Már a sajtótájékoztatóra is számtalan szakember, politikus, képviselő, hírgyártó jelent meg – többek között Nagy István, agrárminiszter; dr. Lázár János, Mezőhegyesért felelős kormánybiztos; Takács Árpád, Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja; dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, aki egyben a rendezvény első embere is volt; Zalai Mihály, Békés Megyei Közgyűlés elnöke; Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese; Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója és sokan mások.

Az esti fórumon egy párbeszéd fog kialakulni a gazdák és a kormányzati szervek között, mondta dr. Kulcsár László, ugyanis Békés megyében az agrárium meghatározó szerepű – mindenki közvetve/közvetlenül érdekelt a mezőgazdaság sikerében.

 

Agrárfórum: takács árpád, nagy istván és dr. kulcsár lászló, Agrárfórum, Mezőhegyes, 20190219
Takács Árpád (b), Nagy István és dr. Kulcsár László (galéria)

 

Békés megye történelmileg az agrárgazdaságra lett predesztinálva, folytatta, ugyanis a Jóisten a természet adottságát, a szorgalmas gazdákat és a kiváló szakembereket adta nekünk, tehát ezért sem csoda, hogy egy nagyszerű párbeszéd létezik köztünk – különösen 2010 óta magyar kormány és a Békés megyei gazdák között.

Miért éppen Mezőhegyes?,

tette fel a kérdést, majd nyomban meg is válaszolta, úgy gondom, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és az országos és megyei gazdakörök szövetségének erkölcsi kötelessége, hogy itt egy olyan mintaértékű gazdaság fog megvalósulni, amely mindenki számára példaértékűvé válik.

Egy olyan gazdaságban vagyunk, fogalmazott Nagy István, ahol a hagyomány és a tradíció végtelenül fontos. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jó példa arra, miként lehet a hagyományokra, tradíciókra építeni, hogy átvigyük az agráriumot a 21. századba.

 

Agrárfórum: dr. kovács józsef és lázár jános, Agrárfórum, Mezőhegyes, 20190219
Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Lázár János (képek)

 

A miniszter hozzáfűzte, Mezőhegyes egy fogalom, megkerülhetetlen a magyar agrárium történetében, és a 21. században is.

A 2019-es esztendőt az építés esztendejének hirdettük meg a magyar agráriumban, folytatta, hiszen 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja a fejlődést. Az élelmiszer-feldolgozás számára közelmúltban egy 50 milliárd forintos új keret nyitottunk – ezen belül 10 milliárd forintért a borászati ágazat fejlesztésére; a mezőgazdasági üzemek energetikai fejlesztésére 35 milliárd forint pályázati támogatás érhető el. Továbbá elindítjuk a vállalkozások fejlesztésére egy új kamattámogatott hitelprogramot is kívánunk indítani.

Örömmel jelentette be,

hogy az agrárminisztérium irányításával rövidesen megkezdi a működését a Nemzeti Öntözési Központ. 10 éven keresztül, évi 17 milliárd forintos infrastruktúra fejlesztéssel kívánják segíteni az öntöző főművek kiépítést.

 

Agrárfórum, Agrárfórum, Mezőhegyes, 20190219

 

Hozzátette, három helyi projekt kivitelezési tervének kell elkészülnie nagyon rövidesen: a nagy-kunsági öntözőcsatorna északi és déli ága, illetve a békési duzzasztó korszerűsítését.

Nagyon fontos célkitűzésünk

itt a tavaszi időszakban, jegyzete meg, hogy rendezzük az osztatlan közös birtoktestek ügyét, amely gúzsba köti ma a magyar gazdaságot – hiszen ez 4,6 millió embert és 2,5 millió hektárt érint.

Az első lépésként szeretnék egy vonalat húzni, hogy legalább ne szaporodjék tovább, meghatározni azt a birtokméretet, aminél azt mondjuk, hogy nem lehet már örökléssel sem osztani ezeket a területeket. A társadalmi vita fogja eldönteni, hogy ez 0,3, 0,5 vagy 1 hektár mértékű terület legyen, jelentette ki Nagy István.

 

Agrárfórum: dr. kulcsár lászló és Pap István Tibor, Agrárfórum, Mezőhegyes, 20190219
Dr. Kulcsár László és Pap István Tibor (fotók)

 

Azt követően Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója és dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke együttműködési megállapodást kötött.

Végül Szebegyinszki Georginát köszöntötték, aki Az Év Agrárembere versenyen a fiatal gazda kategóriában az országos döntőbe jutott, és mind a tíz kategóriát tekintve ő kapta a legtöbb közönségszavazatot.

 

Agrárfórum: szebegyinszki georgina és dr. kulcsár lászló, Agrárfórum, Mezőhegyes, 20190219