Egészen pontosan a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete, a Békéscsabai Médiacentrum a „PÉNZ7” programsorozathoz kapcsolódó Békés Megyei Kormányhivatal együttműködésével megvalósuló „Tudatosan a jövő biztonságáért” című program nyitó rendezvénye zajlott ma délelőtt a kormányhivatalban.

Dr. Rákóczi Attila

az alábbi Szent-Györgyi Albert-idézettel kezdte nyitóbeszédét: „az ember cselekedeteit meghatározó egyik leglényegesebb tényező az az értékrendszer, amelyet fiatalkorában alakít ki”.

 

Kormhivatal: dr. rákóczi attila, dávid ferenc, kormányhivatal, Békéscsaba, 20190220
Mikrofonoknál: dr. Rákóczi Attila

 

A főigazgató megjegyezte, nem elég, hogyha a gyermekeinek csak a testi és a lelki épségüket biztosítjuk, ugyanis szükséges a megfelelő tudással való felvértezés is, hogy együtt tudjunk velük gondolkodni.

Ebből kifolyólag, folytatta, 2019-ben számos olyan programot indítunk a megyében, aminek a középpontjában a gyermekek, a fiatalok állnak. Ennek az egyik fókuszpontja a mai rendezvényfolyam is.

Mindamellett a pénzügyi tudatosságra való nevelést nem lehet eléggé korán elkezdeni, tette hozzá.

Kormhivatal: dávid ferenc, kormányhivatal, Békéscsaba, 20190220
Dávid Ferenc
Azt követően Dávid Ferenc,

a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete TB Ellenőrzési Szakosztályának az elnöke röviden felvázolta a „Tudatosan a jövő biztonságáért” című rendhagyó interaktív órák tartalmát, amelyek a jövő héten kezdődnek – a megye 17 középiskolájában.

Majd mesélt a program négy alappilléréről – amely tkp. a legégetőbb problémákat ölelik át:

a, A Társadalombiztosítás című etap egészen 1891-ig nyúlik vissza az időben, hiszen akkor jött létre hazánkban a Tb. Továbbá szó lesz arról is, hogy a fiatalok mire számíthatnak kritikus helyzetekben (betegség, baleset és a többi).

b, A Foglalkoztatás részben többek között vastagon alá lesz húzva: nem mindegy, hogy fekete vagy fehér! (Mármint a meló.) Ergo diákok ne azonosuljanak azokkal a szörnyű lepattintó frázisokkal, hogy „majd holnap kifizetlek” vagy „most csak próbamunkán vagy, és majd meglátjuk”.

c, Az egyik legaktuálisabb menüpont a Külföldi munkavállalás: azok, akik szeretnék magukat kipróbálni külföldön, tájékoztatót kapnak a kinti munkavállalásról.

d, Végül az Öngondoskodásban az önkéntes nyugdíjpénztárak, önkéntes egészségpénztárak lehetőségeit ecsetelik.

 

Kormhivatal: Tudatosan a jövő biztonságáért, kormányhivatal, Békéscsaba, 20190220

 

***

A délelőtt folyamán továbbá előadást tartott dr. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint Opauszki Zoltán BMC ügyvezetője.