Mikor történt az eset?
Körülbelül két hete... egy délután, úgy két óra körül itt ültem az íróasztalomnál, ahol térképeket rajzoltam, és egyszer, ahogy kinézek az ablakon, azt látom, hogy egy SÁRGA AUTÓból egy MAGAS, JÓKÉPŰ, SZŐKE, JÓ MEGJELENÉSŰ HARMICAS FIATALEMBER száll ki. Majd bekoppantott az ablakon, és azt mondta, hogy SNEJDER ISTVÁNnak hívják, Budapestről jött, és szeretne velem beszélni; mire azt válaszoltam, várjon meg, kimegyek a kapuhoz. Azután beengedtem az udvarra, de ő azt mondta, hogy ő a lakásban akar tárgyalni. És bejöttünk.

Jaj!
De nem akart az udvaron tárgyalni. Először megdicsérte, hogy milyen sok könyvem van, majd elmondta, hogy a kocsijában van öt darab eladó párnacsomag, mindössze 15 ezer forintért – ami szerinte egyáltalán nem drága. Az tényleg nem drága, mondtam én is; és segítettem neki behozni.

 

Notesz laci, notesz laci, Békéscsaba, 20190206
Az ablak mögött, a munkaasztalnál

 

Nem tartottál tőle, hogy valami rosszban sántikál?
Nem, mert olyan barátságos volt. De néhány perc múlva már azt mondta, hogy 150 ezer lesz.

Akkor szemtelenül megtízszerezte a tétet.
Igen. De akkor én már el akartam küldeni a jó büdös fenébe, mert nekem alig van pénzem. De ő addig-addig erőszakoskodott...

Mit mondott?
Azt, hogy csak nyugodtan vegyem meg, mert ez nagyon jó portéka... és ő aztán addig ugyan el nem megy, amíg meg nem vásárlom őket.

 

Notesz laci, notesz laci, Békéscsaba, 20190206
15-ért nem sok, de...

 

Megijedtél, hogy itt alszik?
Olyat azért nem csinált volna.

De zavaró volt.
Nagyon, de nagyon! És ez a fiatalember közben azt is mondta, hogy még a szomszédasszonyom is vett tőle 150 ezerért. Végül is a 150-et lealkudtam 70-re. De ragaszkodtam hozzá, hogy adjon számlát. De nem adott. Végül megkért, hogy ne szóljak senkinek, hogy ilyen olcsón adta el nekem a paplanokat. Majd elment. Illetve kifele menet épp összefutott a szomszédasszonnyal, aki a kutyasétáltatásból jött haza, az meg jól elküldte a francaba.

Vele nem is bótolt.
Nem. De ki is kaptam tőle, hogy nem szabad lett volna beengedni.

Honnan tudta, hogy téged keressen fel?
Nem tudom.

Bármikor felismernéd?
Nem biztos; annyira nem néztem meg.

 

Notesz laci, notesz laci, Békéscsaba, 20190206


***


Azt követően megkerestem a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét, akiktől az alábbi választ kaptam:

A megkeresésében említett esettel kapcsolatosan a rendőrség ismételten kér mindenkit, hogy idegeneket ne engedjen be a házába, lakásába! Ha nem terveznek vásárlást, karbantartási, felújítási munkálatokat, ne engedjenek be különböző ajánlatokkal becsengető idegeneket! Ha valamit vásárolni szeretnének, valamit meg akarnak javíttatni, tájékozódjanak! Nézzenek utána, az adott dolog vagy szolgáltatás a különböző üzletekben, vállalkozásoknál mennyibe kerül.

A kiválasztott vállalkozóval, céggel előre, pontosan, lehetőleg írásban egyezzenek meg arról, hogy miért mennyit fognak fizetni és a munkát milyen időpontban, milyen minőségben, ki végzi majd el. Így kisebb az esélye annak, hogy a szolgáltatás és a kifizetett ár, munkadíj aránytalansága miatt jogvita alakul ki, vagy csalás áldozatává válnak. Lényeges az is, hogy a szolgáltatók nem visznek házhoz készpénzben visszatérítést, hanem jóváírják azt a következő számlákon.

Az időseknek fiatalabb családtagjaik beszéljenek arról, hogy milyen trükkös lopásokról, csalásokról olvastak, hallottak! Kérjék meg idős szüleiket, nagyszüleiket, rokonaikat, hogy amikor egyedül vannak, ne engedjenek be idegent! Ha telefonon egyeztetett időpontra várnak valakit, szóljanak rokonaiknak vagy kérjék meg egyik szomszédjukat, hogy arra az időre menjen át. A megtakarításukat lehetőleg ne tartsák otthon! Ha mégis nagy összegű készpénz van a házukban, lakásukban, erről ne beszéljenek senkinek és soha ne vegyék elő idegenek előtt!

Hozzáfűzték, ha egy házaló árus elvileg valami kedvező ajánlattal érkezik, akkor hívjuk vissza egy következő időpontra, amikor ott lesz a gyermekünk/szomszédunk is... és ha nem jön vissza, akkor teljesen egyértelmű, hogy nem tiszta az adás-vétel. De a lényeg, ne vásároljunk azonnal!

Kérdésemre elmondták, nem túl gyakoriak, de rendszeresen előfordulnak ilyen esetek – és változó történetekkel. Például valaki azért kopog be egy lakásba, hogy váltsák fel a 20 ezer forintját, miközben kifigyeli, hogy az idős személy honnan veszi elő a megtakarított pénzét. Vagy esetleg előleget kérnek bármilyen munkáért/szolgáltatásért.

De kaptunk olyan bejelentést is, hogy valaki becsengetett, és az idős hölgy jól elküldte, mert látta, hogy gyanús volt, tették hozzá.