A tegnapi, több mint 9 órás városi közgyűlés legnagyobb eredménye, hogy többségi döntéssel elfogadtuk a 2019-es évi költségvetést, amely 39.8 milliárd forintosos főösszeggel számol. Ebből 28.9 milliárd a beruházás/fejlesztés, és közel 11 milliárd a működésre szánt kiadás, kezdte beszédét Szarvas Péter.

Békéscsaba első embere

hozzáfűzte, a fejlesztések közül 90 százalékot képvisel a Modern Város Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP).

A Modern Város Program egyes elemei közül idén megkezdődik a Nyomdaipari tudás- és képzőközpont létrehozása, a sportcsarnok felújítása, Wenckheim kerékpárút, továbbá folytatódik a Munkácsy-negyed építése és az utolsó hónapokban elkezdődik az első naperőmű-beruházás és a geotermikus technológia kiépítése.

A TOP beruházásaival kapcsolatban megjegyezte, folytatódik az óvodák és a piac fejlesztése, bővülnek a kerékpárutak (mint tudjuk, Békéscsaba hazánk legkerékpárosabb városa!). A Dedinszky utcán hamarosan megindul az új Védőnői Centrum megépítése, a Munkácsy Mihály Emlékház, az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai épülete, valamint az Árpád fürdő is komoly energetikai beruházáson fog átesni.

 

Szarvas péter és nagy ferenc, Szarvas Péter, Békéscsaba, 20190222
Szarvas Péter (b) és Nagy Ferenc

 

Elhangzott, önkormányzati forrásból bővül a közterületi kamerarendszer (többek között a bronzkacsa tolvajlásánál is a közkamera segítségével fogták el a galádokat); 2019-ben megépül a Szigligeti utca ovi tanmedencéje és az Orosházi úti Mackó-kuckó óvodának a telephelye is szépülni fog. A működési kiadások a döntő részt a város intézményei teszik ki (8 óvodát, 5 kulturális, két szociális intézményt, a gyermekélelmezési és az egészségügyi alapellátási intézményt működtet).

A helyi adók tekintetében

az önkormányzat nem vezet be új elemet, folytatta, és a meglévő mértékén sem változtat – mindez annal köszönhető, hogy az elmúlt négy-öt évben dinamikusan fejlődtek a helyi vállalkozások.

Elmondta, a város 390 millió forintos fejlesztési hitelt vesz fel, amelyből a járda felújítási programot, a gyermekélelmezési intézmény eszközbeszerzését és az óvodai/iskolai beruházások igényét finanszírozza.

 

Szarvas péter és nagy ferenc, Szarvas Péter, Békéscsaba, 20190222

 

Igazi családbarát önkormányzatként gondolkodunk, fűzte hozzá, hiszen idén 36 férőhellyel bővülnek a bölcsődék, és ismét lesz nyári napközis tábor is; a város továbbra is működteti a pszichológiai tanácsadó intézetet; támogatja az ovi úszást, a labdajáték programokat.

A Békéscsaba hazavár!

című program idén is él, valamint a civil szférával kialakult erős kapcsolatot tovább ápolják: nem mellesleg, a sport, a kulturális, az egyházi, a kisebbségi szervezetek számára 2019-ben is komoly támogatásokat biztosítanak (500 millió forintot).

A város költségvetési rendelete egyensúlyban van, húzta alá Szarvas Péter.

Egyéb jó hír, jegyzete meg, hogy a csabai atléták kiváló teljesítményének köszönhetően a Magyar Atlétikai Szövetség 10 millió forint vissza nem térítendő támogatással dotálja a Tünde utcai Atlétikai Centrum megépítését, amelynek összköltsége: 250 millió forint.

 

Szarvas péter és nagy ferenc, Szarvas Péter, Békéscsaba, 20190222

 

A Kórház utcai teniszpályák felújítására is van esély, tette hozzá, illetve a jövő téli időszakban új sátrat kap Árpád Fürdő nagyuszodája.

Szerencsére a város

legnagyobb cégei komoly fejlesztést terveznek, jelentette ki, amely nyilván munkaerő bővítést von maga után, Békéscsabán azonban nincs elegendő szálláshely... mindezzel kapcsolatban az önkormányzat tárgyal az érintett cégekkel, s ha mindenben megegyezünk, akkor március idusáig pályázatot nyújtunk be a kormánynak – munkásszállás építési szándékra.

Nagy Ferenc alpolgármester a már fentebb érintett helyi adók témaköréhez visszacsatolva megjegyezte, pozitív, hogy a 2017-es, kedvezőtlen tendencia megállt, és tavaly már növekedtek a bevételek.

 

***


És a sajtáj végére maradt egy kis színes is, amelyeket Szarvas Péter elmondása szerint ugyan a közgyűlés nem taglalt, de mégis békéscsabai központi témák:

A minap kutyamenhely üzemeltetői némileg megrémültek, fogalmazott, mivel a közvetlen közelükben a város iparterület kialakítását tervezi – ettől természetesen nem állunk el, mert a menhely szomszédságában egy négy és fél hektáros terület fekszik, ahova közműépítést (útépítés, szennyvíz- és csapadékvíz-csatorna, gáz- és vízhálózat, villamos energia) tervezünk. Azt követően megnyugtattam minden érintettet, hogy a menhely működésében semmilyen zavaró tényező nem lesz.

A polgármester a Bartók Béla úti gólyák sorsáról is szót ejtett. Elmesélte, tavaly néhány szakember az egyik árampózna tetejéről gólyafészkeket telepített át az út túloldalára, de a szárnyasok ezt nem fogadták el, és hamarosan visszaköltöztek.

Most ugyancsak meglepődve láttam, folytatta, hogy a közművek munkatársai ismét leszerelték a régi fészket tartó állványt... azonnal levelet írtam a Nemzeti Közműveknek, hogy szereljék vissza, mert segítenünk kell a hamarosan visszaköltöző gólyapárt.

Ráadásul a gólya fészekhűségű állat.

 

***

 

Az utóbbi témával kapcsolatan az NKM-től az alábbi kiegészítést kaptuk:

"Az NKM elkötelezett a madarak védelme mellett, a hálózati fejlesztések és a karbantartási munkák során is messzemenően figyelembe veszi a környezet, így az élővilág védelmét. A madárvédelem érdekében minden esetben kikéri és figyelembe veszi a területén illetékes nemzeti park szakmai véleményét és felügyeletét.

Békéscsabán, a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan előtt álló oszlopról a gólyafészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, mert a helyszín közelében hamarosan olyan munkálatok kezdődnek, amelynek során a munkagépek zavarhatják a visszatérő gólyák költését.

A kérelemnek a megyei kormányhivatal természetvédelmi hatóságként helyt adott és a Körös-Maros Nemzeti Parkot jelölte meg szakmai felügyelettel. Az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai a Bartók Béla úti gólyafészek áthelyezését is a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett végezték el."