Ezen célok megvalósítása érdekében az önkormányzat az elmúlt évben több Műhelymunka alkalmával egyeztetett az érintett fiatalokkal, kérte ki a véleményüket, fogadta segítségüket többek között a települési Ifjúsági Cselekvési Terv létrehozásában, a településen megvalósítandó célok megfogalmazásában. Azoknak, akik személyesen nem tudták elmondani véleményüket, folyamatos lehetőségük van/volt erre a célcsoportot összefogó közösségi oldalon.

 

„A pályázati részcélok megfogalmazása során igyekeztünk olyan programelemeket megfogalmazni, melyek a fiatalok munkaerő-piaci lehetőségeit, illetve önfoglalkoztatóvá válásukat segíti, ösztönzi. Így alakult ki az a komplex támogatási rendszer, mely többek között fecskelakásokkal, pénzbeli támogatásokkal és képzésekkel kívánja segíteni a fiatalokat” – mondta Valánszki Róbert, a város polgármestere.

 

A pályázat kiemelt jelentőséggel bíró programelemei a különböző ösztönző támogatások, például a lakhatási támogatás nyújtása fecskelakások kialakításával. A felújított, felszerelt lakásokban lakbér nélkül, mindösszesen a rezsiköltségek megfizetésével élhetnek a beköltözők, maximum 24 hónapig. Első körben két lakás került felújításra, amelyek március 1-től várják új, a pályázatot elnyerő lakóikat. Hamarosan további két lakás is felújításra kerül, amelyekre pályázni várhatóan júniusban lehet. „Bízunk benne, hogy a beköltöző fiatalokat ezzel hozzá tudjuk segíteni ahhoz, hogy a családi fészekből kirepülve megálljanak a saját lábukon és megalapozzák jövőjüket, helyben maradásukat.” - fejtette ki a városvezető. A lakások belső felújításán túlmenően azok felszerelése is megtörtént, a beköltöző fiatalok felszerelt konyhát, bútorozott szobákat és pl. laptopot is kapnak.

-

A pályázat következő megvalósuló programeleme a pénzbeli ösztönző támogatások nyújtása lesz, amelyek szintén pályázat útján nyerhetőek el. Különböző összegekkel kívánják támogatni többek között a jogosítvány (B, C, CE, és D kategóriák) és a nyelvvizsga megszerzését, amelyek ma már mindenképp előnyt jelentenek a munka világában. Ösztönző támogatás elnyerhető továbbá a felsőfokú és OKJ képzések elvégzésére, valamint azon dolgozók támogatására, akik távoktatásban kívánnak részt venni. Ezen támogatások odaítélésével szeretnék támogatni a fiatalokat a biztos egzisztenciát nyújtó munkahely megszerzésében, valamint az önállósodásban.

-

Fontosnak tartják az önfoglalkoztatás lehetőségét, ezért azokat, akik saját vállalkozást terveznek, úgynevezett „Vállalkozó leszek” képzéssel kívánják segíteni. A képzés 6 alkalma során a résztvevők megszerezhetik azt az alap ismeretanyagot, amely a vállalkozás elindításához, működtetéséhez szükséges mind jogilag, mind pénzügyileg. A képzés elvégzésével vagy arra történő jelentkezésével a pályázó jogosulttá válhat az új vállalkozásának elindításhoz, illetve már meglévő vállalkozás fejlesztéshez nyújtandó pénzbeli támogatásra is.

 

A programon belül nem csak a vállalkozókra gondolt a város, hanem azon szakemberekre is, akik a hiányszakmában dolgoznak, hiányszakmának számító végzettséggel rendelkeznek. Számukra hamarosan a letelepedést és a családalapítást segítő rezsitámogatás pályázat kerül kiírásra.

A pályázati felhívások a következő hónapokban folyamatosan fognak megjelenni, ezért érdemes a város honlapján, a közösségi oldalon vagy a helyi újságában nyomon követni a programot.

„Ez a pályázat nagy lehetőségeket rejt magában mind a fiatalok, mind a város számára, ezért bízunk abban, hogy a lezárásakor sikeresen teljesítettnek tekinthetjük majd a programelemeket.” – mondta Valánszki Róbert.