Hol a mobilom?, felütéssel – tarkót vakarva szállok ki a kocsimból a minap, a Haluskaház frontoldala előtt. Noha már rutinos vagyok ebben: tudom, csak az első percekben rezgek a mobilom hiánya miatt... majd szép lassan úgyis lehiggadok, mert egy jó darabig nem rezeg a telefonom. Különben is minek a marok egy tanyára?

Majd néhány lépést követően, a kapunál a főállású biocsengők: Szendike, a törpe tacskó és Pici, a puli azonnal működésbe lépnek, és végig, csaholva bekísérnek a házba.

 

Frankó tanya haluskaház - bartolák marcsi, haluskaház, Békéscsaba, 20190218
Bartolák Marcsi és a képek

 

A vályogházba!

Zárójelben: milyen csodálatos az építész szakma (is): hiszen a divat ördöngös körforgása őket sem kíméli. Nem mellesleg, úgy jó negyven éve, amikor a komcsizmusban ipari szinten húzták fel a panellakásokat a lakótelepeken, szimultán elegánsan lesajnálták a tanyasi vályogházakat. Manapság pedig aki teheti, kimenekül a dzsungelből. Persze, aki a költözést nem is engedheti meg magának, az legalább néhány órára/napra helyezi magát nyugalmi üzemmódba. Például ellátogat a Frankó Tanya Haluskaházhoz, Békéscsaba, Kisrét tanya 80.

Frankó tanya haluskaház - bartolák marcsi, haluskaház, Békéscsaba, 20190218
(még több fotó)
Szerencsére felértékelődött a tanyasi életmód, mondja Bartolák Marcsi, miközben épp káposztát pirít a káposztás haluskához (és ezt most én mondom, a firkász: Marcsit a városban egy tip-top nőként ismeri mindenki, miközben a tűzhely mellett nőtt fel). Hozzáteszi, mert ugye a felpörgött életünkkel szemben itt nyugalom van, és itt bármit megvalósíthatunk, illetve termelhetünk.

A legutóbbi

találkozásunk óta ismét közönségdíjat nyert a Haluskaház, s nyilván egy ilyen elismerés ad egy plusz svungot. A mit tartogat a jövő?, kérdésemre elmondja:

az állatállományunkat törpe szamárral és törpe marhával bővítenénk – ugyanis mi kifejezetten törpe állatokat tartunk, hogy az ovisok is meg tudják őket simogatni. Azonfelül számunkra nagyon fontos lenne, hogy a tanyán egy állandó hőmérsékletet tudjunk tartani, amihez a fűtési kellene korszerűsítenünk, ehhez keressük a lehetőségeket.

Továbbá szeretnénk márciustól, péntekenként bevezetni a haluska napot, folytatja, hogy a környéken minél többen megismerjék ezt az ízig-vérig tót ételt: a túrós, brindzás, mákos haluskát, a káposztás cvekedlit, a mákos-szilvalekváros derelyét. A haluskát természetesen a haluska szobában egy sparhelton pirítjuk. Amelyet egy hosszú-hosszú asztalon tálalunk fel, mint a régi időkben.

 

Frankó tanya haluskaház, haluskaház, Békéscsaba, 20190218
Most, a régi szép időkben (galéria)

 

***

(Közben kiderült, a mobilom a kocsi ülése alatt tanyázott. Most már emlékszem, a főnök hívott, csak ijedtemben elejtettem.)

A részletekkel kapcsolatban keresd Bartolák Marcsit a (30) 953 5900-as számon, vagy szörfölj a honlapukon (haluskahaz.hu), illetve kattints a Frankó Tanya és Haluskaház című Facebook-oldalra.

Cím: Békéscsaba, Kisrét tanya 80.