Tevékenységét 2014-ben Gyomaendrőd Kultúrájáért díjjal ismerte el a város önkormányzata. Emellett számos más kitüntetés birtokosa, melyek közül talán a Mosoly-díj a legérdekesebb. Ezt a lengyelországi székhelyű Mosoly Lovagrendtől kapta 2003-ban, a gyermekekért végzett sokrétű tevékenységéért.

Hunya Jolán, hunya jolán, Gyomaendrőd
Hunya Jolán - ezúttal fekete pomponokkal. Fotó: Lipták Judit (Képgaléria)

– A kultúra, a népművelés iránti elkötelezettség középiskolás éveimben erősödött meg bennem. Sarkadon, az Ady Endre Gimnáziumban érettségiztem, népművelés szakon. Sokat köszönhetek K. Szabó Sándor tanár úrnak (aki sajnos már nincs köztünk), Oláh Ferencné tanárnőnek és Csausz Vilmos igazgatónak. Ők szerettették meg velem az irodalmat és biztattak, hogy menjek szavalóversenyekre, s vegyek részt az irodalmi színpad munkájában – idézi fel kulturális érdeklődésének kezdeti lépéseit Hunya Jolán.

Mint kiderül, olyannyira megszerette az irodalmi színpadi munkát, hogy később, amikor friss főiskolai diplomával a kezében munkába állt első és máig egyetlen munkahelyén, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolában (akkor még 2. sz. Általános Iskolának hívták), ő maga is alapított egy irodalmi színpadot.

Hunya Jolán Mosoly-díja, Hunya Jolán Mosoly-díja, Gyomaendrőd
A Mosoly-díj
– Én nemcsak tanítok, hanem versenyeztetek is. Diákjaim rendszeresen szép eredményeket érnek el a különböző helyesírási és szavalóversenyeken. Hat alkalommal nyerték meg a Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny megyei fordulóját, s jutottak be az országos döntőbe – sorolja a tanárnő. Aztán azt is elárulja, hogy saját lánya, Dóra középiskolás korában a Kazinczy-díjat is kiérdemelte.

Beszélgetés közben előkerül az a sok-sok oklevél, melyek Joli munkásságának eddigi eredményeit tükrözik. Köztük van az iskola „Gyermekekért” alapítványa által adományozott Kis Bálint-díj, a szintén az iskolától kapott „Év pedagógusa” díj, s egy „Oscar-díj” is, amellyel a „világ legjobb mazsorett csoportvezetőjét” ajándékozták meg táncos lábú tanítványai. A Színfolt Mazsorett Táncegyüttes számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kitűnő eredményeket. A pomponos, botos és zászlós táncokat bemutató csoport rendszeres szereplője nemcsak a gyomaendrődi rendezvényeknek, hanem a környező városokban is gyakran fellépnek (például a Szarvasi Szilvanapokon).

– Már készülünk a 25 éves jubileumi bemutatóra, melyet novemberben rendezünk a Kállai Ferenc Művelődési Központban.  Fellépnek majd a régi, legendás táncosok, s reményeim szerint szülő-gyerek vegyes táncok is lesznek – ecseteli Joli. Aztán hozzáteszi: örül annak, hogy szervezői, vezetői munkáját immár nyolc éve táncasszisztens is segti, jelenleg Baráth Beáta tölti be ezt a szerepkört.

Szinfolt Mazsorett Csoport, Színfolt Mazsorett Csoport, Gyomaendrőd
A Színfolt Mazsorett Táncegyüttes idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját. (Képgaléria)

S hogy a sokféle tevékenység mellett mikor jut ideje pihenni? Nos, mint mondja, az utóbbi időben erre is igyekszik egy kicsit jobban odafigyelni. Havonta legalább két hétvégét szabaddá tesz, így pihenésre, jógázásra is jut ideje. Gyakran meglátogatja lányát, aki amellett, hogy újságíróként dolgozik, a gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoportot is vezeti. S hogy valóban „mazsorett-dinasztiáról” van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a négyéves unoka, Flóra is táncol.