Bár a szarvasi vezetővel ezúttal elsősorban a tavalyi esztendő eredményeiről és az idei tervekről beszélgettünk, a „vasipari” kérdése mégis megkerülhetetlennek bizonyult.

– Polgármesterként hogyan éli meg a nagy múltú cég megszűnését?

– Ahogy minden szarvasi: érzelmileg nehezen. Már csak azért is, mert annak idején jómagam is öt éven át dolgoztam a vasipariban, sőt a feleségemet is ott ismertem meg. A vasipari évtizedeken át nagyon sokat adott a városnak: munkahelyet, megélhetést, lakótelepet (Bethlen-lakótelep), s nem utolsósorban - a termékei révén -, hírnevet.

Babák Mihály, babák mihály, Szarvas
Babák Mihály sok mindent győz energiával. Most éppen jogi egyetemre jár, már csak az utolsó féléve van hátra. Fotó: Lipták Judit (Képgaléria)

– Sokan felvetették, miért nem segített a cégnek a városvezetés illetve a kormány.

- A városnak sok lehetősége nem volt, csupán az adók átütemezése. A kormány akkor tudott volna segíteni, ha a cég benyújt egy kilábalási tervet, ezt azonban ne tették meg. A kormányhivatal segít az elbocsátott dolgozóknak új munkahelyet találni.

Szarvasi vasipari, Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
– Vajon hogyan alakul a főutcán álló vasipari üzemcsarnok sorsa?

– Ezzel kapcsolatban egyelőre csupán annyit mondhatok, hogy önkormányzatunknak vannak elképzelései az ingatlanvagyon hasznosításával kapcsolatban. Dankó Béla országgyűlési képviselővel kedden megyünk tárgyalni erről a Pénzügyminisztériumba, Bodó Sándor államtitkárhoz.

– Térjünk át a város egyéb dolgaira. Milyen esztendőt tudhat maga mögött az önkormányzat?

– Ami a gazdálkodásunkat illeti, nem dúskáltunk ugyan a pénzben, de gondos beosztással sok mindent sikerült megvalósítanunk. Javultak a szolgáltatások, bár a hulladékszállításnál átmenetileg gondok is akadtak. A járdaépítésekkel, felújításokkal sokat javítottunk a gyalogos közlekedés feltételein. Folytatódtak a lakossági útépítések és sikeresen pályáztunk külterületi útfelújításra is. Nagyot léptünk előre az energiatakarékosság terén, több intézményünkre került fel napkollektor. Három orvos részére korszerű rendelőt alakítottunk ki, felújítottuk a Bethlen Gábor utcai idősek otthonát, a Tessedik Sámuel Múzeumot, s megkezdődött a család- és gyermekjóléti központ felújítása. A városban működő intézmények, civil szervezetek és cégek (különösen a mezőgazdasági profilúak) sok-sok pályázaton nyertek forrást. Örülök annak, hogy Szarvason újra van vízügyi kutatóintézet, ahol már egy új rizsfajtát is kifejlesztettek.

Szarvasi fiatalok, szarvasi fiatalok, Szarvas
Szarvasi középiskolások egy csoportja. (Képgaléria)

– Tudnak-e tenni valamit annak érdekében, hogy a fiatalok itt maradjanak?

– Éppen most zajlik egy 18 lakásos épülettömb felújítása, ahová fiatalok költözhetnek majd be. A modern bútorokkal, eszközökkel felszerelt otthonokban két éven át ingyen lakhatnak. Gyermekszületéskor 50 ezer forint támogatást adunk, lakásépítéshez pedig kedvezményes telekkel tudunk hozzájárulni – bár az utóbbi lehetőség iránt csekély az érdeklődés.

– Tekintsünk egy kicsit előre. Milyen terveik vannak 2019-re?

– Amióta polgármester vagyok (1998), az önkormányzatnak mindig van egy százpontos terve. Ha ebből sikerül valamit megvalósítani, akkor újat veszünk fel helyette a listára. Idén megépül a kerékpárút az Erzsébet-ligettől a kompig, tervezzük a Lengyel-palota energetikai korszerűsítését, s reményeink szerint sikerül forrást nyerni a ligeti pavilon felújítására. Éppen a mai napon (február 6.) írtuk alá a termelői piac megépítéséről szóló kivitelezési szerződést. Tervezünk parkosítást, köztéri bútorok kihelyezését és sok minden mást is. A Plastolus egykori telephelyén egyfajta szellemi inkubátorházat szeretnénk kialakítani, s nagy örömünkre ott működik majd a karate akadémia is. A honvédelmi sportközpont kialakítása szintén hamarosan megkezdődik, ehhez a telket biztosítjuk. A TDM-mel hatékony együttműködésre törekszünk az idegenforgalom fejlesztése érdekében.