Az elmúlt két évtized a pálinka sikertörténete, amelyhez nagyban hozzájárult a Gyulai Pálinka Fesztivál is – mondta Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amely az idén huszadik, jubileumi alkalommal megrendezendő Fesztivált volt hivatott beharangozni mind a sajtó megjelent képviselői, mind a szélesebb közönség előtt.

 

Gyulai Pálinkafesztivál,Bora Imre,Dr. Görgényi Ernő, Bora Imre, Dr. Görgényi Ernő, gyulai pálinkafesztivál

 

Gyulán több száz családnak biztosít megélhetést a turizmus, amelyhez hozzájárulnak az olyan turisztikai attrakciók is, mint a Gyulai Pálinka Fesztivál és a hozzá kapcsolódó események. A polgármestertől azt is megtudhattuk, hogy pozitívak már most a visszajelzések a szállásadóktól, mivel nagy érdeklődés mutatkozik a rendezvény iránt.

Bora Imre fesztiváligazgató az ország egyik legismertebb rendezvényeként aposztrofálta a pálinkafesztivált, és azt külön is kiemelte, hogy bizonyosan az egyik legszebb környezetben rendezik meg ezt a gasztronómiai eseményt, hiszen olyan csodálatos építmények, mint a gyulai vár és az Almássy-kastély biztosítanak neki festői és egyben történelmi hátteret is. Éppen ezért – mint ahogy a fesztiváligazgatótól megtudhattuk –, idén már a rendezvénysátor sem fogja eltakarni ezt a látványt, hanem egy valódi, szabadtéri rendezvény részesei lehetnek, akik kilátogatnak a fesztiválra az április 12. és 14. közötti hosszú hétvégén.

Egy igazi, huszonegyedik századi rendezvényre készülnek az idén, amely abban is megmutatkozik majd, hogy a klasszikus sörpadok helyett már sokkal igényesebb ülőalkalmatosságokon és asztaloknál kóstolgathatják a résztvevők a finomabbnál finomabb párlatokat, és kényelmesebb székekről figyelhetik a színpadon zajló színes és színvonalas programokat, amelyek között ott lesz két másik húszéves is, a Magna Cum Laude és az Ismerős Arcok.

A szervezők a hölgyekre is gondolnak, hiszen olyan burkolatot terítenek le a rendezvénytér egy jelentős részén, amelyen akár magas sarkú cipőben is lehet majd közlekedni. Ez nagy könnyebbséget jelent majd a szebbik nemnek, főleg ha némi kis finom itóka is becsusszan a „konty alá”. Persze csak mértékkel.

Tavaly a barack volt a főszereplő, míg idén a szilva lesz, ami nekem, sárréti gyereknek külön öröm, mert nálunk a pálinka az szilva, a többit külön kell mondani. Arról is bizonyságot szerezhetnek a fesztivál résztvevői, hogy a szilvát a gasztronómia más területén is lehet hasznosítani. Ebben az ízek birodalmában folytatott kalandtúrában idén is Prohászka Béla mesterszakács és Balogh László cukrászmester kalauzolja majd az érdeklődőket, és adnak különleges receptötleteket.

A tavalyi év innovációja volt a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amelyre idén is sor kerül, de – ahogy Bora Imre mondta -, sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének adni ennek a programnak, mert kiemelt fontosságú a Kárpát-medencei összetartozás hangsúlyozása, és - akár a pálinkán keresztül is - a közös megélése.

A rendezvény súlyát és a gasztronómiai események sorában betöltött szerepét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Fesztivál fővédnöki tisztségét Dr. Kövér László, az Országház elnöke, míg az idén is megrendezésre kerülő pálinkafőző verseny fővédnökségét Dr. Nagy István agrárminiszter vállalta fel.

Magáról a Brillante-2019 Pálinka és Párlat Versenyről, amely már az ország második legrangosabb pálinkaversenyévé nőtte ki magát, Varga-Bora Tímeától kaphattunk részletesebb tájékoztatást. A rendezvény népszerűségét híven szemlélteti, hogy a Kárpát-medence országain kívül még Angliából és Fehéroroszországból is mutatkozik érdeklődés iránta. Az első nevező Kisbesztercéről érkezett, de még számos versenyző kiválóbbnál kiválóbb párlatait várják. Mint ahogy Varga- Bora Tímeától megtudhattuk, a pálinkaversenyt egyre jobban elismerik, de cél az, hogy az országos pálinkaverseny is visszakerüljön Gyulára.

Én személy szerint mind tollnokként, mind magánemberként, mind lelkes pálinka rajongóként nagyon szurkolok nekik ehhez, és természetesen ahhoz is, hogy az idén is egy remek rendezvénnyel legyen gazdagabb Gyula, Békés megye és az egész ország.