Elég jó volt az időzítés, mert éppenséggel még az álláshirdetést nem töltötték fel, ráadásul végül nem is volt szükség rá: megállapodtunk!

Nem hiába, a magyar virtus...
Mivel tetszett nekik a hozzáállásom és a tapasztalatomat elég jól tudtam hasznosítani karöltve a szenvedélyemmel... merthogy meg sem hirdették a pozíciót, hanem nyomban felvettek Bershka régió-vezetőnek.

Egyre kerekebb a világ.
És fél év alatt beutaztam velük Európát, megismerhettem a tervezés és gyártás folyamatát is, és vezettem üzletet Londonban és Amsterdamban is. S mivel magyar vagyok, így megkaptam az osztrák-magyar piacot a végén: Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Linzben, Innsbruckban, Bécsben nyitottam üzleteket...

De öt év után úgy éreztem, hogy ezt is kipipáltam. Időközben egy dán konkurens cég felajánlott egy Bécs környéki regionális pozíciót. És abban a projektben az tetszett a legjobban, hogy nemcsak kereskedők, hanem gyártók is voltak és viszonteladókkal tárgyalhattam az egész CEE (közép-kelet-európai) régióban: így számtalan újdonságokkal jöttünk ki a piacra. Majdan egy új márkanevet alapítottunk.

 

Nagy imre, Nagy Imre

 

És ez volt a:
Only & Sons. Ez pedig nagyon tetszett, mert olyat termékeket gyártottunk, mint amilyen én vagyok: szofisztikált, modern, kicsit elegáns, ha kell; de ott volt a rock & roll: kicsit motoros, farmerorientált, egy kicsit bőrkabátos. Klassz volt, mert Harleyval jártam az osztrák partnerekhez. Autentikus volt, és hiteles is egyben. Ezt a márkát végül 16 országban vezettem be.

Hogy mondták külföldiül a neved?
Én voltam a Herr Imre „Nági", mert a „gy" betűket nem tudták kimondani.

Lassan Győrbe toljuk a bringát. Miért jöttél haza?
12 év után már elkezdett dolgozni bennem a gondolat/érzés, amit úgy hívnak: honvágy. Eljött az idő, hogy hazatérjek a sok utazgatás, és a kint látottakat, tapasztaltakat itthon hasznosítsam, hozzáadott értéket teremtve a saját hazámban.

Leteltek az inas évek.
Le... és tavaly szeptember óta a Győr Árkád centermenedzsere vagyok.

 

Nagy imre, Nagy Imre

 

Csabán is van egy Center.
Van igen, ismerem, amúgy Zsibrita Pali régi családi barátunk. Annyira azért még nem készülök haza, hogy Békéscsabára/Köröstarcsára költözzek. Szeretek hazamenni, mert sokat adott nagyon a régió, szép gyerekkorom volt.

Budapest vonzáskörzetében azonban számomra egyelőre több a projekt amin dolgozhatok.
A cégünk egy új bevásárló központ nyitásán dolgozik, ami a legnagyobb és legfejlettebb lesz a régióban. 50 ezer négyzetméteren fogjuk a látogatókat elkápráztatni. Ezt szívesen koordinálom majd, ha lehetőségem nyílik rá...